Energiansäästöesimerkki 1: Case Iso Roobertinkatu 17-19

Iso Roobertinkatu 17-19 taloyhtiö osallistui Ilmastokatu-hankkeeseen keväällä 2017. Hankkeessa valaistussuunnittelija kartoitti kiinteistön pihavalaistuksen nykytilan ja laati yhdessä asukkaiden kanssa suunnitelman mahdollisista energiansäästötoimenpiteistä.

Valaistussaneeraus toteutetaan taloyhtiön laajemman remontin yhteydessä, joka käsittää muun muassa linjasaneerauksen. Iso Roobertinkatu 17–19 asuinkiinteistö on rakennettu vuonna 1912 ja edustaa arkkitehtuuriltaan Jugend-tyyliä. Se sisältää seitsemän rappua, kaksi sisäpihaa sekä porttikongin käytävineen. Valaistussaneerauksen tavoitteeksi asetettiin paitsi rakennuksen energiatehokkuuden optimointi, myös valon laadun parantaminen ja pihan ilmeen modernisointi valaistuksen keinoin.

Lähtötilanteessa pihavalaistus muodostui neljästätoista 60 watin hehkulampulle suunnitellusta seinävalaisimesta. Pihavalaistus oli hämäräkytkimen takana ja meni päälle hämärän laskeutuessa. Sen päälläoloaika vaihteli siis vuodenajan mukaan.

Ensimmäinen energiantehokkuustoimenpide oli varustaa valaistus liiketunnistuksella. Kun valaistus palaa yöaikaan klo 23–07 vain tarvittaessa, energiaa voi säästyä arviolta jopa 60 % verrattuna jatkuvaan hämärän ajan valaistukseen. Toisena toimenpiteenä oli energiatehottomien hehkulamppujen päivitys LED-tekniikkaan. Tällä toimenpiteellä on mahdollista pudottaa energiankulutus kymmenesosaan entisestä.

Mikäli pelkän valonlähteen vaihdon sijaan vanhat valaisimet korvataan kokonaan uusilla LED-valaisimilla, saavutetaan myös lukuisia valon laadullisia parannuksia. Vanhan valaisinmallin päivittäminen sellaiseksi, joka suuntaa valoa paremmin kulkuväylille, tuottaa samalla valonmäärällä korkeamman valaistustason pihalle. Valaisinvaihdolla ostetaan myös huoltovapaus ja pitkä, jopa 25 vuoden käyttöikä ratkaisulle. Valaisinvaihtoa puoltaa myös tavoite pihan ilmeen modernisoinnista.

Nykyisen seinävalaistuksen saneerauksen lisäksi pihavalaistuksen laatua ehdotettiin parannettavaksi asentamalla porttikongiin ja porttikäytäviin uusi turvallisuutta ja viihtyvyyttä lisäävä LED-valaistus. Myös lisävalaistuksen voisi liittää liiketunnistuksen piiriin.

Tärkeä opetus

Kun valaistus palaa yöaikaan klo 23–07 vain tarvittaessa, energiaa säästyy jopa 60 % verrattuna jatkuvaan hämärän ajan valaistukseen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

25.4.2022

Pahvin ja lasin kierrätys takkuaa viestintäepäselvyyksien vuoksi

Helsingin Uutisten lukijat kertovat Keski-Pasilan uudessa kerrostalossa kartongille tarkoitetun putken olleen useasti tukossa, koska sinne oli laitettu liikaa ja liian isoa aaltopahvia. HSY:stä kerrotaan, että pahvi ja kartonki kerätään yleisesti samaan keräykseen sekä taloyhtiöissä että Rinki-ekopisteissä ja ne menevät samaan vastaanottopaikkaan. Putkikeräyksestä vastaavan Keski-Pasilan Kidan projektipäällikkö Aleksi Virén toivoi Helsingin Uutisten haastattelussa, että isoille pahvilaatikoille […]

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

viemärinkuvaus

3.11.2022

Milloin viemärikuvaus on tarpeen?

Taloyhtiön viemäreitä kannattaa tutkia säännöllisesti. Viemärikuvaus paljastaa piilevät viat, ja niihin ehditään reagoida ajoissa. Uuden talon viemärit kannattaa kuvata jo ensimmäisen kymmenvuotistarkastuksen lähestyessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti