Ekonomistit lakkauttaisivat hitas-järjestelmän

Talouselämän selvityksen mukaan pieni joukko sijoittajia on kerännyt itselleen nipun hitas-asuntoja. Edes Helsingin kaupunki ei tiedä, kuinka montaa sen hitas-järjestelmän yli 14 000 asunnosta vuokrataan eteenpäin.

Helsingin kaupungin rekisterien perusteella kaikkiaan parillakymmenellä hitas-asuntoja omistavalla on kyseisiä asuntoja enemmän kuin kolme. Helsingin kaupungin kapunkiympäristön toimialan tiimipäällikkö Marjo Tapanan mukaan kaupungilla ei ole tietoa edes siitä, asuuko tietyn hitas-asunnon omistaja itse asunnossa vai ei, kertoo Talouelämä.

Tänä syksynä Helsingin kaupungin valtuusto käsitteli järjestelmästä luopumista, mutta kaupunginhallituksen mukaan luopuminen vaatisi korvaavaa järjestelmää tukemaan kohtuullisen hintaista asumista. Yksi asian käsittelyyn liitetyistä neljästä ponnesta kuitenkin esittää, että kaupunki selvittää mahdollisuudet estää hitas-asuntojen hankinta sijoituskohteiksi sekä niiden jälleenvuokraus ja luovuttaminen henkilölle, joka omistaa jo yhden tai useamman hitas-asunnon. Esitetyt ponnet tulevat poliittiseen käsittelyyn viimeistään ensi syksynä, sanoo kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.

Talouselämän haastattelemat ekonomistit eivät näe syytä korvata järjestelmää, vaan lakkauttaa se kokonaan. Ekonomisti Roger Wessman arvioi, että kaupunki saisi enemmän tuloja, kun tonteista saisi markkinahinnan. Rahan kaupunki voisi käyttää hyväksi katsomallaan tavalla, esimerkiksi tukemalla vähäosaisia tai alentamalla kuntaveroa, Wessman toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.10.2019

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ettei Hitas-järjestelmää lakkauteta

Kaupunginvaltuuston käsittelemässä aloitteessa valtuutettu Otto Meri (Kok.) esitti, että kaupungin tulisi selvittää Hitas-järjestelmän lakkauttaminen. Kaupungin aloitevastauksessa todetaan, että mikäli kaupunki luopuisi Hitas-asuntojärjestelmästä, tulisi kohtuuhintainen asuminen ja uudistuotanto turvata jollain muulla tavoin. Pitkän keskustelun päätteeksi valtuusto äänesti äänin 46-37 Hitas-järjestelmän säilymisen puolesta. Sen sijaan valtuusto hyväksyi Meren esittämän toivomusponnen, että kaupunki selvittää miten paljon kaupungilta jää vuosittain […]

15.6.2017

Korjausrakentamisen energiamääräykset

Historian ensimmäiset varsinaiset korjausrakentamiseen tarkoitetut energiatehokkuusvaatimukset annettiin alkuvuodesta 2013. Maankäyttö- ja rakennuslaissa on määritelty reunaviivat energiatehokkuuden parantamiselle ja konkreettiset vaatimukset on annettu ympäristöministeriön asetuksella rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä. Uusi energiatodistuslaki astui voimaan 1.6.2013 ja tästä päivämäärästä lähtien kaikki laadittavat energiatodistukset on laadittava uuden lain mukaisesti.

9.11.2015

Muista ilmastointijärjestelmän säännöllinen, ennakoiva huolto

Kesän jäähdytyskauden jälkeen on ilmastointijärjestelmän tarkistuksen ja huollon aika. Ilmastointijärjestelmä tulee lakisääteisesti huoltaa vuosittain, tyypillisesti keväisin ennen jäähdytyskautta. Kausihuollossa tarkistetaan mm.

10.8.2017

Kiinteistön sähköjärjestelmän ennakoiva kunnossapito on riskienhallintaa, jolla ehkäistään mittavia vahinkoja

Kiinteistön sähköjärjestelmän kunnosta kannattaa huolehtia. Huonokuntoinen sähköjärjestelmä voi aiheuttaa vakavan henkilövahingon, sähköiskun tai tulipalon sekä pitkäaikaisen tuotantokeskeytyksen.  Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kiinteistön omistajia ja vuokralaisia ennaltaehkäisemään vahinkoja ja häiriöitä ennakoivalla kunnossapidolla, ei pelkästään korjaamaan jo vikaantuneita asennuksia ja laitteita. Työpaikoilla, yritysten tuotantotiloissa, toimisto- ja liikerakennuksissa ja julkisissa tiloissa tulisi sähköjärjestelmän kunnosta huolehtia ennakoivasti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti