Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

asuntojen hintojen

Asuntojen hintojen laskusta suurin osa on jo nähty, ennustaa Danske Bank. Pankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun.

Pankki korjaa ennustettaan asuntojen hintakehityksestä. Tänä vuonna se ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat 5,5 prosenttia (aiempi ennuste 4 prosenttia). Ensi vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen nousevan 4 prosenttia (aiempi ennuste 3 prosenttia).

Asuntovelallisia ja ensiasunnon ostajia koettelevat korkea inflaatio ja korkojen nousu. Asuntomarkkina voi kuitenkin kääntyä nousuun jo loppuvuonna. Tähän vaikuttavat suhdannetilanteen kohentuminen sekä orastava varmuus korkokäänteestä.

– Kuluttajien luottamus talouteen on toipunut Suomessa alkuvuonna, mutta asunnonostoaikeet ovat yhä matalalla tasolla. Keväällä asuntokauppa piristynee kausiluonteisesti, mutta suuressa kuvassa markkina pysyy vielä vaisuna, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Asuntokauppojen määrä oli alkuvuonna yli kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Käytettyjen asuntojen hinnat laskivat helmikuussa liki 7 prosenttia verrattuna viime vuoden hintahuippuun kesäkuussa. Vaikka iso osa asuntojen hintojen laskusta on jo takanapäin, ennustaa pankki asuntojen hintojen laskevan vielä hieman.

– Asuntovelalliset pystyvät pääosin edelleen hoitamaan asuntolainoja, eikä pakkomyyntien määrä näyttäisi kasvavan merkittävästi, joten suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät epätodennäköiseltä. Talouskasvun piristyminen, ennustettu korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen elvyttävät markkinaa melko nopeasti ensi vuonna, sanoo Kuoppamäki.

Vaisu kysyntä, kohonneet rakennuskustannukset ja korkojen nousu sysäävät asuntorakentamisen alamäkeen tänä vuonna. Myymättömien uusien asuntojen varanto nousee tilapäisesti, mutta patoutunut kysyntä kääntää uudistuotannon nousuun ensi vuoden kuluessa.

Vuoden euriborissa yhä nousuvaraa

Suomessa markkinakoroilla on huomattava vaikutus asuntomarkkinaan, koska niin suuri osa asuntolainoista on vaihtuvakorkoisia. Isossa osassa Eurooppaa asuntolainat ovat kiinteäkorkoisia koko laina-ajan.

Pankki arvioi, että 12 kuukauden euribor käy tänä kesänä korkeimmillaan 4,2 prosentissa. Kesän jälkeen pankki ennakoi euriborin laskevan, vaikka nollakorkoaikaan tuskin palataan.

– Jo korkojen pieni lasku voi sysätä patoutunutta kysyntää liikkeelle. Viimeisen vuoden aikana nähty poikkeuksellisen nopea nousu korkomarkkinoilla jää varmasti asunnonostajien mieleen. Asunnon ostajat ovatkin nyt korkotietoisempia kuin aikaisemmin. Myös itse asunnon osalta kiinnitetään hinnan lisäksi enemmän huomiota muihin kustannuksiin, sanoo Kuoppamäki.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti