
Kinkun rasva ei kuulu viemäriin
Kinkunpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii viemärin jäähtyessään. Rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa, laittaa jäähtyneenä biojätteeseen tai kierrättää polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.
Pikkujouluissa kuulee toisinaan rasvaisia juttuja, mutta itse jouluna rasvan kanssa kannattaa olla varovaisempi. Kinkun paistorasva nimittäin voi aiheuttaa ongelmia viemäreissä ja sitä kautta ikävän jouluyllätyksen.
– Kinkun paistaminen on joulun odotetuimpia tapahtumia. Sen sijaan jälkien siivoaminen ei innosta yhtä paljon. Esimerkiksi paistopussiin kertynyt rasva olisi helppoa kaataa tiskialtaaseen, mutta sitä ei tule päästää viemäriin, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.
Vaikka rasva onkin lämpimänä juoksevaa, jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja lopulta tarttuu tiiviisti viemäriputkien sisäpinnalle. Edes veden laskeminen rasvan kanssa tai jälkeen ei auta, koska kinkun rasvat liukenevat huonosti veteen. Kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.
– Kinkkurasvan annetaan ensin jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa. Ulkona siihen ei kulu kovinkaan pitkää aikaa. Sen jälkeen rasva on helppo siirtää esimerkiksi biojäteastiaan, Mäkinen vinkkaa.
Viemäri on tarkoitettu pesuvesien poisjohtamiseen eikä sitä pidä sekoittaa roska-astiaan. Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, niin parasta on kutsua apuun LVI-alan ammattilainen. Varsinkin kerrostalojen ns. keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.
– Tällöin omat konstit ovat vähissä ja talonmiehen vaijerirassi auttamattoman lyhyt. Viemärin avaus voi olla asukkaille epämiellyttävä toimenpide ja on kaikkien etu, että viemäri avataan ja puhdistetaan koko pituudeltaan ammattimaisesti, Mäkinen toteaa.
Kinkunpaistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii viemärin jäähtyessään. Rasvan voi hyödyntää ruoanlaitossa, laittaa jäähtyneenä biojätteeseen tai kierrättää polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.
Taloyhtiön viemäreitä kannattaa tutkia säännöllisesti. Viemärikuvaus paljastaa piilevät viat, ja niihin ehditään reagoida ajoissa. Uuden talon viemärit kannattaa kuvata jo ensimmäisen kymmenvuotistarkastuksen lähestyessä.
Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.
Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi. − Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja ja pahimmillaan harvinainen totaalipalo, jossa koko koti tuhoutuu asuinkelvottomaksi, kertoo IF:in omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään