Energiansäästö ei vaadi ihmeitä

Kaksi erilaista taloyhtiötä on saanut aikaan hyviä tuloksia pienillä teoilla. Energiansäästö ei ole rakettitiedettä.

Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 ja helsinkiläinen Asunto Oy Naapurintie 2 ja 3 ovat miettineet keinoja oman energiankulutuksen hillintään. Molemmat taloyhtiöt ovat huomanneet, että pienillä teoilla on merkitystä.

Taloyhtiöt ovat päätyneet muun muassa vaihtamaan ulkovalaistuksensa led-valaisimiin. Sähkönkulutus on laskenut, mutta toisaalta valotehoa on saatu nostetuksi.

-Led-valaisimet valaisevat sivuille, kun vanhanmalliset elohopealamput taas valaisevat myös taivaalle, Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8 hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen sanoo.

Naapurintiellä led-lamppuja on jaettu myös asukkaille.

-Osallistuimme Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan järjestämään Kontulan alueen taloyhtiöille suunnattuun Kontulan energiatalkoot -energiakoulutukseen, joka järjestettiin lämmityskauden 2014–2015 aikana. Meidät palkittiin toteutuneista energiasäästötoimenpiteistä ja päätimme ostaa palkintorahoilla kaikkiin huoneistoihin led-lampun ja vaihtaa ulkovalaisimet ledeihin, hallituksen puheenjohtaja Outi Iljin kertoo.

Pikkurahalla suuria säästöjä

Rauhalanpuisto on 2000-luvulla rakennettu taloyhtiö. Heidän esimerkkinsä osoittaa, että uusissakin taloissa on säästöpotentiaalia.

-Hisseissä palaa valot 24 tuntia päivässä, 365 päivää vuodessa, ja valaistuksen osuus hissien energiankulutuksesta on yli puolet. Tavoitteena on vaihtaa loputkin hissivalaisimista ledeihin, sillä varsinkin kesäaikaan valaisimet myös lämmittävät hissiä, Jokinen toteaa.

Porrashuoneessa valojen paloaikaa on asteittain vähennetty kolmeen ja puoleen minuuttiin aiemmasta kuudesta minuutista.

-Monikaan asukkaista ei tätä muutosta ole huomannut, koska se tehtiin porrastetusti, Jokinen huomauttaa.

Kellaritilojen yhteisien tilojen pattereihin on lisätty termostaatit.

Autohallien valaisimista osa on vaihdettu led-loisteputkiksi ja niiden paloaikaa on myös lyhennetty.

-Vaihdamme niitä sitä mukaan kuin vanhojen valaisimien liitäntälaitteet hajoavat, Jokinen kertoo.

-Energiansäästön lisäksi ledit myös vähentävät kunnossapitotarvetta, sillä lamppuja ei tarvitse niin usein enää vaihtaa, Jokinen jatkaa.

Säästöä kertyy myös autohallien lämpötilan laskemisesta noin neljällä asteella.

Ilmanvaihtoon myös huomiota

Taloyhtiössä on vaihdettu korvausilma tulemaan ikkunoiden kautta, jolloin se lämpenee lasien välissä. Aiemmin korvausilma tuli suoraan ulkoa ja aiheutti vedon tunnetta.

-Veto oli ongelmallista. Se laski asumismukavuutta, mutta tilanne on nyt parantunut, Asunto Oy Espoon Rauhalanpuisto 8:n entinen hallituksen jäsen Risto Aaltonen toteaa.

-Loppuvuoden aikana saamme vertailutietoa siitä, miten tuloilmaventtiilit ovat tuoneet meille enemmän säästöä, Jokinen jatkaa.

Vedon poistamisen jälkeen voidaan alentaa huoneiston lämpötilaa, koska kotona ei enää tunnu kylmältä. Huoneiston lämpötilaa asteen verran laskemalla voidaan säästää viisi prosenttia asunnon lämmityskustannuksissa.

Perusparannuksilla energialuokan kimppuun

Rakennusajankohtaan nähden ja todellisuuteen verrattuna Rauhalanpuiston energialuokka F on huono. Perusparannuksia on suunnitteilla, muun muassa säätölaitteiden uusiminen, poistoilman lämmöntalteenotto ja talotekniikan jatkuva valvonta.

-Lämmitysverkoston kiertopumppujen automatiikkaa on juuri muutettu niin, että kesäaikaan riittävän korkean ulkolämpötilan aikaan pumput seisovat ja käynnistyvät aamuisin ainoastaan viiden minuutin ajaksi, etteivät ne jumiutuisi pitkän seisokin takia, Jokinen kertoo.

Koulutuksella termit tutuiksi ja säästöpotentiaali haltuun

Pääkaupunkiseudun kuluttajien energianeuvonnan, Helenin ja Kontulan huollon järjestämä Kontulan energiatalkoot -koulutuksen hyötyä kiitetään Naapurintiellä.

-Koulutus avasi termejä ja siinä käytiin läpi asioita, joita hallituksen jäsenen olisi hyvä tietää. Nyt asioita ymmärtää ihan eri tavalla ja erilaisia raportteja on helpompi lukea, Iljin sanoo.

Taloyhtiön hallituksen kaksi jäsentä hoiti taloyhtiössä erilaisia mittauksia seurannan aikana.

-Innostus oli meillä kova, konkreettiset mittaukset olivat mielenkiintoisia, Iljin toteaa.

-Asukkaat suhtautuivat hyvin mittauksiimme ja olivat kiinnostuneita tuloksista, hallituksen jäsen Kirsi Luoto kertoo.

Remontteja tehty ja tulossa

1960-luvulla rakennettuun taloyhtiöön on tehty julkisivuremontti ja ikkunat on uusittu. Kahteen yhtiön taloon on jälkiasennettu hissit, yhdessä hissi on ollut alusta asti.

-Linjasaneeraus on vielä tulossa ja olemmekin tehneet energiainvestointiselvityksen osana hankesuunnittelua, Iljin kertoo.

-Oli hauska huomata, että samanlaiset lämmön vuotokohdat löytyivät niin amatöörien kuin ammattilaistenkin mittauksissa, Iljin jatkaa.

Kiinteistösähkön kulutus on hissien takia noussut jonkin verran.

-Muuten olemme aika lailla aikakauden talojen keskiarvoa kulutuksen suhteen, Iljin toteaa.

Energiainvestointiselvityksen avulla on voitu pohtia niitä toimenpiteitä, joita taloyhtiön kannattaa tulevaisuudessa tehdä.

-Se antoi hallitukselle hyvää pohjaa suunnitteluun. Rajasimme esimerkiksi aurinkopaneelit kannattamattomaksi investoinniksi. Taloudelliset realiteetit pitää ottaa huomioon suunnittelussa, Iljin muistuttaa.

Energia-asioilla koetaan olevan myös entistä enemmän imagomerkitystä.

-Imago vaikuttaa siihen mielikuvaan, miten haluttuja asunnot ovat eikä sen vaikutusta pidä väheksyä, Iljin sanoo.

Viestinnän merkitys korostuu

Molemmilla taloyhtiöillä on käytössä omat Facebook-sivut. Rauhalanpuisto jakaa tietoa asukkaille myös porrashuoneessa eri tavoin.

-Meillä on esillä ajantasaiset kulutusseurantaraportit ilmoitustauluilla ja erilaista asumisohjeistusta on myös esillä, Jokinen kertoo.

Iljin kokee, että toisten taloyhtiöiden kanssa verkostoituminen kannattaa.

-On hyvä tietää, miten muualla toimitaan. On kiva oppia muiden esimerkeistä silloin, kun on tehty oikeita ratkaisuja.

Molemmissa taloyhtiöissä ollaan samaa mieltä siitä, että liikaa ei saa kerralla muuttaa, sillä se voi aiheuttaa vastustusta.

-Pieniä askeleita ei tule vähäksyä, Iljin muistuttaa.

Iljin on kokenut erilaiset kampanjat itselleen hyödyllisiksi välineiksi.

-Ihan mielelläni otan vastaan valmista materiaalia, joissa on tutkittua tietoa taustalla. On helpompi perustella asioita, kun ei tarvitse itse selvittää kaikkea ja asioita ei tehdä mutulla. Mielelläni hyödynnän myös Kiinteistöliiton ja muiden toimijoiden maksuttomia koulutuksia aina tarpeen mukaan.

-Mielenkiinnolla odotan myös, mitä Energiahukka-kampanja voisi taloyhtiöllemme tarjota.

Juttu on julkaistu Kiinteistölehdessä 8/2016.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiön energiaremontissa?

Taloyhtiön kannattaa korjaushankkeen aikana parantaa myös energiatehokkuuttaan, sillä energiatehokas rakennus tuo säästöä tulevaisuudessa. Energiaremonttia voi rahoittaa avustuksilla.

Raksystems

energiansäästö

20.9.2023

Kuukauden kasvo: Arjen energiateot on hyvä ottaa tavaksi

Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee taloyhtiöille energiatarkastusta. Sen avulla voi selvittää kiinteistön energiatehokkuuden. Myös yhtiön asukkaat pystyvät pienentämään taloyhtiön energiankulutusta arjen säästötoimilla.

13.10.2022

Kuka päättää lämpötilan laskemisesta?

Energianhinnan kasvaessa taloyhtiöt miettivät energiankulutustaan. Tärkeää on myös miettiä, kuka voi päättää energiansäästöön liittyvistä ratkaisuista. Hallitus voi päättää pienistä toimista, mutta joihinkin tarvitaan yhtiökokouksen päätös.

suurten asuinrakennusten

14.10.2022

Suurten asuinrakennusten energiansäästövinkit ammattilaisille

Motiva, Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto kertovat kiinteistöammattilaisille vinkkejä suurten asuinrakennusten energiansäästöön. Ensimmäisenä kannattaa pienentää yleisten tilojen lämpötiloja ja tarkistaa ilmanvaihto.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti