Asuntokauppojen tammi-helmikuun nousujohteinen vire tasaantui hieman maaliskuussa

Maaliskuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 3 % enemmän kuin maaliskuussa 2016. Maaliskuu oli kuitenkin työpäiväkorjattuna viime vuoden maaliskuuhun verrattuna heikompi kauppakuukausi, sillä nyt työpäiviä oli kaksi enemmän kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla** vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat maaliskuussa 10 % vuoden takaisesta. Helsingissä nousua maaliskuuhun 2016 verrattuna oli 11 %, Espoossa 10 % ja Vantaalla 4 %. (Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.)

Muista kymmenen suurimman kaupungin joukosta prosentuaalisesti suurinta kasvua maaliskuun 2017 vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin muun muassa Jyväskylässä (+16 %), Kouvolassa (+15 %) ja Lahdessa (+12 %). Kymmenen suurimman kaupungin joukosta kauppamäärät laskivat Kuopiossa (-13 %) ja Tampereella (-5 %).

Helsingissä kerrostaloasunnot kävivät maaliskuussa hyvin kaupaksi. Erityisesti neliöitä myytiin maaliskuussa enemmän kuin vuosi sitten (38 kpl, +54 %). Vantaalla rivitaloasuntoja myytiin enemmän kuin vuosi sitten maaliskuussa (23 kpl, +38 %).

Myös Espoossa isommat asunnot kasvattivat maaliskuussa myyntimääriänsä: kerrostaloneliöitä myytiin 37 % (+26 kpl) enemmän kuin viime vuonna ja myös omakotitalokauppoja tehtiin runsaasti (47 kpl, + 52 %).

”Maaliskuussa pääkaupunkiseudulla omakotitalojen kauppamäärät kasvoivat viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna ainoastaan Espoossa. Omakotitalojen hinnat nousivat viime vuoden maaliskuuhun verrattuna Espoossa 4 %, mikä on lähellä koko Suomen yleistä hintakehitystä. Huhti-, touko- ja kesäkuu ovat perinteisesti pientalokauppojen vilkkainta aikaa, ja uskomme pientalokaupan kehittyvän nousujohteisesti muun asuntokaupan rinnalla”, Huoneistokeskuksen vt. toimitusjohtaja Lea Jokinen sanoo.

Vuoden 2017 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Suomessa myytiin 6 % enemmän vanhoja asuntoja kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Työpäiväkorjattuna muutos on 3 %.

Neliöhinnoissa nousua maaliskuussa erityisesti Espoossa

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat maaliskuussa 2017 Suomessa 5 % (+136 €/m2) vuoden 2016 maaliskuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurin vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousu oli tämän vuoden maaliskuussa Espoossa (+13 %). Hinnan nousua Espoossa selittää osaltaan se, että tämän vuoden maaliskuussa myytiin 2000-luvulla rakennettuja asuntoja suhteessa enemmän kuin vuosi sitten. Helsingissä neliöhinnat nousivat maaliskuussa 2 % vuoden takaisesta ja Vantaalla puolestaan laskivat 6 %.

Uusia asuntolainoja nostettiin helmikuussa 2017 lähes yhtä paljon kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat helmikuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,3 miljardin euron edestä, mikä on lähes yhtä paljon kuin vuotta aiemmin helmikuussa.

Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,14 % ja laskennallinen marginaali 1,11 %. Asuntolainojen keskikorko on laskenut hieman vuodentakaisesta (0,09 %-yksikköä). Kotitalouslainoista oli helmikuun lopussa kulutusluottoja 14,6 miljardia euroa ja muita lainoja 16,4 miljardia euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

 **Pääkaupunkiseutuun luetaan mukaan Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2017

Voimakas positiivinen muutos asuntokaupassa tammi-maaliskuussa

Vanhojen kerrostalohuoneistojen kauppoja tehtiin maaliskuussa Suomessa lähes 5% enemmän kuin maaliskuussa 2016. Kauppamäärän nousu käytetyissä kerrostalohuoneistoissa on erittäin voimakas, kun verrataan maaliskuun kauppoja tammikuun kauppamäärään, johon verrattuna kasvua on yli 33% koko Suomen luvuissa.  Pääkaupunkiseudulla käytettyjen kerrostalohuoneistojen kauppamäärä nousi tammikuuhun vuoteen verrattuna yli 40 %. Kerrostalohuoneistojen kaupassa vahvoja kasvulukuja tammi-maaliskuu -vertailussa nähtiin mm.

7.3.2018

Omistusasuminen on monessa kaupungissa kuukausikustannuksiltaan vuokra-asumista edullisempaa

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa tammikuussa 2018 edellisvuoden tammikuun verrattuna 4 %. Erityisen hyvin kauppa kävi Espoossa ja Tampereella, missä kauppamäärät nousivat 7 % tammikuuhun 2017 verrattuna. Kun vertaillaan omistus- ja vuokra-asumisen kustannuksia, vuokra-asunnon kuukausivuokran hinnalla maksaa Suomessa useissa kaupungeissa omistusasunnon lainanlyhennykset ja hoitovastikkeet.

16.4.2018

Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – asuntojen hinnat jatkavat tasaista nousuaan

Asuntokaupan volyymi on hidastunut viime vuoden lukuihin nähden. Maaliskuussa 2018 myytiin -13% vähemmän käytettyjä asuntoja, kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto maaliskuun asuntomarkkinatiedotteessaan. Yhteensä maaliskuussa 2018 myytiin 4748 käytettyä asuntoa.

14.8.2017

Uusien asuntojen kauppa kasvussa

Suomen asuntokauppaa ryyditti tammi-heinäkuussa kaksi päälinjaa: vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli edelleen kasvua ylläpitävä johtorooli. Vanhojen asuntojen kauppa puolestaan polki osapuilleen edellisvuoden tammi-heinäkuun tasolla. Ilman vireää uudisasuntokauppaa Suomen asuntokauppaa leimaisi varsin tasapaksu poljento: käytettyjen asuntojen puolella alkuvuosi on edetty melko lailla edellisvuoden uomissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti