Energiansäästö vaatii toimivaa talotekniikkaa

Taloteknisten järjestelmien säätö- ja huoltotoimien lisäksi käyttötottumuksilla on suuri merkitys energiaa säästettäessä, muistuttaa LVI-Tekniset Urakoitsijat ry.

Jotta säästötoimenpiteet tai investointi uuteen lämmöntuotantojärjestelmään saataisiin tuottamaan pienempiä energialaskuja, kiinteistön talotekniikan on toimittava suunnitellulla tavalla. Tehokaskaan lämmöntuotanto ei auta, jos saavutettu hyöty hävitetään kehnosti toimivalla lämmön jaolla.

– Rakennuksen lämmityskustannuksiin voidaan usein vaikuttaa huomattavasti lämmitysverkoston perussäädöllä ja erilaisilla huonetermostaateilla, muistuttaa järjestön erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen.

Järjestelmien energiatehokkuus riippuu paljon laitteiden ja järjestelmän käyttämisestä. Säätöjen ja asetusarvojen on oltava laskettu ja oikein asetettu. Toimintakuntoa ja käytetyn energian määriä on seurattava.

Suunnitelmallisuus avainasemassa

LVI-järjestelmien toimintakunto laskee ajan kuluessa, mikä lisää huomattavasti muun muassa energian ja käyttöveden kulutusta. Talotekniikkaan pätee sama kuin muihinkin teknisiin järjestelmiin, joiden toimintakuntoa ylläpitää suunnitelmallinen huolto.

– LVI-järjestelmien huolto keskittyy toiminnan tarkkailuun ja erilaisiin säätötoimenpiteisiin. Laitteiden rikkoontumiseen voi varautua säännöllisten tarkastusten avulla, Mäkinen selvittää.

– Nykyisin korostetaan energiankulutusta, mutta yhtä tärkeää on tilojen käytettävyys. Säännöllisellä huollolla varmistetaan myös terveellinen sisäilmasto.

Kulutuksen on oltava tarvelähtöistä

Suurin säästö syntyy käyttötottumuksista: pienillä muutoksilla lämpötiloissa voidaan säästää paljon. Lisäksi käyttöajoilla on merkitystä. Tiloja ei tarvitse lämmittää tai ilmaa vaihtaa täydellä teholla, jos niissä ei ole käyttöä.

– Energian käytössäkin täytyy olla suunnitelmallinen. Haluttu lämpötilataso ja tilojen käyttöajat on tiedostettava ja päätökset tehtävä niiden perusteella. Käyttäjien mielipide on tärkeä, koska he tietävät, milloin mukavuus alkaa kärsiä liikaa. Kotona pitäisi jatkossakin voida olla ilman pipoa, Mäkinen toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiansäästö

20.9.2023

Kuukauden kasvo: Arjen energiateot on hyvä ottaa tavaksi

Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee taloyhtiöille energiatarkastusta. Sen avulla voi selvittää kiinteistön energiatehokkuuden. Myös yhtiön asukkaat pystyvät pienentämään taloyhtiön energiankulutusta arjen säästötoimilla.

älykkäät ratkaisut

7.12.2023

Älykkäät ratkaisut vähentävät energiankulutusta

Älykkäät ratkaisut lisäävät energiatehokkuutta kiinteistössä valitsemalla kulloinkin taloudellisimman energiamuodon sekä hyödyntämällä sähkön edullisimpia tuntihintoja. Älykkyyttä kannattaa ensin lisätä taloyhtiön järjestelmiin ja vasta sen jälkeen huoneistoihin.

sähkönsäästötalkoisiin

21.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiö mukaan Euroopan sähkönsäästötalkoisiin?

Pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta. Kiinteä yhteys kuluttaa nimittäin huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko.

Valokuitunen

kulunvalvonta

16.11.2023

Kulunvalvonta rauhoitti ongelmayhtiön

As Oy Jyväskylän Helokantalot kärsi viitisen vuotta sitten pahasta huumeongelmasta. Yhtiössä oli toistuvia häiriöitä, kuten töhrimistä ja murtoja. Ongelmat ratkaistiin uusimalla lukitus ja ottamalla käyttöön kameravalvonta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti