Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suurin osa nuorista haaveilee edelleen omistusasunnosta, selviää Danske Bankin kyselystä. Reilu kolmannes ilman omistusasuntoa olevista alle 39-vuotiaista harkitsee ensiasunnon hankkimista. Niistä, jotka eivät harkinneet ostamista, selvä enemmistö haluaisi joskus omistaa asunnon.

– Halu ostaa oma asunto ei ole kyselyn mukaan muuttunut edes koronatilanteen tai Ukrainan sodan myötä, sanoo pankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Tilastokeskuksen syyskuun kuluttajien luottamus -tilaston mukaan alle 30-vuotiaiden asunnon ostoaikeet ovat itse asiassa kasvaneet viimeisten kuukausien aikana, vaikka muissa ikäryhmissä ne ovat laskeneet.

– Ensiasuntoa ostavalle voi avautua nyt uusia mahdollisuuksia asuntomarkkinoilla, koska myytäviä asuntoja on tarjolla paljon ja hintojen nousukehitys on ainakin väliaikaisesti taittunut. Jos oma talous on kunnossa ja asuntolaina mitoitetaan oikein, päätöstä asunnon ostamisesta ei kannata lykätä, Laine-Tolonen sanoo.

Asunto on koti, mutta myös sijoitus

Kyselyyn vastanneiden nuorten mukaan yleisimmät syyt asunnonostoon ovat omistusasumisen taloudellinen järkevyys ja se, että se kerryttää varallisuutta.

Noin 60 prosenttia vastanneista ajattelee omistusasuntoa ensisijaisesti kotina ja noin 40 prosenttia sekä kotina että sijoituksena. Mitä suuremman ensiasunnon vastaaja on ostanut, sitä useammin hän ajattelee omistusasuntoa ensisijaisesti kotina.

– Asunnon ohella kannattaa sijoittaa myös muihin omaisuuslajeihin. Esimerkiksi pidempi laina-aika ja pienempi lainaerä voivat mahdollistaa lainanlyhennyksen ohella säästämisen ja sijoittamisen. Tämä tuo taloudellista puskuria ja joustoa ihmisten talouksiin.

Danske Bankin Taloustutkimuksella teettämä Ensiasunnon ostajat 2022 -tutkimus tehtiin kesäkuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1 110 iältään 1839-vuotiasta potentiaalista ensiasunnon ostajaa tai sellaisen hankkinutta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

3.2.2023

Danske Bank: Hoitovastikkeessa syytä varautua korotuksiin

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut voivat nyt näkyä vastikkeiden nousuna. Hoitovastikkeet saattavat nousta jopa 10-20 prosenttia. Osakkaiden kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, sillä siellä he voivat vaikuttaa vastikkeiden perimiseen ja käyttöön.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

2.9.2022

Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa. Myös sijoitusasuntolainan hinta on nousussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti