Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suurin osa nuorista haaveilee edelleen omistusasunnosta, selviää Danske Bankin kyselystä. Reilu kolmannes ilman omistusasuntoa olevista alle 39-vuotiaista harkitsee ensiasunnon hankkimista. Niistä, jotka eivät harkinneet ostamista, selvä enemmistö haluaisi joskus omistaa asunnon.

– Halu ostaa oma asunto ei ole kyselyn mukaan muuttunut edes koronatilanteen tai Ukrainan sodan myötä, sanoo pankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Tilastokeskuksen syyskuun kuluttajien luottamus -tilaston mukaan alle 30-vuotiaiden asunnon ostoaikeet ovat itse asiassa kasvaneet viimeisten kuukausien aikana, vaikka muissa ikäryhmissä ne ovat laskeneet.

– Ensiasuntoa ostavalle voi avautua nyt uusia mahdollisuuksia asuntomarkkinoilla, koska myytäviä asuntoja on tarjolla paljon ja hintojen nousukehitys on ainakin väliaikaisesti taittunut. Jos oma talous on kunnossa ja asuntolaina mitoitetaan oikein, päätöstä asunnon ostamisesta ei kannata lykätä, Laine-Tolonen sanoo.

Asunto on koti, mutta myös sijoitus

Kyselyyn vastanneiden nuorten mukaan yleisimmät syyt asunnonostoon ovat omistusasumisen taloudellinen järkevyys ja se, että se kerryttää varallisuutta.

Noin 60 prosenttia vastanneista ajattelee omistusasuntoa ensisijaisesti kotina ja noin 40 prosenttia sekä kotina että sijoituksena. Mitä suuremman ensiasunnon vastaaja on ostanut, sitä useammin hän ajattelee omistusasuntoa ensisijaisesti kotina.

– Asunnon ohella kannattaa sijoittaa myös muihin omaisuuslajeihin. Esimerkiksi pidempi laina-aika ja pienempi lainaerä voivat mahdollistaa lainanlyhennyksen ohella säästämisen ja sijoittamisen. Tämä tuo taloudellista puskuria ja joustoa ihmisten talouksiin.

Danske Bankin Taloustutkimuksella teettämä Ensiasunnon ostajat 2022 -tutkimus tehtiin kesäkuussa 2022. Kyselyyn vastasi 1 110 iältään 1839-vuotiasta potentiaalista ensiasunnon ostajaa tai sellaisen hankkinutta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.1.2022

Danske Bank: Taloyhtiöiden konkurssit tulevat lisääntymään

Suomessa on menossa iso taloyhtiöremonttibuumi, sillä 1970- ja 1980-luvuilla rakennettu asuntokanta tarvitsee isoja korjauksia. Danske Bankin taloyhtiölainoista vastaava johtaja Ville Roihu sanoo Talouselämä-lehdessä, että taloyhtiöiden kannattaa remontteja suunnitellessaan huomioida energiatehokkuuden parantaminen. EU:ssa on jo suunnitteilla tähän liittyvää sääntelyä.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

24.3.2022

Ammattisijoittajat varoittavat sijoitusasuntokuplasta

Vuokrat ovat nousseet finanssikriisin jälkeen paljon nopeammin kuin asuntojen hinnat tai suomalaisten tulot. Nyt tilanne on muuttunut. Saton toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo Helsingin Sanomissa, että pitkällä tähtäimellä vuokra-asunnoista on edelleen pulaa.

taloyhtiölaina kallistunut reippaasti

2.9.2022

Uusi taloyhtiölaina kallistunut roimasti

Uuden taloyhtiölainan hinta on noussut reippaasti, selviää Suomen Kiinteistölehden tuoreesta lainavertailusta. Korkojen nousu tuntuu myös vanhoissa taloyhtiölainoissa. Myös sijoitusasuntolainan hinta on nousussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti