Energiahukka vaanii taloyhtiöitä

Ympäristöministeriön johdolla käynnistynyt vuoden kestävä Energiahukkajahti haastaa taloyhtiöt suitsimaan energiankulutustaan.

Energiahukkajahti on kiinteistö- ja energia-alan toimijoiden yhteiskampanja, jossa kannustetaan Suomen taloyhtiöitä optimoimaan kiinteistön energiankäyttö ja olosuhteet kustannustehokkaiden, helposti toteutettavien toimenpiteiden avulla.

-Keskimääräisen taloyhtiön tasolla Energiahukka haukkaa jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta, kampanjavastaava, yliarkkitehti Harri Hakaste Ympäristöministeriöstä kertoo.

-Jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista menee suden suuhun. Pahimmillaan tämä tarkoittaa kymmenien tuhansien eurojen turhia kustannuksia taloyhtiölle vuodessa. Yksittäisen kotitalouden kohdalla tuhlataan noin Etelän äkkilähdön verran rahaa vuodessa, Hakaste jatkaa.

Ympäristöministeriön arvion mukaan jopa 10-15 % rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman isoja, kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Tätä varten kampanjassa mukana oleva energiatehokkuuden asiantuntijayritys Motiva on laatinut eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi. Hukkajahtiin osallistuva taloyhtiö saa Motivan laatiman asiantuntijaohjeistuksen käyttöönsä.

Hallitus energiakokoukseen

Hallituksen on hyvä lähteä nyt hukkajahtiin.

– Toimenpiteet Energiahukan häätämiseksi edellyttävät taloyhtiön hallituksen päätöksiä, energia-asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta muistuttaa.

Myös isännöitsijä on avainasemassa Energiahukkajahdin toteutuksessa.

-Isännöitsijän työ on helpompaa energiatehokkaassa taloyhtiössä, jossa asukkaat ovat tyytyväisiä. Isännöitsijän apua tarvitaan erityisesti toimenpiteiden toteutuksessa ja urakoiden kilpailuttamisessa, Pylsy toteaa.

Asukkaille Energiahukan häätäminen tarkoittaa erityisesti mukavampaa ja halvempaa asumista.

– On arvioitu, että varsinaista energiahukkaa saattaa energiankäytöstä olla pahimmillaan jopa 30 % ja tällöin hukka puhaltaa taloyhtiön rahoista jopa 10 %. Energiahukka todellakin elää taloyhtiön osakkaiden rahoilla!, Pylsy huomauttaa.

Kampanjasivulta lisätietoa

Energiahukka-kampanjasivuilta löytyvä ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.

Ohjeistus lähtee siitä, että Energiahukkaa voi lähteä jahtaamaan askel kerrallaan.

Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu seuraavasti:

  1. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
  2. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö
  3. Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
  4. Vedenkulutuksen hallinta
  5. Sähkönkulutuksen hallinta

Lisäksi “bonustoimenpiteinä” ohjeistuksessa suositellaan tietyille talotyypeille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa sekä yläpohjan lisäeristämistä.

-Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. Ohjeistus lähtee siitä, että kampanjaan voi osallistua taloyhtiön tarpeiden mukaan askel kerrallaan, asiantuntija Harri Heinaro Motivasta huomauttaa.

Lähde mukaan kampanjaan ja lataa maksuttomat asiantuntijaohjeet Energiahukan häätämiseksi energiahukka.fi

Energiahukkajahdissa ovat mukana ympäristöministeriö, Motiva, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Rakli, Suomen LVI-liitto SuLVI, Ekokumppanit, Vuokranantajat sekä Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

kaava

24.10.2023

Oman alueen kaavaa kannattaa aina seurata

Kun asuinalueelle suunnitellaan uusia rakennushankkeita, kannattaisi kuunnella alueen asukkaita. He tietävät usein parhaiten, miten uudet järjestelyt toimivat. Vantaan Länsimäessä asukkaat huolestuivat autopaikkojen jäämisestä raitiotien alle.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

kompostointi

31.5.2023

Kerrostalossakin voi kompostoida

Kuopiolainen As Oy Tasavallankatu 8 kompostoi biojätteensä. Alun perin taloyhtiössä päätettiin ryhtyä kompostoimaan jätemaksujen pienentämiseksi, mutta kaupan päälle saatiin kompostin tuottama puutarhamulta. Kompostoiminen on hyvä ratkaisu pienille taloyhtiöille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti