Avaimet ja avainhallinta murroksessa – muista nämä viisi asiaa

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -kirjan (Kiinteistömedia Oy) julkistustilaisuus järjestettiin torstaina 20.8. Sofia Bistrossa Helsingissä. Kiinteistömedia Oy:n ja Keyconin järjestämään miniseminaariin saapui viitisenkymmentä kutsuttua kiinteistö- ja turvallisuusalan asiantuntijaa kuulemaan avainturvallisuuden uusista tuulista.

Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijapuheenvuorot Mirva Viljakaiselta (KeyCon), Mats Fagerströmiltä (Helen-konserni), Kari Niemeltä (Premico Kodit) ja Aku Pänkäläiseltä (Finanssiala ry). Myös Kiinteistömedia Oy:n Maria Kangasluoma oli mukana kertomassa Ammattimaisen avainpalvelun ABC -oppaasta.

Tilaisuudessa kuultujen asiantuntijoiden sanoma kiteytyi muutamaan perusasiaan:

  1. Avaimet ja avainhallinta ovat olleet valtavassa murroksessa viime vuosina. Perinteisten, mekaanisten avainten rinnalle on tullut erilaisia elektronisia avaimia. Uusia avainratkaisuja tarvitaan, koska tilojen käyttö monipuolistuu ja käyttäjämäärät kasvavat (mm. julkiset tilat), samalla kun turvallisuusvaatimukset tiukentuvat.
  2. Elektronisten avainten/tunnisteiden käytöllä on mahdollista parantaa kiinteistön turvallisuutta. Yksittäisiä avaimia ei tarvita niin paljon kuin ennen, ja toisaalta eri avainten käyttöä voidaan seurata. Myös avaimen kuoletus on helppoa, eikä lukkoja tarvitse välttämättä enää sarjoittaa uudelleen avainten kadotessa.
  3. Avainturvallisuuteen vaikuttaa paitsi avainten käyttö myös niiden oikea säilytystapa. Avaimia on säilytettävä asianmukaisesti avainsäilöissä ja -kaapeissa. Reittiavainten käyttö lisääntyy ja vähentää tarvetta yleisavaimille, joiden käyttöön liittyy aina suuri turvallisuusriski. Myös Finanssiala ry:n suojeluohjeet asettavat velvoitteita avainten säilytykselle.
  4. Avainhallinta kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi. Avainhallintaan tarvitaan 2020-luvulla vahvaa asiantuntemusta. Avainhallintaa hoitavan tahon osaaminen ja toiminnan laatu kannattaa varmistaa. Tänä päivänä avainpalvelun on myös oltava joustavaa (esim. avaimenluovutus toimistoaikojen ulkopuolella). Turvallisuusalan ammattilainen kannattaa pyytää apuun, kun tulee tarve löytää turvallinen, nykyaikainen ratkaisu yrityksen avainhallintaan.
  5. Avainhallinnassa on täytettävä lakisääteiset velvoitteet. Avainhallinnassa tulee huomioida tietosuojalainsäädäntö sekä muut lakisääteiset velvoitteet. Järjestelmää muuttavia töitä, eli esimerkiksi lukitusjärjestelmän pääkäyttöä, saavat tehdä nykyään vain turvallisuusalan elinkeinoluvan saaneet yritykset.

Tilaisuudessa esiteltiin yleisölle heinäkuussa ilmestynyt Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas. Mirva Viljakaisen kirjoittama opas on tiivis johdatus ammattimaiseen avainpalveluun ja sen hankintaan. Oppaassa käydään läpi avainhallinnan perusteet ja avainturvallisuuden käsitteet, avainpalvelussa huomioitavat asiat, lakien, viranomaismääräysten ja tietosuojan huomioiminen avainhallinnassa sekä mahdollisuudet avainhallinnan automatisointiin ja organisoimiseen. Oppaan on kustantanut Kiinteistömedia Oy, ja sitä voi tilata Kiinteistömedian verkkokaupasta www.kiinteistomedia.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.12.2021

Avaimet ja lukot tuovat haasteita taloyhtiöille

Niin kauan kuin kotiavaimet ovat tallessa, taloyhtiön avainhallintaan kiinnitetään harvoin huomiota. Tämä kuitenkin kannattaisi, sillä avainhallinta on tärkeä osa omaa ja koko taloyhtiönturvallisuutta ja taloutta. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia listaa Epari-lehdessä avainhallinnan yleisimmät sudenkuopat.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

13.1.2022

Kaupallinen yhteistyö

Monimutkainen kulkeminen tuo mukanaan suuret vuosikustannukset

Kun taloyhtiön asukas tarvitsee viisi eri kulkemisen tunnistetta päästäkseen liikkumaan kotitalossaan, jotakin on mennyt pieleen. Tällainen on kuitenkin arkipäivää joissakin taloyhtiöissä. Lisäksi kulkemiseen liittyvät ylläpito- ja elinkaarikustannukset saattavat yllättää melkoisesti.

CERTEGO

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti