Energiansäästöesimerkki 1: Case Iso Roobertinkatu 17-19

Iso Roobertinkatu 17-19 taloyhtiö osallistui Ilmastokatu-hankkeeseen keväällä 2017. Hankkeessa valaistussuunnittelija kartoitti kiinteistön pihavalaistuksen nykytilan ja laati yhdessä asukkaiden kanssa suunnitelman mahdollisista energiansäästötoimenpiteistä.

Valaistussaneeraus toteutetaan taloyhtiön laajemman remontin yhteydessä, joka käsittää muun muassa linjasaneerauksen. Iso Roobertinkatu 17–19 asuinkiinteistö on rakennettu vuonna 1912 ja edustaa arkkitehtuuriltaan Jugend-tyyliä. Se sisältää seitsemän rappua, kaksi sisäpihaa sekä porttikongin käytävineen. Valaistussaneerauksen tavoitteeksi asetettiin paitsi rakennuksen energiatehokkuuden optimointi, myös valon laadun parantaminen ja pihan ilmeen modernisointi valaistuksen keinoin.

Lähtötilanteessa pihavalaistus muodostui neljästätoista 60 watin hehkulampulle suunnitellusta seinävalaisimesta. Pihavalaistus oli hämäräkytkimen takana ja meni päälle hämärän laskeutuessa. Sen päälläoloaika vaihteli siis vuodenajan mukaan.

Ensimmäinen energiantehokkuustoimenpide oli varustaa valaistus liiketunnistuksella. Kun valaistus palaa yöaikaan klo 23–07 vain tarvittaessa, energiaa voi säästyä arviolta jopa 60 % verrattuna jatkuvaan hämärän ajan valaistukseen. Toisena toimenpiteenä oli energiatehottomien hehkulamppujen päivitys LED-tekniikkaan. Tällä toimenpiteellä on mahdollista pudottaa energiankulutus kymmenesosaan entisestä.

Mikäli pelkän valonlähteen vaihdon sijaan vanhat valaisimet korvataan kokonaan uusilla LED-valaisimilla, saavutetaan myös lukuisia valon laadullisia parannuksia. Vanhan valaisinmallin päivittäminen sellaiseksi, joka suuntaa valoa paremmin kulkuväylille, tuottaa samalla valonmäärällä korkeamman valaistustason pihalle. Valaisinvaihdolla ostetaan myös huoltovapaus ja pitkä, jopa 25 vuoden käyttöikä ratkaisulle. Valaisinvaihtoa puoltaa myös tavoite pihan ilmeen modernisoinnista.

Nykyisen seinävalaistuksen saneerauksen lisäksi pihavalaistuksen laatua ehdotettiin parannettavaksi asentamalla porttikongiin ja porttikäytäviin uusi turvallisuutta ja viihtyvyyttä lisäävä LED-valaistus. Myös lisävalaistuksen voisi liittää liiketunnistuksen piiriin.

Tärkeä opetus

Kun valaistus palaa yöaikaan klo 23–07 vain tarvittaessa, energiaa säästyy jopa 60 % verrattuna jatkuvaan hämärän ajan valaistukseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

24.3.2023

Kuukauden kasvo: Riitaisat kokoukset vaativat johtajuutta

Kiinteistöjuridiikan moniosaaja Petteri Kuhanen neuvoo taloyhtiöiden hallituksia ja puheenjohtajia riitaisasta yhtiökokouksesta selviytymiseen. Erityisesti remontit kuumentavat tunteita. Juristin apuun kannattaa turvautua silloin, kun kyseessä on iso taloudellinen asia.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti