Avaimet ja avainhallinta murroksessa – muista nämä viisi asiaa

Ammattimaisen avainpalvelun ABC -kirjan (Kiinteistömedia Oy) julkistustilaisuus järjestettiin torstaina 20.8. Sofia Bistrossa Helsingissä. Kiinteistömedia Oy:n ja Keyconin järjestämään miniseminaariin saapui viitisenkymmentä kutsuttua kiinteistö- ja turvallisuusalan asiantuntijaa kuulemaan avainturvallisuuden uusista tuulista.

Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijapuheenvuorot Mirva Viljakaiselta (KeyCon), Mats Fagerströmiltä (Helen-konserni), Kari Niemeltä (Premico Kodit) ja Aku Pänkäläiseltä (Finanssiala ry). Myös Kiinteistömedia Oy:n Maria Kangasluoma oli mukana kertomassa Ammattimaisen avainpalvelun ABC -oppaasta.

Tilaisuudessa kuultujen asiantuntijoiden sanoma kiteytyi muutamaan perusasiaan:

  1. Avaimet ja avainhallinta ovat olleet valtavassa murroksessa viime vuosina. Perinteisten, mekaanisten avainten rinnalle on tullut erilaisia elektronisia avaimia. Uusia avainratkaisuja tarvitaan, koska tilojen käyttö monipuolistuu ja käyttäjämäärät kasvavat (mm. julkiset tilat), samalla kun turvallisuusvaatimukset tiukentuvat.
  2. Elektronisten avainten/tunnisteiden käytöllä on mahdollista parantaa kiinteistön turvallisuutta. Yksittäisiä avaimia ei tarvita niin paljon kuin ennen, ja toisaalta eri avainten käyttöä voidaan seurata. Myös avaimen kuoletus on helppoa, eikä lukkoja tarvitse välttämättä enää sarjoittaa uudelleen avainten kadotessa.
  3. Avainturvallisuuteen vaikuttaa paitsi avainten käyttö myös niiden oikea säilytystapa. Avaimia on säilytettävä asianmukaisesti avainsäilöissä ja -kaapeissa. Reittiavainten käyttö lisääntyy ja vähentää tarvetta yleisavaimille, joiden käyttöön liittyy aina suuri turvallisuusriski. Myös Finanssiala ry:n suojeluohjeet asettavat velvoitteita avainten säilytykselle.
  4. Avainhallinta kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi. Avainhallintaan tarvitaan 2020-luvulla vahvaa asiantuntemusta. Avainhallintaa hoitavan tahon osaaminen ja toiminnan laatu kannattaa varmistaa. Tänä päivänä avainpalvelun on myös oltava joustavaa (esim. avaimenluovutus toimistoaikojen ulkopuolella). Turvallisuusalan ammattilainen kannattaa pyytää apuun, kun tulee tarve löytää turvallinen, nykyaikainen ratkaisu yrityksen avainhallintaan.
  5. Avainhallinnassa on täytettävä lakisääteiset velvoitteet. Avainhallinnassa tulee huomioida tietosuojalainsäädäntö sekä muut lakisääteiset velvoitteet. Järjestelmää muuttavia töitä, eli esimerkiksi lukitusjärjestelmän pääkäyttöä, saavat tehdä nykyään vain turvallisuusalan elinkeinoluvan saaneet yritykset.

Tilaisuudessa esiteltiin yleisölle heinäkuussa ilmestynyt Ammattimaisen avainpalvelun ABC -opas. Mirva Viljakaisen kirjoittama opas on tiivis johdatus ammattimaiseen avainpalveluun ja sen hankintaan. Oppaassa käydään läpi avainhallinnan perusteet ja avainturvallisuuden käsitteet, avainpalvelussa huomioitavat asiat, lakien, viranomaismääräysten ja tietosuojan huomioiminen avainhallinnassa sekä mahdollisuudet avainhallinnan automatisointiin ja organisoimiseen. Oppaan on kustantanut Kiinteistömedia Oy, ja sitä voi tilata Kiinteistömedian verkkokaupasta www.kiinteistomedia.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

19.9.2017

Taloyhtiön kannattaa panostaa laadukkaaseen avainhallintaan

Asiantuntevalla avainhallinnalla varmistetaan lukitusjärjestelmäinvestoinnin pitkäkestoisuus. Jos tämä unohtuu, menee kalliskin investointi hukkaan. Kun avainhallinta hoidetaan oikein, eivät kiinteistön ylläpidossa tapahtuvat muutokset, kuten siivousfirman ja huoltoyhtiön tai näiden henkilökunnan vaihtuminen, horjuta saavutettua turvallisuustasoa.

14.9.2017

Avaimet käteen, järveen vaiko järki käteen?

Hyvän vuokratavan mukaan vuokranantajan tulee huolehtia vuokrahuoneiston turvallisuudesta avainten ja lukitusten osalta. Vuokrasuhteen aikana vuokralainen on velvollinen säilyttämään avaimia huolellisesti ja harkitsemaan tarkoin, kenelle antaa avaimia käyttöön. Avaimissa tai avainnipuissa ei saa olla huoneiston tunnistetietoja.

3.1.2017

Äly tulee avaimeen

Lukitusjärjestelmät sähköistyvät muun maailman mukana. Mutta voiko älylukkojen turvallisuuteen luottaa? Digitalisaatio muokkaa myös oviympäristöjä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti