Asuntovuokrauksen riskit kasvavat

Suomen Asiakastieto Oy:n ennusteen mukaan tänä vuonna noin 17 000 vuokralaista jättää vuokriaan maksamatta. Tyypillinen vuokrahäiriömerkintä rekisteröidään runsaan 2 400 euron velasta eli yhteensä vuokranantajat menettävät vuodessa tuloja yli 41 miljoonan euron edestä.

Maksamatta jäävien vuokrien määrä kasvaa nopeammin kuin yleinen vuokrataso. Tilastokeskuksen mukaan vuokralla asuminen on vuodessa kallistunut 3,7 prosentilla. Suomen Asiakastieto Oy ennakoi tammi-heinäkuun tilastojen perusteella, että koko vuonna 2014 vuokria jää maksamatta yhteensä 41,6 miljoonaa euroa eli 5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Hoitamattomien vuokrien takia maksuhäiriömerkintöjä saa tänä vuonna noin 17 000 henkilöä eli tuhat enemmän kuin viime vuonna. Yhteensä voimassaolevia vuokrahäiriömerkintöjä on noin 50 000 suomalaisella.

 Tavallisesti maksuhäiriömerkintää rekisteröitäessä maksamatonta vuokravelkaa on ehtinyt kertyä 2 400 euron edestä, mikä asunnon koosta ja sijainnista riippuen vastaa noin 2-5 kuukauden vuokraa. Tällainen tappio nakertaa yksityisen vuokranantajan sijoitustuottoja pitkään, joten luotettavan ja maksukykyisen vuokralaisen valintaan kannattaa kiinnittää huomiota”, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

 Tilastot eivät kerro koko totuutta vuokralaisesta

 Tilastojen valossa hiljattain kotoa muuttanut nuori on erityisen riskialtis vuokralainen. Toisaalta tämä joukko on vuokranantajan kannalta yksi mielenkiintoisimmista asiakasryhmistä. Vuokranantajan onkin punnittava tarkasti hakijoiden tietoja, täydennettävä niitä ja yhteistuloksesta sitten tehdä lopullinen valinta.

 ”Yliopistokaupungeissa moni asunto taitaisi jäädä tyhjäksi, jos vuokranantajat rajaisivat nuoret pois mahdollisten vuokralaisten listalta. Vuokra-asukkaaksi pyrkiviä on kohdeltava yksilöinä ja selvitettävä heidän henkilökohtainen maksuhistoriansa mahdollisimman huolellisesti esimerkiksi Asiakastiedon Omatieto.fi-verkkopalvelusta. Tietoja ei kannata kaivaa mistä tahansa, vaan ainoastaan luotettavista lähteistä”, Muhonen viitoittaa.

Kiukaisissa joka viidennellä vuokrahäiriö

 Vuokralaisten maksuhäiriöriskissä on alueittain erittäin suuria eroja, jotka ilmenevät Asiakastiedon osoitteessa www.omatieto.fi julkaisemasta, yliopistokaupunkeja kuvaavasta listauksesta. Yliopistopaikkakuntien korkeimmat vuokrariskit ovat Pohjois-Suomessa.

 Monilla postinumeroalueilla vuokria ei jää maksamatta juuri lainkaan, kun taas toisilla alueilla lähes joka viidennellä vuokralaisella on maksamattomasta vuokrasta aiheutunut maksuhäiriömerkintä Asiakastiedon rekisterissä. Suurin tilastollinen riski on Asiakastiedon selvityksen mukaan Kiukaisten keskuksessa Eurassa ja Kajaanin Nakertajassa, joissa yli 19 prosentilla vuokra-asukkaista on vuokrahäiriömerkintöjä luottotiedoissaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.5.2017

Riskien hallinta on hyvää kiinteistönhoitoa

Riskienhallinnalla taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä takaavat taloyhtiön arvon säilymisen ja varmistavat, ettei osakkaiden niskaan kaadu yllättäviä maksuja. Riskienhallinta on osa taloyhtiön hallinnosta vastaavien eli hallituksen ja isännöitsijän arkista työtä osakkaiden ja yhtiön hyväksi. Riskien ennakointi, minimointi ja hallinta erilaisissa tilanteissa on aina vastuullisen hallituksen asialistalla.

16.8.2017

Asumismenot vievät yhä suuremman osan suomalaisten tuloista – kaupunkien erot suuria

Asumismenot haukkaavat tulevina vuosina yhä suuremman osuuden suomalaisten tuloista, kertoo Pellervon taloustutkimuksen selvitys. Asumismenot kasvavat 2017-2019 noin 2,5 prosenttia vuodessa, joskin tilanne vaihtelee kotitalouden, asumismuodon ja asuinpaikan mukaan. Selvityksessä on mukana 21 kaupunkia.

9.11.2017

Tukholman suurpalo voisi tapahtua myös Suomessa

Suomalaisissa kiinteistöissä toteutettavat peruskorjaukset, kuten linja- ja julkisivusaneeraukset kohottavat asuinrakennuksien paloturvallisuusriskejä, kertoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.  Tukholman ydinkeskustassa syttynyt suurpalo 7. Marraskuuta on puhututtanut pohjoismaissa toimivassa paloturvallisuusalan yrityksessä. – Kyllä Tukholman suurpalo on ollut asiantuntijoidemme kesken aktiivisessa käsittelyssä.

19.8.2015

Asumismenot kasvavat voimakkaammin kuin nettotulot

Kotitalouksien asumismenot nousevat keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa vuoteen 2019 mennessä. Asumismenojen kasvun ennakoidaan jatkuvat voimakkaampana kuin nettotulojen kasvun vuosina 2015–2019. Tämä käy ilmi Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton tänään julkistetusta tutkimuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti