Kiinteistöalan asiantuntijoiden suosikkikohteita vuodelle 2021 Euroopassa ovat Berliini, Lontoo ja Pariisi. Helsinki nousi edellisvuodesta kaksi sijaa, ja on nyt 19. Sektorikohtainen kiinnostus kohdistuu nyt muun muassa asumiseen ja hoivaan.
Uusimmassa PwC:n ja Urban Land Instituten (ULI) Emerging Trends in Real Estate® Europe 2021 -raportissa todetaan Euroopan kiinteistöalan olevan keskellä laskusuhdannetta, joka on samanaikainen kiinteistöalan pitkän aikavälin rakenteellisten muutosten kanssa. Kiinteistöjä pidetään kuitenkin yleisesti ottaen yhtenä harvoista omaisuusluokista, jotka tuovat hyväksyttävää tuottoa matalien tai negatiivisten korkojen aikana.
PwC:n ja ULI:n julkaisema raportti perustuu 995:n eri puolilla Eurooppaa toimivan kiinteistöalan sijoittajan, kehittäjän, rahoittajan ja neuvonantajan näkemyksiin heinä–syyskuussa 2020.
Saksalaiskaupungit vahvoilla, pohjoismaat ennustettavia
Tämänvuotisen raportin kaupunkien sijoitukset listalla heijastelevat sekä varovaisuutta että markkinoita ohjaavia mahdollisuuksia. Kärjessä olevien kaupunkien uskotaan tarjoavan likviditeettiä ja vakautta. Berliini on suosikki vuoden 2021 investointi- ja kehitysnäkymien osalta ja koko Saksan suhteellisen vahva suoriutuminen koronapandemian torjunnassa rohkaisee sijoittajia. Top 10 -listalla on neljä saksalaiskaupunkia.
Lontoo nousi kaksi sijaa listan kakkoseksi. Pariisi putosi edellisvuoden ykkössijalta ja oli nyt kolmantena.
Vaikka Tukholma (16.), Kööpenhamina (18.), Helsinki (19.) ja Oslo (29.) eivät yllä kärkikymmenikköön, niitä pidetään vetovoimaisina kohteina kiinteistösijoittajille. Pohjoismaissa talous on kärsinyt pandemiasta vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Pohjoismaiden vahvuutena pidetään ennustettavuutta; yksi sijoittaja totesi, että kun suunnitelmat tehdään, niissä pysytään.
-Suomen osalta näkymät ovat positiiviset. Valtio tukee taloutta, pankkirahoitusta on saatavilla hyvin perustelluille sijoituksille, konkursseja ei ole tähän mennessä ollut paljon, välittäjät ovat aktiivisia ja kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Suomea kohtaan jatkuu. Joitain kauppoja on lykätty koronan takia, mutta markkina-aktiviteetti on vilkastunut syksyllä ja tämä näyttää myös jatkuvan, toteaa kiinteistötoimialalle tarjottavista palveluista Suomen PwC:llä vastaava Jeroen Bus.
COVID-19-pandemian myötä ESG (Environmental, Social, Governance) -asiat ovat herättäneet aikaisempaa enemmän kiinnostusta. Monet alan toimijat ovat jo sitoutuneet vähentämään rakennetun ympäristön ympäristövaikutuksia ja kyselyyn vastanneet näkevät sosiaalisten näkökohtien lisäävän merkitystään heidän strategioissaan.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään