Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi viime vuonna 45 % prosenttia

Aurinkosähkön pientuotanto on kasvanut Suomessa viiden vuoden aikana yli kymmenkertaiseksi. Sen osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2020 lopussa noin 1,6 prosenttia. Se vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,4 prosenttia.

Vuoden 2020 lopussa sähköverkkoon oli liitetty yhteensä noin 293 megawattia aurinkosähköä. Kapasiteetti kasvoi vuodessa 91 megawatilla. Sähköverkkoon kytkemätöntä aurinkosähkökapasiteettia on Suomessa arviolta 20 megawatin edestä.

Viime vuoden yksittäisillä kesätunneilla aurinkosähkön osuus oli alustavien tietojen mukaan enimmillään noin 4 prosenttia hetkellisestä kokonaistuotannosta. Sähköverkkoon liitetty aurinkosähkötuotanto koostuu lähes kokonaan alle yhden megawatin pientuotantolaitteistoista.

Kokonaisuudessaan viime vuonna sähköverkkoon liitetyn pientuotannon kapasiteetti kasvoi 30 prosenttia. Sähkön pientuotanto vastaa hieman yli kahta prosenttia Suomen sähkön tuotantokapasiteetista.

Sähköverkkoon liitetyn sähkön pientuotannon (alle yhden megawatin yksiköiden) kapasiteetti oli viime vuoden lopussa yhteensä noin 364 megawattia. Muut verkkoon kytketyt pienvoimalat ovat enimmäkseen tuuli-, bio-, vesi- tai dieselvoimaa.

Nyt julkaistut luvut ovat vielä alustavia. Ne perustuvat Energiaviraston sähkön jakeluverkonhaltijoilta keräämiin tietoihin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti