Asuntoyhteisöjen velkaantumisen kasvu taittunut

Asuntoyhteisöillä oli huhtikuussa 2019 yhteensä 32,8 miljardin euron arvosta lainoja, kertoo Suomen Pankki. Lainojen määrän kasvu on tasoittunut.

Asuntoyhteisöillä tarkoitetaan muun muassa asuntojen vuokranvälitystä harjoittavia toimijoita ja taloyhtiöitä. Ne nostivat tammi-huhtikuussa uusia lainoja 1,9 miljardia euroa, mikä on 100 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla. Huhtikuussa 2019 asuntoyhteisöt nostivat 400 miljoonan euron arvosta uusia lainoja, mikä on lähes 20 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2018 huhtikuussa. Kotitalouksien maksettavaksi koituu hieman yli 60 prosenttia asumisyhteisöjen lainoista.

Kotitalouksien asuntolainakanta oli puolestaan huhtikuun lopussa 98,1 miljardia euroa, missä on kasvua edelliseen vuoteen 1,9 prosenttia. Huhtikuussa 2019 kotitaloudet nostivat uusia asuntolainoja 1,6 miljardin euron arvosta eli hieman enemmän kuin vuoden 2018 huhtikuussa.

Asuntoyhteisöjen nostamien uusien lainojen korko huhtikuussa 2019 oli keskimäärin 1,04 prosenttia ja kotitalouksien asuntolainojen korko keskimäärin 0,80 prosenttia.

Lue lisää Suomen Pankin tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

syystalkoissa

18.8.2023

Syksy sopii hyvin uusien kasvien istutuksiin pihalle

Hyvä kasvu- ja istutuskausi jatkuu monin paikoin Suomea lokakuulle asti. Monet syksyllä istutetut kasvit ilahduttavat ensi keväänä, kun kasvit ovat ehtineet juurtua hyvin syksyn kosteassa ja lämpimässä maassa.

hoitovastikkeet kasvussa

28.3.2023

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

Hoitokulujen nousu uhkaa useamman kuin joka viidennen taloyhtiön maksukykyä, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Vastikerästit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eikä valtaosa yhtiöistä ole joutunut perimään ylimääräisiä vastikkeita.

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti