Energiansäästöremonteista kotitalousvähennystä

Kotitalousvähennys on mahdollista saada monenlaisista kiinteistön kunnostustöistä, jotka parantavat energiatehokkuutta ja edistävät uusiutuvan energian käyttöä. Kuluttajalle tämä merkitsee keveämpää investointikustannusta sekä tulevaisuudessa pienempiä energiakuluja ja asumisesta syntyviä päästöjä.

Verottaja on taulukoinut vero.fi-verkkopalveluun asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöitä, joista kansalaiset ovat kysyneet kotitalousvähennysoikeutta. Vähennys koskee aina työn osuutta, ei matkakuluja tai tarvikkeita. Uudisrakentamiseen kotitalousvähennystä ei voi saada.

– Listalla on ilahduttavan paljon energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä edistäviä kunnostustöitä. Lämmitysjärjestelmäremonttien lisäksi vähennyksen on voinut saada esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksesta, huollosta ja säädöstä. Nämä parantavat merkittävästi energiatehokkuutta, kun ne tehdään fiksusti, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä.

Satasien säästöt helposti

Lämmityskausi on aluillaan, ja monessa kodissa LVI-järjestelmiä vasta säädetään talvikuntoon. Kotitalousvähennys kannattaa pitää mielessä, mikäli tarvitsee ammattilaisen apua kunnossapitoon tai korjauksiin.

Kotitalousvähennyksen suuruus on enimmillään 2 400 euroa vuodessa. Sen saa, kun laskun loppusummasta työn osuus on noin 5 555 euroa. Puolisot saavat kumpikin tehdä vähennyksen, joten kotitalouskohtainen vähennys voi olla jopa lähes viisi tuhatta euroa.

Omavastuun osuus on kertaluontoisesti sata euroa vuodessa ja vähennyskelpoista on 45 prosenttia laskun työosuudesta ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Myös yksityisellä henkilöllä teetetystä palkkatyöstä voi saada vähennystä, mutta se on selkeästi vähemmän.

– Ilmalämpöpumpun asennuttaminen on melko edullista, noin 1 500 euroa. Vähennykseen oikeuttavan asennustyön osuus voisi tyypillisesti olla kuudensadan euron luokkaa, jolloin vähennys on vajaat pari sataa euroa. Käyttämällä ilmalämpöpumppua energiatehokkaasti sähkölämmitystalon lämmityskuluissa säästää keskimäärin yli 300 euroa vuodessa ja helposti enemmänkin, Seuna laskee.

Energianeuvontaa verkossa ja Energiansäästöviikolla myös puhelimitse

Energiansäästöviikolla kuluttajat voivat kysyä maksuttomia neuvoja energianeuvonnan puhelinpalvelusta. Puolueeton asiantuntija opastaa maanantaista perjantaihin klo 14-18 numerossa 01019 3030. Kysymyksiä voi lähettää myös verkkopalvelussa www.eneuvonta.fi/kysy-ja-keskustele. Verkkoneuvonta on pysyvä palvelu.

Alla vähennysoikeuden piiriin kuuluvia energiansäästöön ja uusiutuvan energian käyttöön liittyviä poimintoja Vero.fi-palvelun taulukosta:

 • Ilmalämpöpumpun asennustyö
 • Ilmalämpöpumpun huolto ja tehopesu
 • Pellettitakan asennustyö
 • Maalämpöpumpun asennustyö
 • Maalämpökaivon poraustyö
 • Ilma-vesilämpöpumpun asennustyö
 • Pellettikattilan asennustyö
 • Lämmityskattilan puhdistus ja huolto
 • Puukattilan asennustyö
 • Lämmityslaitteiden korjaus-ja uusintatyöt
 • Uusien patteritermostaattien ja -venttiilien asennustyö
 • Kiertovesipumpun asennustyö
 • Ilmanvaihtokoneen uusintatyö
 • Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus, mittaus, huolto, säätö

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.12.2021

Kotitalousvähennystä saa ensi vuonna enemmän

Kotitalousvähennystä voi saada omassa kodissa, vapaa-ajan asunnossa ja vanhempien tai isovanhempien kodissa suoritetusta työstä, oli kyseessä sitten omistus- tai vuokra-asunto. Vähennyskelpoisia ovat kaikki ulkopuolisella firmalla teetetyt remonttityöt sisällä ja ulkona. Myös piha-alueen ja puutarhan hoito sekä lumenluonti kelpaavat kotitalousvähennyksiin.

17.12.2021

Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta. Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä.

15.12.2021

Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia. Palvelutalo vai hoivakoti? Kunnallinen tai yksityinen?

Monet ikäihmiset ovat pysyneet virkeinä esimerkiksi omakotitalon ylläpitämisen vaatimien askareiden ansiosta, mutta vanhana lumenluonti, ruohonleikkuu ja muut pikkutyöt alkavat tuntua rasitteilta. Tilaakin on todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mikä olisi sopiva asumisratkaisu juuri itselle?

Ilmastoteot

10.11.2022

Ilmastoteot eivät näy vielä taloyhtiöissä

Taloyhtiöiltä odotetaan lähitulevaisuudessa isoja ilmastotekoja. Teot eivät kuitenkaan vielä näy taloyhtiöissä. Energiaremontteja saatetaan yhä arastella kustannusten vuoksi, vaikka remontin tuomat pitkäaikaiset säästöt ovat merkittävät.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti