Ekonomistit lakkauttaisivat hitas-järjestelmän

Talouselämän selvityksen mukaan pieni joukko sijoittajia on kerännyt itselleen nipun hitas-asuntoja. Edes Helsingin kaupunki ei tiedä, kuinka montaa sen hitas-järjestelmän yli 14 000 asunnosta vuokrataan eteenpäin.

Helsingin kaupungin rekisterien perusteella kaikkiaan parillakymmenellä hitas-asuntoja omistavalla on kyseisiä asuntoja enemmän kuin kolme. Helsingin kaupungin kapunkiympäristön toimialan tiimipäällikkö Marjo Tapanan mukaan kaupungilla ei ole tietoa edes siitä, asuuko tietyn hitas-asunnon omistaja itse asunnossa vai ei, kertoo Talouelämä.

Tänä syksynä Helsingin kaupungin valtuusto käsitteli järjestelmästä luopumista, mutta kaupunginhallituksen mukaan luopuminen vaatisi korvaavaa järjestelmää tukemaan kohtuullisen hintaista asumista. Yksi asian käsittelyyn liitetyistä neljästä ponnesta kuitenkin esittää, että kaupunki selvittää mahdollisuudet estää hitas-asuntojen hankinta sijoituskohteiksi sekä niiden jälleenvuokraus ja luovuttaminen henkilölle, joka omistaa jo yhden tai useamman hitas-asunnon. Esitetyt ponnet tulevat poliittiseen käsittelyyn viimeistään ensi syksynä, sanoo kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randell.

Talouselämän haastattelemat ekonomistit eivät näe syytä korvata järjestelmää, vaan lakkauttaa se kokonaan. Ekonomisti Roger Wessman arvioi, että kaupunki saisi enemmän tuloja, kun tonteista saisi markkinahinnan. Rahan kaupunki voisi käyttää hyväksi katsomallaan tavalla, esimerkiksi tukemalla vähäosaisia tai alentamalla kuntaveroa, Wessman toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostaloyhtiö Espoossa tiputti kaukolämmön kulutustaan lähes 20 prosenttia älylämmityksen avulla

Taloyhtiö As Oy Espoon Tuulenvireessä nautitaan lähes 20 prosenttia paremmasta energiatehokkuudesta Wattisen ensimmäisen käyttövuoden jälkeen – ja jännitetään, kuinka paljon säästöjä onnistutaan tänä vuonna tekemään talven 2022 kulutuspiikkien aikana. Älylämmitysjärjestelmän käynnistys Wattisen kanssa ylitti vuonna 2005 valmistuneen espoolaistaloyhtiön odotukset. Taloyhtiön hallituksen tekemässä kartoituksessa arvioitiin investoinnin olevan kannattava, mikäli se onnistuisi tuomaan lämmityskustannuksiin vähintään 10 prosentin […]

Wattinen

lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

1.2.2023

Tarkista nämä asiat lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

Pakkasilla kannattaa tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta säännöllisesti. Järjestelmän puutteellinen toiminta paljastuu helpoiten pakkasilla, kun sen pitäisi tuottaa eniten lämpöä. Aktiivisella seuraamisella ongelmat voidaan havaita ajoissa.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti