Berliini kiinteistösijoittajien ykköskohde Euroopassa

Kiinteistöalan asiantuntijoiden suosikkikohteita vuodelle 2021 Euroopassa ovat Berliini, Lontoo ja Pariisi. Helsinki nousi edellisvuodesta kaksi sijaa, ja on nyt 19. Sektorikohtainen kiinnostus kohdistuu nyt muun muassa asumiseen ja hoivaan.

Uusimmassa PwC:n ja Urban Land Instituten (ULI) Emerging Trends in Real Estate® Europe 2021 -raportissa todetaan Euroopan kiinteistöalan olevan keskellä laskusuhdannetta, joka on samanaikainen kiinteistöalan pitkän aikavälin rakenteellisten muutosten kanssa. Kiinteistöjä pidetään kuitenkin yleisesti ottaen yhtenä harvoista omaisuusluokista, jotka tuovat hyväksyttävää tuottoa matalien tai negatiivisten korkojen aikana.

PwC:n ja ULI:n julkaisema raportti perustuu 995:n eri puolilla Eurooppaa toimivan kiinteistöalan sijoittajan, kehittäjän, rahoittajan ja neuvonantajan näkemyksiin heinä–syyskuussa 2020.

Saksalaiskaupungit vahvoilla, pohjoismaat ennustettavia

Tämänvuotisen raportin kaupunkien sijoitukset listalla heijastelevat sekä varovaisuutta että markkinoita ohjaavia mahdollisuuksia. Kärjessä olevien kaupunkien uskotaan tarjoavan likviditeettiä ja vakautta. Berliini on suosikki vuoden 2021 investointi- ja kehitysnäkymien osalta ja koko Saksan suhteellisen vahva suoriutuminen koronapandemian torjunnassa rohkaisee sijoittajia. Top 10 -listalla on neljä saksalaiskaupunkia.
Lontoo nousi kaksi sijaa listan kakkoseksi. Pariisi putosi edellisvuoden ykkössijalta ja oli nyt kolmantena.

Vaikka Tukholma (16.), Kööpenhamina (18.), Helsinki (19.) ja Oslo (29.) eivät yllä kärkikymmenikköön, niitä pidetään vetovoimaisina kohteina kiinteistösijoittajille. Pohjoismaissa talous on kärsinyt pandemiasta vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Pohjoismaiden vahvuutena pidetään ennustettavuutta; yksi sijoittaja totesi, että kun suunnitelmat tehdään, niissä pysytään.

-Suomen osalta näkymät ovat positiiviset. Valtio tukee taloutta, pankkirahoitusta on saatavilla hyvin perustelluille sijoituksille, konkursseja ei ole tähän mennessä ollut paljon, välittäjät ovat aktiivisia ja kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Suomea kohtaan jatkuu. Joitain kauppoja on lykätty koronan takia, mutta markkina-aktiviteetti on vilkastunut syksyllä ja tämä näyttää myös jatkuvan, toteaa kiinteistötoimialalle tarjottavista palveluista Suomen PwC:llä vastaava Jeroen Bus.

COVID-19-pandemian myötä ESG (Environmental, Social, Governance) -asiat ovat herättäneet aikaisempaa enemmän kiinnostusta. Monet alan toimijat ovat jo sitoutuneet vähentämään rakennetun ympäristön ympäristövaikutuksia ja kyselyyn vastanneet näkevät sosiaalisten näkökohtien lisäävän merkitystään heidän strategioissaan.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.1.2022

Ulkomaiset sijoittajat haalivat nyt asuntoja Suomesta

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien Suomeen kohdistuvat sijoitukset ovat muutamassa vuodessa kasvaneet miljardiluokkaan. Ensimmäiset sijoitukset tehtiin vuonna 2015, nyt tahti on kiihtymään päin. Ammattimaiset kiinteistösijoittajat tekivät vuonna 2021 Suomessa kiinteistökauppoja noin seitsemällä miljardilla eurolla.

23.2.2022

Kansainväliset sijoittajat hamuavat vuokra-asuntoja Suomesta

Maailman suurin kiinteistökonsulttiyhtiö CBRE arvioi tuoreessa Suomi 2022 -raportissa, että ammattimaisten kiinteistösijoittajien tekemät kaupat kasvavat Suomessa tänä vuonna kymmenen prosenttia. Viime vuonna kiinteistösijoittajien sijoitukset kasvoivat 20 prosenttia toissa vuodesta 7,14 miljardiin euroon, yhdysvaltalainen CBRE arvioi. Kasvun ajurina oli jo viime vuonna kansainvälisten sijoittajien into ostaa Suomesta vuokra-asuntoja.

24.11.2016

Helsinki kiinteistösijoittajan kannalta keskitasoa Euroopan suurkaupunkien houkuttelevuusvertailussa

Helsinki sijoittui sijalle 18 raportissa, jossa vertailtiin 30 eurooppalaisen suurkaupungin houkuttelevuutta kiinteistösijoittajan kannalta. PwC:n ja Urban Land Instituten toteuttamaa Emerging Trends in Real Estate: Europe 2017 -raporttia varten oli tehty kyselytutkimus 493 kiinteistösijoitusalan yrityksen keskuudessa, minkä lisäksi oli haastateltu 288 alan suuryritysten edustajaa. Britannian euroero nostanut Saksan arvostusta Raportin kärjessä oli Berliini, kymmenen parhaan joukkoon […]

27.4.2018

Vilkas rakentaminen ja kiinteistösijoittaminen vahvistaneet kiinteistöpalvelualan näkymiä

Talouden vahva veto ja matalana pysyttelevä korkotaso kasvattavat rakentamista, tilatarvetta ja kiinteistösijoittamisen suosiota. Tällä on positiivinen vaikutus myös kiinteistöpalvelujen kysyntään, selviää tuoreesta kiinteistöalan talouskatsauksesta. Rakentaminen on toiminut viime vuodet Suomen talouskasvun veturina.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti