Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy.

− Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

Asuntojen ostajat ovat edelleen hyvin halukkaita tekemään päätöksiä, mutta myyjien varovaisuus näkyy myyntiluvuissa.

− Toivomme että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa, myös heille itselleen. Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan. Asuntomarkkinat ovat muna-kana-tilanteessa, Mannerberg toteaa.

Korona ei yksin selitä markkinoiden kovaa menoa

Kiihtyneen koronaepidemian vaikutus on markkinoihin hyvin lievä, sillä ostajien maksukyky on hyvä ja rahoitusmarkkinat ovat pysyneet motivoivina, huolimatta edelleen jatkuvista haasteista ja viiveistä pankkien palveluissa.

− Markkinat aloittivat vahvan elpymisen jo ennen koronaa. Kyse on pysyvämmästä tilanteesta, jossa asunnonvaihto on osa elämän perusprosessia, Mannerberg sanoo.

Koko Suomen asuntomarkkinoita yhdistävä tekijä on hyväkuntoisten, uudehkojen omakotitalojen suuri kysyntä. Kiinnostus pientaloja kohtaan on SKVL:n mukaan suurta käytännössä joka puolella maata.

2000-luvulla rakennettujen omakotitalojen suurta kysyntää selittää ainakin paikoin tonttitarjonnan vähyys. Omakotitalojen lisäksi ostajia kiinnostavat kautta maan rivitaloasunnot.

− Pienten asuntojen tarjonta on tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvä. Se johtuu vuokramarkkinoiden alhaisemmasta kysynnästä ja sijoittajien liikehdinnästä, Mannerberg sanoo.

Vuokramarkkinoillekin ennustetaan melko tasaista kysyntää, mutta vuokratasojen ei ennusteta nousevan tulevana vuonna ainakaan pienemmissä asunnoissa. Perheasuntojen kysyntä vuokramarkkinoilla on sen sijaan pysynyt erittäin hyvänä.

Suurimmat hintojen nousupaineet Oulussa

Asuntojen hintojen nousupaine on välittäjien mukaan selvästi korkeinta Oulussa, jossa kysyntää riittää kaikille asumismuodoille.

Kerrostaloasuntojen hintojen uskotaan kasvavan seuraavan kolmen kuukauden aikana Oulun (1,9 %) lisäksi etenkin Tampereella (1,4 %) ja Turussa (1,0 %).

Omakoti- ja paritalojen hinnoissa nousupaineita nähdään olevan Oulun (4,1 %) lisäksi Hämeenlinnassa ja muualla Kanta-Hämeessä (2,9 %) sekä muualla Uudellamaalla (2,8 %).

Eniten välittäjät näkevät hinnoissa olevan laskuvaraa Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa, kerrostalojen osalta myös Pirkanmaalla Tamperetta lukuun ottamatta.

Mökkihuuma jatkuu

SKVL:n jäsenet odottavat myös vapaa-asuntojen kaupan jatkuvan virkeänä, vaikka kysyntä rauhoittui hieman vuoden 2021 jälkipuoliskolla.

Osaltaan mökkitarjontaa lisää ikääntyvien omistajien halu luopua vapaa-ajan asunnoistaan.

− Talvikausi on perinteisesti mökkikaupassa hiljaista lukuun ottamatta pohjoisinta Suomea, jossa kauppaa käydään vilkkaasti. Osassa hiihtokeskuksia on myös hitautta kaavoitusten etenemisessä, vaikka vahvaa kysyntää olisi myös uudistuotannolle, Mannerberg kommentoi.

Asuntomarkkinavuosi 2022 SKVL:n ennusteiden mukaan

1. Ostajien kysyntä pysyy vilkkaana, mutta hyvistä myytävistä asunnoista on pulaa.
2. Loiva hintojen nousu jatkuu kysynnän ansiosta.
3. Eniten kasvussa on uusien omakotitalojen kysyntä. Myös suuret kerrostaloasunnot kiinnostavat ostajia.
4. Mökkikauppa jatkuu hyvällä tasolla. Yksi syy on ikääntyvän väestön halu luopua vapaa-ajan asunnoista.
5. Vuokramarkkinoilla perheasuntojen kysyntä pysyy kovana. Vuokratason ei odoteta nousevan ainakaan pienten vuokra-asuntojen osalta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti