Energiahukka vaanii taloyhtiöitä

Ympäristöministeriön johdolla käynnistynyt vuoden kestävä Energiahukkajahti haastaa taloyhtiöt suitsimaan energiankulutustaan.

Energiahukkajahti on kiinteistö- ja energia-alan toimijoiden yhteiskampanja, jossa kannustetaan Suomen taloyhtiöitä optimoimaan kiinteistön energiankäyttö ja olosuhteet kustannustehokkaiden, helposti toteutettavien toimenpiteiden avulla.

-Keskimääräisen taloyhtiön tasolla Energiahukka haukkaa jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta, kampanjavastaava, yliarkkitehti Harri Hakaste Ympäristöministeriöstä kertoo.

-Jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista menee suden suuhun. Pahimmillaan tämä tarkoittaa kymmenien tuhansien eurojen turhia kustannuksia taloyhtiölle vuodessa. Yksittäisen kotitalouden kohdalla tuhlataan noin Etelän äkkilähdön verran rahaa vuodessa, Hakaste jatkaa.

Ympäristöministeriön arvion mukaan jopa 10-15 % rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman isoja, kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Tätä varten kampanjassa mukana oleva energiatehokkuuden asiantuntijayritys Motiva on laatinut eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi. Hukkajahtiin osallistuva taloyhtiö saa Motivan laatiman asiantuntijaohjeistuksen käyttöönsä.

Hallitus energiakokoukseen

Hallituksen on hyvä lähteä nyt hukkajahtiin.

– Toimenpiteet Energiahukan häätämiseksi edellyttävät taloyhtiön hallituksen päätöksiä, energia-asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta muistuttaa.

Myös isännöitsijä on avainasemassa Energiahukkajahdin toteutuksessa.

-Isännöitsijän työ on helpompaa energiatehokkaassa taloyhtiössä, jossa asukkaat ovat tyytyväisiä. Isännöitsijän apua tarvitaan erityisesti toimenpiteiden toteutuksessa ja urakoiden kilpailuttamisessa, Pylsy toteaa.

Asukkaille Energiahukan häätäminen tarkoittaa erityisesti mukavampaa ja halvempaa asumista.

– On arvioitu, että varsinaista energiahukkaa saattaa energiankäytöstä olla pahimmillaan jopa 30 % ja tällöin hukka puhaltaa taloyhtiön rahoista jopa 10 %. Energiahukka todellakin elää taloyhtiön osakkaiden rahoilla!, Pylsy huomauttaa.

Kampanjasivulta lisätietoa

Energiahukka-kampanjasivuilta löytyvä ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.

Ohjeistus lähtee siitä, että Energiahukkaa voi lähteä jahtaamaan askel kerrallaan.

Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu seuraavasti:

  1. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
  2. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö
  3. Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
  4. Vedenkulutuksen hallinta
  5. Sähkönkulutuksen hallinta

Lisäksi “bonustoimenpiteinä” ohjeistuksessa suositellaan tietyille talotyypeille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa sekä yläpohjan lisäeristämistä.

-Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. Ohjeistus lähtee siitä, että kampanjaan voi osallistua taloyhtiön tarpeiden mukaan askel kerrallaan, asiantuntija Harri Heinaro Motivasta huomauttaa.

Lähde mukaan kampanjaan ja lataa maksuttomat asiantuntijaohjeet Energiahukan häätämiseksi energiahukka.fi

Energiahukkajahdissa ovat mukana ympäristöministeriö, Motiva, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Rakli, Suomen LVI-liitto SuLVI, Ekokumppanit, Vuokranantajat sekä Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.2.2022

Kannattaako taloyhtiölaina suojata koronnousulta?

Kantar Oy:n tekemän kyselyn mukaan reilu neljännes asunto-osakeyhtiöissä asuvista ei tiedä, millainen lainatilanne omalla taloyhtiöllä on. – Tulos on erittäin huolestuttava, kyselyn teettäneen Nordean taloyhtiöistä vastaava johtaja Maiju Hinno sanoo Turun Sanomille. Syitä tietämättömyydelle voi olla useita.

3.5.2022

Hoitamaton piha lisää kiinteistönpidon kustannuksia

Taloyhtiön pihan hoitamattomuudella on euromääräinen hinta. Se herättelee huomaamaan, että istutuksia kannattaa hoitaa säännöllisesti. Pihan hoitaminen maksaa, mutta hoitamatta jättäminen se vasta maksaakin.

huoneistotietojärjestelmä

8.8.2022

Huoneistotietojärjestelmään syytä siirtyä ajoissa

Maanmittauslaitos kannustaa asunto-osakeyhtiöitä siirtymään ajoissa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiöistä on kuitenkin tähän mennessä siirtynyt vasta viisi prosenttia.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti