Näihin aikoihin monet osakkaat vastaanottavat kutsuja asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouksiin. Paksu nippu papereita ei yleensä houkuta tutustumaan taloyhtiön tilaan. Papereihin kannattaa kuitenkin tutustua, vaikka kaikkea ei ymmärtäisikään. Osakkaalla on yhtiökokouksessa kyselyoikeus taloyhtiön asioista, tämä oikeus kannattaa käyttää hyödyksi.
Vastikkeen suuruus on yleensä se, mikä osakasta eniten kiinnostaa. Nouseeko se ja jos nousee, niin kuinka paljon. Noston syitä ei välttämättä avata tai sitä ei edes kysytä hallitukselta. Vastikkeeseen vaikuttaa moni seikka ja hallitus kannattaakin haastaa vastaamaan, miksi korotus on aiheellinen. Voisiko sopimukset kilpailuttamalla saada aikaan säästöä, joka kumoaisi vastikkeen nostotarpeen?
Taloyhtiöllä useita säästömahdollisuuksia
Asuntosijoittaja ja hallitusammattilainen Miika Vuorensola julkaisi juuri hyvän seitsemän kohdan listan siitä, miten taloyhtiö voisi säästää rahaa. Kilpailuttaminen ja sopimusten tarkastelu on nostettu näissä vinkeissä avainasemaan. Taloyhtiöt saattavat laiskasti kilpailuttaa sopimuksiaan, jolloin palveluiden hinta ei välttämättä ole yhtiölle paras mahdollinen. Hyvä olisi myös miettiä, millaisia palveluita taloyhtiö itselleen haluaa. Ovatko palvelutarpeet muuttuneet vuosien saatossa?
Kulutustietoihin on hyvä myös kiinnittää huomiota. Kuinka paljon lämpöä, sähköä ja vettä yhtiössä kulutetaan? Asukkaita opastamalla ja pienillä huoltotoimilla voidaan kulutusta saada laskemaan. Esimerkiksi vuotava vessanpytty voi tulla yhtiölle kalliiksi, jos siitä ei ilmoiteta. Pahimmillaan vuotava vessanpytty voi maksaa tuhansia euroja osakkaille. Sähkön kulutuksen pienentämiseen Vuorensola antaa vinkiksi esimerkiksi saunavuorojen järkeistämisen.
Apua maksutta
Yhtiökokousaiheisia oppaita kannattaa hyödyntää yhtiökokoukseen valmistautumisessa. Maksuttomasta Kiinteistöliiton Yhtiökokousoppaasta saa paljon hyötytietoa. Samoin Kiinteistöliiton jäsenille maksuttomasta HTHJ-kurssista.
Ja vanha pelko kannattaa unohtaa, ketään ei voida pakottaa hallitukseen. Eli yhtiökokoukseen voi osallistua ilman pelkoa hallitukseen valitsemisesta. Rohkeasti vain mukaan!
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään