Digitalisaatio tulee taloon – KIRAHub antaa vauhtia

Digitalisaatio on ravistellut monia toimialoja ja niiden liiketoimintamalleja, eikä kiinteistö- ja rakentamisala eli KIRA-ala ole tästä mikään poikkeus.

Suomessa eräs päättyneen hallituskauden kärkihankkeista oli KIRA-digi, jonka tavoitteena oli vauhdittaa kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota. Tässä hyvin onnistuneessa hallituksen kärkihankkeessa olivat mukana useat ministeriöt, kunnat sekä toimialan järjestöjen muodostama KIRA-foorumi.

Kiinteistö- ja rakentamisalalla KIRAHub eli virallisemmin KIRA-InnoHub ry jatkaa KIRA-digi-hankkeen viitoittamalla tiellä rakennetun ympäristön läpinäkyvän ekosysteemin syntyä ja kestävää digitalisaatiota edistävänä tahona. Kiinteistöliitto on yksi KIRAHubin perustajatahoista ja mukana edistämässä digitalisaatiota liittyen asumiseen ja taloyhtiöiden toimintaan.

KIRA-digi kokeilut tuottivat tulosta

KIRA-digi kiihdytti kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota kaikille avoimilla kokeiluhankkeilla. Näissä 139 kokeiluhankkeessa syntyneisiin innovaatioihin ja uuteen liiketoimintaan ovat kiinnittäneet huomiota myös pääomasijoittajat ja muut rahoittajat. Kokeiluihin osallistuneet yritykset ovat keränneet useita miljoonia euroja jatkorahoitusta, joten tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta.

Merkittävimmän summan kokosi Platform of Trust toimialan yhteisen data-alustan kehittämiseksi. Kiinteistövälitystä ravistellut Blok keräsi huomattavan jatkorahoituksen kuten myös SkenarioLabs, joka kehittää automatisoitua analytiikkaa kiinteistöjen teknisen kunnon hallintaan.

KIRAHub jatkaa KIRA-digin työtä

Vuonna 2018 perustettu KIRA-InnoHub jatkaa KIRA-digissä aloitettua työtä kiinteistö- ja rakentamisalan innovaatioekosysteemin edistäjänä. Avoin yhteistyö ja tiedon vapaa virtaaminen mahdollistavat uusien kaupungistumisen haasteisiin vastaavien innovaatioiden syntymisen, asumisen palveluiden kehittymisen sekä taloyhtiöiden ja isännöinnin muuttumisen ihmisten tarpeiden ja odotusten muutosten mukaan.

KIRAHubin tarkoituksena on toimia läpinäkyvänä alustana alan sisäiselle ja eri toimialoja yhdistävälle keskustelulle, edesauttaa niistä syntyvien ideoiden jalostamista ja tuotteistamista sekä tuoda niistä saatavat opit koko toimialan käyttöön – kansainvälisyyttä tietenkään unohtamatta.

Ihminen elää rakennetussa ympäristössä

Kiinteistö- ja rakentamisalalla on merkittävä ja monipuolinen vaikutus ihmisten elämään ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Kukin huomaa helposti rakennetun ympäristön merkityksen ja olevansa keskellä kiinteistö- ja rakentamisalan aikaansaannoksia. Kotitalo ja oma asunto, kadut, muut liikenneväylät, puistot, kaupat, toimitilat sekä harrastustilat ovat kaikki rakennettua ympäristöä. Joko hyvää tai vähemmän toimivaa, mutta ihmisen aikaansaamaa.

Rakennettu ympäristö ei ole koskaan valmis, vaan sen tulee jatkuvasti kehittyä ihmisten ja myös yhteiskunnan tarpeiden mukaan. Digitalisaatio mahdollistaa uudella tapaa yhteistyön tekemisen sekä rakennetun ympäristön luomisen, kehittämisen ja uudistamisen sekä siinä toimimisen niin asukkaana, asiakkaana kuin ihmisenä ylipäätään.

Yhteisen tekemisen avuksi tarvitaan avoin kulttuuri ja alusta, jossa ratkaisuja monipuolisiin haasteisiin on mahdollista innovoida, testata ja kehittää. Digitalisaatio ei ole itseisarvo, mutta se tekee mahdolliseksi asioita, jotka eivät ennen ole olleet mahdollisia. Tämä kannattaa pitää mielessä myös taloyhtiöiden hallituksissa, isännöintiyrityksissä kuin itse kunkin asukkaina.

KIRAHubin toiminta on vasta alkutaipaleellaan. Voit liittyä osaksi innovatiivista ja keskustelevaa verkostoa, tuoda äänesi kuuluviin sekä lisätä itsesi ekosysteemiin. Ihmeellisiä asioita syntyy, kun oikeat ihmiset lyövät viisaat päänsä yhteen. Eikä haittaa lainkaan, vaikka et varsinaisesti työskentelisikään kiinteistö- ja rakentamisalalla. Lisätietoa löydät KIRAHubin sivuilta osoitteesta kirahub.org.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton yhteysjohtaja

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tarjouspyyntöön panostus

9.9.2022

Tarjouspyyntöön syytä panostaa

Taloyhtiön kannattaa tehdä tarjouspyyntö laajaan korjaushankkeeseen vasta sitten, kun on tehty purku- ja korjaustyöselvitys kaikkine piirustuksineen ja liitteineen. Jos tarjouspyynnön tekeminen tuottaa hankaluuksia, kannattaa kysyä apua Kiinteistöliiton neuvonnasta.

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti