Aurinkosähkö taloyhtiöön

Helsingin Suurmetsässä sijaitseva As Oy Jakolehto huomasi kattojen lämpökuvauksen yhteydessä, että aurinkosähkö voisi olla potentiaalinen vaihtoehto. Tässä taloyhtiössä turvallisuusasiat ja edelläkävijyys ovat olleet sydämenasioita.

As Oy Jakolehdossa on jo aiemmin tehty erilaisia energiansäästötoimenpiteitä ja taloyhtiössä ollaan oltu myötämielisiä uusiinkin innovaatioihin. Yhtiökokous hyväksyi aurinkosähköhankkeen viime keväänä ja asennustöihin päästiinkin hyvän taustatyön vuoksi jo melko pian päätöksen jälkeen. Nyt yhden talon katolla on noin 20 kW:n voimala, joka on yksi suurimmista yksityisten taloyhtiöiden tekemistä voimaloista.

Infotilaisuudessa aurinkosähkö selvitettiin perinpohjin

Taloyhtiö on halunnut olla monessa asiassa edelläkävijä ja esitettyihin uusiin hankkeisiin on aina suhtauduttu myötämielisesti. Ennen yhtiökokousta järjestettiin infotilaisuus, jossa asiat saatiin käytyä läpi ennen varsinaista kokousta. Hallitus jakoi tietonsa avoimesti osakkaille ja sen jälkeen olikin helppo tehdä päätös aurinkosähkön hankinnasta.

-Tässä talossa on hyvä ja aktiivinen hallitus. Isännöitsijän rooli tässä hankkeessa oli pieni, isännöitsijä Tuomo Tahkola kertoo.

Turvallisuus edellä

Hallituksen puheenjohtaja Vesa Nurminen juuri eläköityneenä ylipalomiehenä osasi ottaa turvallisuusasioissa myös sellaiset asiat huomioon, joita laki ei ainakaan vielä vaadi.

-Ilmastonmuutos voimistaa tuulia ja viidennen kerroksen katolla olevat aurinkopaneelit on asennettu niin, että ne eivät ihan heti lähde tuulen mukana. Painokiviä on normaalia enemmän ja telineet on kiinnitetty toisiinsa, Nurminen toteaa.

Moniin vaaratilanteisiin on yritetty varautua jo ennalta.

-Katolla on turvakatkaisin, jolla saadaan paneelit virrattomiksi. Tätä ei mikään laki vaadi. Tämä on kuitenkin tärkeää muun muassa sammutustilanteissa.

Myös johtojen tuonti katolta sähköpääkeskukseen mietittiin tarkoin.

-Jos ne olisi tuotu porrashuoneen kautta, ne olisi pitänyt koteloida hyvin. Nyt ne tulevat koko matkan katolta alas alumiiniputkessa talon ulkoseinää pitkin, hallituksen jäsen Arto Tulimäki kertaa.

-Rappukäytävä on poistumistie ja johtojen vienti sitä kautta olisi ollut riski, Nurminen muistuttaa.

Asentamisesta haluttiin mahdollisimman huoltovapaa, joten nippusiteitä ei esimerkiksi käytetty missään vaiheessa. Myös johtojen kuluminen ja oikosulut otettiin suunnittelussa huomioon.

Hoitolainalla energia-asiat kuntoon

Vaikka taloyhtiö on toteuttanut monia energiansäästötoimenpiteitä, ei vastikkeeseen ole kohdistunut suuria korotuspaineita.

-Tulleilla säästöillä saamme investoinnit maksettua takaisin noin kymmenen vuoden aikana, Tahkola huomauttaa.

-Ja paneeleille on laskettu tuottoajaksi ainakin 30 vuotta, Tahkola jatkaa.

Vastike onkin pysynyt Jakolehdossa jo pitkään kohtuullisena.

Kaikkea ei aina osata selvittää

Moni taloyhtiön hallitus koostuu maallikoista, joilla ei välttämättä ole tietoa ja taitoa aurinkosähköjärjestelmien hankinnasta, mutta kiinnostus hankintaan on kova.

-Yritykset tarjoavat kartoituspalveluitaan pääasiassa omista lähtökohdastaan, Nurminen toteaa.

-Meillä on tässä nyt niin hyvä esimerkki muille taloyhtiöille, että olemme päättäneet aloittaa konsultoinnin myös muille kiinnostuneille yritykseni Tmi Nostavan kautta, Tulimäki kertoo.

Taloyhtiön kannattaa aina hankkia valvoja urakkaan.

-Se on todella suositeltavaa, sillä se hyödyttää kaikkia osapuolia ja jopa nopeuttaa urakan läpimenoaikaa, Tulimäki toteaa.

Tarroilla tieto esiin

Taloyhtiö päätti hankkia aurinkosähköjärjestelmästä kertovia tarroja ohjeistukseksi ulkopuolisille toimijoille.

-Sähkö on vaarallista ja se pitää huomioida myös aurinkosähkön kanssa, Nurminen muistuttaa.

Tarrojen avulla kerrotaan muun muassa voimalan koko ja sijainti. Se on tärkeä tieto muun muassa eri urakoitsijoille ja pelastuslaitokselle.

-Tieto voimalasta tullaan päivittämään myös pelastussuunnitelmaan, Nurminen jatkaa.

Taloyhtiön aurinkosähköntuottoa voidaan seurata reaaliaikaisesti nettisivujen kautta: bit.ly/2fl4i16

As Oy Jakolehto

  • Rakennettu 1974
  • 12 taloa, 26 rappua
  • Huoneistoja: 270
  • Asukkaita: noin 600

Juttu on julkaistu Kiinteistölehdessä 9/2016.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.3.2022

Aurinkosähköjärjestelmien laatuvertailu kannattaa

Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä. Monet sähköverkkoyhtiöt tarjoavat taloyhtiöille hyvityslaskentaa, ja vuonna 2023 palvelu on saatavilla koko Suomessa juuri toimintansa aloittaneen Fingrid Datahub Oy:n keskitetyn tiedonvaihtopalvelun ansiosta.

aurinkosähköjärjestelmä

26.9.2022

Tukes varoittaa aurinkopaneelien virheellisistä asennuksista

Aurinkosähköjärjestelmän virheellinen asennus voi aiheuttaa järjestelmässä vikoja ja paloturvallisuusriskin. Siksi järjestelmien asennuksissa on käytettävä aina niihin perehtynyttä sähköalan ammattilaista, muistuttaa Tukes.

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

aurinkosähkömarkkinat

23.8.2022

Motiva: Aurinkosähkömarkkinat ylikuumentuneet

Aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet, varoittaa Motiva. Kysyntä on lisääntynyt ja komponenteissa on saatavuusongelmia, minkä vuoksi tarjouksia saattaa joutua odottamaan kauan. Motiva kehottaa malttiin aurinkosähkön hankinnassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti