Berliini kiinteistösijoittajien ykköskohde Euroopassa

Kiinteistöalan asiantuntijoiden suosikkikohteita vuodelle 2021 Euroopassa ovat Berliini, Lontoo ja Pariisi. Helsinki nousi edellisvuodesta kaksi sijaa, ja on nyt 19. Sektorikohtainen kiinnostus kohdistuu nyt muun muassa asumiseen ja hoivaan.

Uusimmassa PwC:n ja Urban Land Instituten (ULI) Emerging Trends in Real Estate® Europe 2021 -raportissa todetaan Euroopan kiinteistöalan olevan keskellä laskusuhdannetta, joka on samanaikainen kiinteistöalan pitkän aikavälin rakenteellisten muutosten kanssa. Kiinteistöjä pidetään kuitenkin yleisesti ottaen yhtenä harvoista omaisuusluokista, jotka tuovat hyväksyttävää tuottoa matalien tai negatiivisten korkojen aikana.

PwC:n ja ULI:n julkaisema raportti perustuu 995:n eri puolilla Eurooppaa toimivan kiinteistöalan sijoittajan, kehittäjän, rahoittajan ja neuvonantajan näkemyksiin heinä–syyskuussa 2020.

Saksalaiskaupungit vahvoilla, pohjoismaat ennustettavia

Tämänvuotisen raportin kaupunkien sijoitukset listalla heijastelevat sekä varovaisuutta että markkinoita ohjaavia mahdollisuuksia. Kärjessä olevien kaupunkien uskotaan tarjoavan likviditeettiä ja vakautta. Berliini on suosikki vuoden 2021 investointi- ja kehitysnäkymien osalta ja koko Saksan suhteellisen vahva suoriutuminen koronapandemian torjunnassa rohkaisee sijoittajia. Top 10 -listalla on neljä saksalaiskaupunkia.
Lontoo nousi kaksi sijaa listan kakkoseksi. Pariisi putosi edellisvuoden ykkössijalta ja oli nyt kolmantena.

Vaikka Tukholma (16.), Kööpenhamina (18.), Helsinki (19.) ja Oslo (29.) eivät yllä kärkikymmenikköön, niitä pidetään vetovoimaisina kohteina kiinteistösijoittajille. Pohjoismaissa talous on kärsinyt pandemiasta vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Pohjoismaiden vahvuutena pidetään ennustettavuutta; yksi sijoittaja totesi, että kun suunnitelmat tehdään, niissä pysytään.

-Suomen osalta näkymät ovat positiiviset. Valtio tukee taloutta, pankkirahoitusta on saatavilla hyvin perustelluille sijoituksille, konkursseja ei ole tähän mennessä ollut paljon, välittäjät ovat aktiivisia ja kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Suomea kohtaan jatkuu. Joitain kauppoja on lykätty koronan takia, mutta markkina-aktiviteetti on vilkastunut syksyllä ja tämä näyttää myös jatkuvan, toteaa kiinteistötoimialalle tarjottavista palveluista Suomen PwC:llä vastaava Jeroen Bus.

COVID-19-pandemian myötä ESG (Environmental, Social, Governance) -asiat ovat herättäneet aikaisempaa enemmän kiinnostusta. Monet alan toimijat ovat jo sitoutuneet vähentämään rakennetun ympäristön ympäristövaikutuksia ja kyselyyn vastanneet näkevät sosiaalisten näkökohtien lisäävän merkitystään heidän strategioissaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatehokkuusdirektiivi

15.5.2023

EU:n vaatimuksiin energiatehokkuudesta odotetaan lievennyksiä

Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Matias Mäkynen / SDP

SDP:n Matias Mäkysen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

puhdas vesi

31.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys

Suomessa veden saatavuus saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta maailmalla miljoonat ihmiset kärsivät veden puutteesta päivittäin. Vedenkäytön mittaaminen ja optimointi auttaa säästämään rahaa ja suojelemaan sinistä planeettaamme.

Smartvatten

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti