EU-maat haluavat edistää rakennustuotteiden kierrätystä

Kiertotalous otetaan jatkossa huomioon rakennusalan EU-lainsäädännössä. Rakennustuotteiden uudelleenkäyttö ja kierrätys helpottuvat. Jäsenmaat hyväksyivät yksimielisinä päätelmät rakennusalan kiertotaloudesta. Päätelmät laadittiin Suomen aloitteesta, ympäristöministeriön johdolla, ja kilpailukyvystä vastaavat ministerit hyväksyivät ne ministerineuvostossa eilen 28. marraskuuta.

Päätelmät vaikuttavat erityisesti rakennustuoteasetukseen, jonka komissio uudistaa lähivuosina. Asetuksella varmistetaan, että rakennustuotteiden ominaisuuksista tarjotaan tarkat ja luotettavat tiedot yhteisellä eurooppalaisella tavalla.

Päätelmät velvoittavat komission muuttamaan asetusta siten, että myös uudelleenkäytettävät rakennustuotteet voidaan CE-merkitä ja niiden ominaisuudet ilmoittaa kaikissa tilanteissa. Käytännössä tämä tekee rakennustuotteiden uudelleenkäytön ja kierrättämisen mahdolliseksi.

Muutoksen seurauksena käytetyille ja kierrätysmateriaaleista valmistetuille rakennustuotteille voi syntyä sisämarkkinat EU:ssa. Arvioiden mukaan rakennusalalle laajentuva kiertotalous voi luoda EU:ssa 6,5 miljoonaa uutta työpaikkaa 2030 mennessä.

Päätelmissä linjataan myös, että rakennustuotteiden uudelleenkäytön tulee olla jäsenmaille vapaaehtoista. Rakennusten turvallisuus ja terveellisyys eivät saa vaarantua. Lisäpanostuksia tarvitaan erityisesti kestävien rakennustuotteiden ja -materiaalien tutkimukseen ja kehitykseen sekä tutkimustulosten kaupallistamiseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

parvekekaidejärjestelmien turvallisuus

31.5.2023

Parvekekaidejärjestelmien turvallisuutta aletaan selvittää

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt markkinavalvontahankkeen parvekekaidejärjestelmien turvallisuudesta Tikkurilassa sattuneen onnettomuuden vuoksi. Tavoitteena on, että toimialalle luodaan yhtenäinen ja selkeä mitoitus- ja testauskäytäntö.

vahingot muutto

31.5.2023

Näin ehkäiset vahingot muutossa

Muutossa voi sattua vahinkoja: tavaraa voi mennä rikki, auki jäänyt hana voi aiheuttaa vesivahingon tai liedelle laskettu esine voi sytyttää tulipalon. Siksi putket kannattaa tulpata, esineet pakata huolellisesti ja lattiat, seinät ja hissi suojata, muistuttaa LähiTapiola.

rakennus- ja purkujätteet

10.8.2023

Rakli: Rakennus- ja purkujätteet uusiokäyttöön

Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä, josta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön. Tavoitteena on hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia syntyvästä purkujätteestä. Raklin ja ympäristöministeriön green deal -sopimus edistää tätä tavoitetta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti