Asuntotuotanto takoo ennätyksiä

Uusia kerros- ja rivitaloasuntoja rakennetaan tänä vuonna jopa viime vuoden ennätyslukemia enemmän, jos Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajien ennakko-odotukset toteutuvat. Rakennusyritysten arviot aloitusmääristä ovat kasvaneet RT:n kesäkuun asuntotuotantokyselyssä tammikuun kyselyyn nähden.

Asuntorakentamisen hyvä vire on jatkunut Rakennusteollisuus RT:n pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan odotuksia parempana kevään aikana.

”Jokseenkin yllättävää on, että asuntojen aloitustahti näyttää pysyttelevän korkealla tasolla vielä ensi syksynäkin. Vertailuluvut ovat jo korkealla ja kasvun jatkuminen tarkoittaisi, että vasarat paukkuvat poikkeuksellisen kiivasta tahtia. Täytyy tosin muistaa, että nämä luvut ovat tämänhetkisiä arvioita siitä mihin yritykset varautuvat ja ne tarkentuvat vuoden mittaan”, Sami Pakarinen toteaa.

Suhteellisesti eniten tuotannon oletetaan kasvavan tänä vuonna Oulun seutukunnassa ja suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella. Pakarisen mielestä tämä kertoo nousukauden yleisestä vahvistumisesta samoin kuin se, että ihmiset ovat jälleen uskaltautuneet toteuttamaan myös omakotitalohaaveitaan. Kuluttajien luottamus onkin nyt ennätyskorkealla tasolla.

”Usean heikon vuoden jälkeen voidaan todeta jääkauden päättyneen asuntomarkkinoilla. Kotitaloudet rohkaistuvat asuntokaupoille, ja etenkin kiinteistöjen kauppa on vilkastunut. Vanhojen osakeasuntojen kaupankäyntimäärät eivät ole keskimäärin nousseet, mutta se ei kerro koko kuvaa. Alueellisesti tarkasteltuna erot ovat suuria eikä kasvukeskusten asuntokaupassa ole nähtävissä hyytymisen merkkejä, varsinkin kun otetaan huomioon uudisasuntojen kauppamäärät”, Pakarinen valaisee.

Asuntotuotantokysely osoittaa, että uudet asunnot ovat löytäneet ostajansa, vaikka niitä rakennetaan paljon. Sekä keskeneräisten että valmistuneiden myynnissä olevien uusien asuntojen määrät ovat pysyneet maltillisella tasolla ja laskeneet tammikuusta.

Rakennusteollisuus RT tekee asuntotuotantokyselyn kolmesti vuodessa. Kyselyyn ei sisälly omakotitaloja, valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa tai muiden kuin RT:n jäsenyritysten omistusasuntotuotantoa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.4.2023

Asuntosäätiö: Pula kohtuuhintaisista asunnoista pahenee

Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Tämä uhkaa kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa, varoittaa yleishyödyllinen Asuntosäätiö. Hiipumisen syynä on rakennuskustannusten ja korkojen nousu.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

Pieniä vuokra-asuntoja

7.6.2023

Pieniä vuokra-asuntoja rakennettu yhä enemmän

Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on viime vuosina rakennettu ennätysmäärin asuntoja, jotka ovat valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita. Rakentaminen keskittyy Suomessa yhä enemmän Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Tampereelle.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti