Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja seuraukset kiinteistöalalle

Venäjän aggressiivinen ja brutaali hyökkäys itsenäiseen Ukrainan valtioon alkoi 24.2.2022. Ukraina kuuluu maantieteellisesti kokonaisuudessaan Eurooppaan ja on 603 548 km2:n pinta-alallaan sen suurin valtio. Asukasluku 44 miljoonaa tekee siitä Euroopan seitsemänneksi suurimman.

Venäjän hyökkäyksen jälkeistä sotaa on kestänyt jo yli kaksi kuukautta. Vuosi on 2022 ja kaikki tämä absurdius tapahtuu Euroopassa. Tappaminen ja tuhoaminen. Se on jotenkin käsittämätöntä hulluutta.

Venäjän hyökkäyksen eli sodan seurauksena, mikä ei kuitenkaan liene ollut Kremlin vallanpitäjien tarkoitus tai tavoite, niin Ukraina kuin Eurooppa ovat yhdistyneet, samoin niin kutsuttu läntinen, vapaaseen liberaaliin demokratiaan uskova maailma.

****

Venäjän toiminta romutti samalla Euroopan turvallisuusrakenteet, jotka rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen, ja jossa vuoden 1975 Helsingin ETYK-kokous oli myös merkittävä etappi. Turvallisuuspolitiikka on noussut aivan uudella tavalla keskiöön. Suomessa tämä on tuonut aivan uudenlaisen kansan tuen Natoon liittymiselle, joka prosessi on nyt omanlaisessaan perustellussa toteutusputkessaan. Todennäköisesti tulevana juhannuksena voimme nostaa sille maljan todeten samalla, että niin poliittinen kuin istuva valtiojohtomme on tehnyt hyvää aktiivista valmistelutyötä vahvassa yhteisymmärryksessä.

Olin itsekin koko tähänastisen elämänhistoriani ajan varsin harmaalla vyöhykkeellä Naton suhteen. En liittymisen puolesta mutta Nato-option voimassa pitämisen kannalla, niin Suomen kuin Venäjänkin historiaa mielestäni varsin hyvin tuntevana. Venäjä kuitenkin petti niin minun kuin monen suomalaisen, eurooppalaisen ja maailmankansalaisen luottamuksen totaalisesti. Jotta saisimme elää rauhassa, kehittää yhteiskuntaamme, samoin kuin eurooppalaista läntistä liberaalisdemokraattista arvomaailmaamme, jäi meille todellisuudessa jäljelle vain Nato-option käyttö. Rauhan turvaamisen näkökulmasta.

****

EU on perustettu ja rakennettu siitä lähtökohdasta, että maanosamme eli Euroopan historian loputtomat sodat loppuisivat. Jotkut kanssaihmiset päivittelivät minullekin aikanaan, että me suomaiset olemme EU:n nettomaksajina, tietämättä paljonko tuo maksu todellisuudessa on. Kun totesin, että se on noin 100 euron määrä jokaista suomalaista kohden, todettiin minulle ”että niinkin paljon”. Kun tiedustelin, onko kyseisellä ”valittajalla” vaikkapa Netflix käytössään ja saatuani myönteisen vastauksen, totesin, että on se kumma että hän on valmis maksamaan vuodessa tuosta käytöstä enemmän kuin EU-jäsenmaksuna varakkaasta valtiosta. Minusta kun rauhalla ei ole hintaa!

Nähdessämme, miten Ukrainan sodassa tapetaan ja tuhotaan inhimillisyys, ihmishengellä ei ole merkitystä, infra- ja kiinteistöt, kodit ja työpaikat tuhotaan, rauha on mielestäni ykkösasia. Sillä ei ole hintaa. Paha on pysäytettävä.

Ehkä meidän omat puolustusvoimamme ovatkin ”rauhanturvaajia” ja ”puna-armeija” jotain muuta.

****

Energiapolitiikka on noussut merkittävään rooliin. EU ja Venäjä, riippuvuus. Aikanaan itsekin voimakkaasti mielsin, että yhteistyö jossa molemmat tarvitsevat toisiaan, johtaa luottamukseen, yhteistoimintaan ja takaa myös rauhan. Venäjä rikkoi totaalisesti tuonkin käsityksen. Siitä tuli illuusio. Miksi? Sitä on vaikea, mahdoton ymmärtää.

Ydinvoima on muuttunut uusiutuvaksi energiaksi kaiken tapahtuneen keskellä. Vihreän ideologian yksisilmäinen päätös ydinvoimasta Saksassa kostautuu. Ja mitä tehdään ydinvoiman suhteen Iso-Britanniassa ja Ranskassa vs. Saksa? Meillä Olkiluoto kesästä 2022 alkaen vastaa 16 prosentista sähköntuotannostamme. Moni asia menee uusiksi, kun Eurooppa irtaantuu energiariippuvuudestaan Venäjään.

Elintaso tulee laskemaan, mutta se on hinta siitä, että takaamme rauhan ja samalla rauhallisen inhimillisen elämän sekä sen kehityksen. Pysäytämme pahan.

Myöskään ilmastonmuutos ja sen vaatimat toimenpiteet eivät ole hävinneet minnekään. Tärkeä asia, samalla tavoin kuin koronavirus, on vain jäänyt viime aikojen uutisoinnissa Ukrainan sodan jalkoihin.

****

Venäjän hyökkäys Ukrainaan, millainen tahansa sodan lopputulos tulee olemaan, tulee jättämään pitkäaikaiset ja syvät haavat eivät vain arpineen, vaan myös haavoineen. Ei vain Ukrainan ja Venäjän väleihin, vaan koko Euroopan ja läntisen maailman suhtautumiseen Venäjään.

Pitkällä jänteellä meidän tulee kuitenkin realisteina muistaa, että Suomella on 1 343 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Tuo raja on samalla myös EU:n ja Venäjän raja. Mahdollisesti kohtapuoliin myös Naton ja Venäjän raja. Silti toivottavasti jossakin vaiheessa tulevaisuudessa vähintään tavallisen ihmisten kanssakäyminen voi luoda rauhaa, hyvää tahtoa, kanssakäymistä ja ymmärtämistä rajan molemmin puolin. Se on kaikkien etu, niin sanotusti win-win.

****

Miten tämä kaikki tulee vaikuttamaan kiinteistöalaan? Sitä kannattaa pohtia, erityisesti alan sisällä, alan asiantuntijoiden toimesta.

Energia ja siihen liittyvät asiat ovat kärjessä. Perässä tulee vaikkapa rakentaminen teräksestä lähtevine hintaseurauksineen. Maalämpökin pitäisi taas nostaa uuteen kunniaansa vs. kuntamonopolien suosima pöhöttynyt kaukolämpö, joka sekin järjestelmänä on hyvä, ilman tuota mainittua pilaamista.

Nämä kaikki liittyvät kiinteistönpitoon ja isännöintiin, asumiseen, elämisen kustannuksiin. Kun lämmitys-, energia- ja korjauskustannusten nousu heijastuu taloyhtiöihin merkittävin korotuksin, ei ole samantekevää, miten asioita hoidetaan lähtien isännöinnin osaamisesta. Hyvän ja huonon taloyhtiön ero kasvaa väistämättä.

Muistetaan kuitenkin kaikessa tämän päivän haastavassa eurooppalaisessa elämänmyrskyssä, että yhteiskuntamme muodostamme me, yhteiskuntamme jäsenet. Se on meidän eurooppalainen arvoperintömme. Pitäkäämme se kunniassa.

Timo Multanen

Kirjoittaja on REIM Groupin konsernihallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Hänellä on yli 40 vuoden ammattimainen osaaminen kiinteistö- ja isännöintialalta. Timolla on laaja kansainvälinen kokemus ja kontakteja ympäri maailmaa. Hän on toiminut kolumnistina useissa julkaisuissa sanomalehdestä ammattijulkaisuihin. Vapaa-ajallaan Timo harrastaa gastronomiaa ja viinejä, sekä kirjallisuutta, matkailua, musiikkia ja sulkapalloa.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

 1. Toivo Korhonen

  Mainio kirjoitus Timo. Kustannusten nousu etenkin energian osalta on jo ja ainakin toteutunut. Vaikutusten lopullinen määrä ja kesto jää nähtäväksi.

  Tykätty 0 kertaa

 2. Lauri Kosonen

  Tervettä ajattelua ja hyvin kirjoitettua pohdintaa! Kiitos Timo!

  Tykätty 0 kertaa

 3. Tuula Tuomainen

  Ytimekäs ja hyvä kirjoitus maailmantilanteesta ja sen vaikutuksista. Paljon ja monitahoista pohdintaa taitavasti paketoituna mielenkiintoiseksi lukukokemukseksi.

  Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje