Energiansäästö ei vaadi ihmeitä

Kaksi erilaista taloyhtiötä on saanut aikaan hyviä tuloksia pienillä teoilla. Energiansäästö ei ole rakettitiedettä.

Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 ja helsinkiläinen Asunto Oy Naapurintie 2 ja 3 ovat miettineet keinoja oman energiankulutuksen hillintään. Molemmat taloyhtiöt ovat huomanneet, että pienillä teoilla on merkitystä.

Taloyhtiöt ovat päätyneet muun muassa vaihtamaan ulkovalaistuksensa led-valaisimiin. Sähkönkulutus on laskenut, mutta toisaalta valotehoa on saatu nostetuksi.

-Led-valaisimet valaisevat sivuille, kun vanhanmalliset elohopealamput taas valaisevat myös taivaalle, Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen sanoo.

Naapurintiellä led-lamppuja on jaettu myös asukkaille.

-Osallistuimme Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan järjestämään Kontulan alueen taloyhtiöille suunnattuun Kontulan energiatalkoot -energiakoulutukseen, joka järjestettiin lämmityskauden 2014–2015 aikana. Meidät palkittiin toteutuneista energiasäästötoimenpiteistä ja päätimme ostaa palkintorahoilla kaikkiin huoneistoihin led-lampun ja vaihtaa ulkovalaisimet ledeihin, hallituksen puheenjohtaja Outi Iljin kertoo.

Pikkurahalla suuria säästöjä

Rauhalanpuisto on 2000-luvulla rakennettu taloyhtiö. Heidän esimerkkinsä osoittaa, että uusissakin taloissa on säästöpotentiaalia.

-Hisseissä palaa valot 24 tuntia päivässä, 365 päivää vuodessa, ja valaistuksen osuus hissien energiankulutuksesta on yli puolet. Tavoitteena on vaihtaa loputkin hissivalaisimista ledeihin, sillä varsinkin kesäaikaan valaisimet myös lämmittävät hissiä, Jokinen toteaa.

Porrashuoneessa valojen paloaikaa on asteittain vähennetty kolmeen ja puoleen minuuttiin aiemmasta kuudesta minuutista.

-Monikaan asukkaista ei tätä muutosta ole huomannut, koska se tehtiin porrastetusti, Jokinen huomauttaa.

Kellaritilojen yhteisien tilojen pattereihin on lisätty termostaatit.

Autohallien valaisimista osa on vaihdettu led-loisteputkiksi ja niiden paloaikaa on myös lyhennetty.

-Vaihdamme niitä sitä mukaan kuin vanhojen valaisimien liitäntälaitteet hajoavat, Jokinen kertoo.

-Energiansäästön lisäksi ledit myös vähentävät kunnossapitotarvetta, sillä lamppuja ei tarvitse niin usein enää vaihtaa, Jokinen jatkaa.

Säästöä kertyy myös autohallien lämpötilan laskemisesta noin neljällä asteella.

Ilmanvaihtoon myös huomiota

Taloyhtiössä on vaihdettu korvausilma tulemaan ikkunoiden kautta, jolloin se lämpenee lasien välissä. Aiemmin korvausilma tuli suoraan ulkoa ja aiheutti vedon tunnetta.

-Veto oli ongelmallista. Se laski asumismukavuutta, mutta tilanne on nyt parantunut, Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8:n entinen hallituksen jäsen Risto Aaltonen toteaa.

-Loppuvuoden aikana saamme vertailutietoa siitä, miten tuloilmaventtiilit ovat tuoneet meille enemmän säästöä, Jokinen jatkaa.

Vedon poistamisen jälkeen voidaan alentaa huoneiston lämpötilaa, koska kotona ei enää tunnu kylmältä. Huoneiston lämpötilaa asteen verran laskemalla voidaan säästää viisi prosenttia asunnon lämmityskustannuksissa.

Perusparannuksilla energialuokan kimppuun

Rakennusajankohtaan nähden ja todellisuuteen verrattuna Rauhalanpuiston energialuokka F on huono. Perusparannuksia on suunnitteilla, muun muassa säätölaitteiden uusiminen, poistoilman lämmöntalteenotto ja talotekniikan jatkuva valvonta.

-Lämmitysverkoston kiertopumppujen automatiikkaa on juuri muutettu niin, että kesäaikaan riittävän korkean ulkolämpötilan aikaan pumput seisovat ja käynnistyvät aamuisin ainoastaan viiden minuutin ajaksi, etteivät ne jumiutuisi pitkän seisokin takia, Jokinen kertoo.

Koulutuksella termit tutuiksi ja säästöpotentiaali haltuun

Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan, Helenin ja Kontulan huollon järjestämä Kontulan energiatalkoot -koulutuksen hyötyä kiitetään Naapurintiellä.

-Koulutus avasi termejä ja siinä käytiin läpi asioita, joita hallituksen jäsenen olisi hyvä tietää. Nyt asioita ymmärtää ihan eri tavalla ja erilaisia raportteja on helpompi lukea, Iljin sanoo.

Taloyhtiön hallituksen kaksi jäsentä hoiti taloyhtiössä erilaisia mittauksia seurannan aikana.

-Innostus oli meillä kova, konkreettiset mittaukset olivat mielenkiintoisia, Iljin toteaa.

-Asukkaat suhtautuivat hyvin mittauksiimme ja olivat kiinnostuneita tuloksista, hallituksen jäsen Kirsi Luoto kertoo.

Remontteja tehty ja tulossa

1960-luvulla rakennettuun taloyhtiöön on tehty julkisivuremontti ja ikkunat on uusittu. Kahteen yhtiön taloon on jälkiasennettu hissit, yhdessä hissi on ollut alusta asti.

-Linjasaneeraus on vielä tulossa ja olemmekin tehneet energiainvestointiselvityksen osana hankesuunnittelua, Iljin kertoo.

-Oli hauska huomata, että samanlaiset lämmön vuotokohdat löytyivät niin amatöörien kuin ammattilaistenkin mittauksissa, Iljin jatkaa.

Kiinteistösähkön kulutus on hissien takia noussut jonkin verran.

-Muuten olemme aika lailla aikakauden talojen keskiarvoa kulutuksen suhteen, Iljin toteaa.

Energiainvestointiselvityksen avulla on voitu pohtia niitä toimenpiteitä, joita taloyhtiön kannattaa tulevaisuudessa tehdä.

-Se antoi hallitukselle hyvää pohjaa suunnitteluun. Rajasimme esimerkiksi aurinkopaneelit kannattamattomaksi investoinniksi. Taloudelliset realiteetit pitää ottaa huomioon suunnittelussa, Iljin muistuttaa.

Energia-asioilla koetaan olevan myös entistä enemmän imagomerkitystä.

-Imago vaikuttaa siihen mielikuvaan, miten haluttuja asunnot ovat eikä sen vaikutusta pidä väheksyä, Iljin sanoo.

Viestinnän merkitys korostuu

Molemmilla taloyhtiöillä on käytössä omat Facebook-sivut. Rauhalanpuisto jakaa tietoa asukkaille myös porrashuoneessa eri tavoin.

-Meillä on esillä ajantasaiset kulutusseurantaraportit ilmoitustauluilla ja erilaista asumisohjeistusta on myös esillä, Jokinen kertoo.

Iljin kokee, että toisten taloyhtiöiden kanssa verkostoituminen kannattaa.

-On hyvä tietää, miten muualla toimitaan. On kiva oppia muiden esimerkeistä silloin, kun on tehty oikeita ratkaisuja.

Molemmissa taloyhtiöissä ollaan samaa mieltä siitä, että liikaa ei saa kerralla muuttaa, sillä se voi aiheuttaa vastustusta.

-Pieniä askeleita ei tule vähäksyä, Iljin muistuttaa.

Iljin on kokenut erilaiset kampanjat itselleen hyödyllisiksi välineiksi.

-Ihan mielelläni otan vastaan valmista materiaalia, joissa on tutkittua tietoa taustalla. On helpompi perustella asioita, kun ei tarvitse itse selvittää kaikkea ja asioita ei tehdä mutulla. Mielelläni hyödynnän myös Kiinteistöliiton ja muiden toimijoiden maksuttomia koulutuksia aina tarpeen mukaan.

-Mielenkiinnolla odotan myös, mitä Energiahukka-kampanja voisi taloyhtiöllemme tarjota.

Juttu on julkaistu Kiinteistölehdessä 8/2016.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.10.2017

Energiansäästöviikko 20 vuotta

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.-15.10.2017 jo kahdettakymmenettä kertaa. Juhlavuotta tahdittaa Energiansäästötanssi-haaste, johon kutsutaan kaikki Suomen työpaikat, oppilaitokset ja koulut. Kampanja tavoittaa tänä vuonna ennätysmäärän suomalaisia viettäjiensä kautta.

8.10.2018

Energiansäästöviikko hätyyttää hukkakulutusta

Valtakunnallinen energiansäästöviikko käynnistyy maanantaina 8.10.2018. Kampanja osuu merkittävään ajankohtaan, sillä hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisee arviointiraporttinsa maanantaina. Ennakkotietojen mukaan se suosittelee erittäin kiireellisiä päästöleikkauksia ilmastonlämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen.

16.2.2015

HSY palkitsi Janne Käpylehdon ja Kantokasken koulun energiansäästöagentit ilmastoteoista

HSY on myöntänyt Janne Käpylehdolle HEI – Helsingin seudun ilmastopalkinnon 2015 ja espoolaiselle Kantokasken koulun energiansäästöagenteille (ESAt) alle 18-vuotiaille suunnatun HEIJ – Helsingin seudun ilmastojuniori 2015 -palkinnon. Lisäksi kauniaislaiselle Kasavuoren koulun ilmastojoukkueelle myönnettiin kunniamaininta. HSY jakoi palkinnot toimijoille, jotka ovat edistäneet Helsingin seudun ilmastotavoitteiden saavuttamista ja ovat toiminnallaan vähentäneet kasvihuonekaasupäästöjä.

3.6.2016

Suomalainen uskoo olevansa pihi energiankäyttäjä

Arkiset energiaa säästävät teot ovat suomalaisten mielestä tärkeitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja omien kulutusmenojen pienentämiseksi. Vaikuttavuuden näkökulmasta he siirtävät vastuun tehostamistoimista mieluummin yritysten vastuulle. TNS Gallup Oy tutki suomalaisten energiansäästöasenteita Motivan pyynnöstä talvella 2016.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti