Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy.

− Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

Asuntojen ostajat ovat edelleen hyvin halukkaita tekemään päätöksiä, mutta myyjien varovaisuus näkyy myyntiluvuissa.

− Toivomme että myyjät rohkaistuisivat aloittamaan myynnin, jotta markkinoille tulee ostettavaa, myös heille itselleen. Nyt tilanne lukkiutuu siihen, että ostettavaa ei löydy ja oman asunnon myyntiä pantataan. Asuntomarkkinat ovat muna-kana-tilanteessa, Mannerberg toteaa.

Korona ei yksin selitä markkinoiden kovaa menoa

Kiihtyneen koronaepidemian vaikutus on markkinoihin hyvin lievä, sillä ostajien maksukyky on hyvä ja rahoitusmarkkinat ovat pysyneet motivoivina, huolimatta edelleen jatkuvista haasteista ja viiveistä pankkien palveluissa.

− Markkinat aloittivat vahvan elpymisen jo ennen koronaa. Kyse on pysyvämmästä tilanteesta, jossa asunnonvaihto on osa elämän perusprosessia, Mannerberg sanoo.

Koko Suomen asuntomarkkinoita yhdistävä tekijä on hyväkuntoisten, uudehkojen omakotitalojen suuri kysyntä. Kiinnostus pientaloja kohtaan on SKVL:n mukaan suurta käytännössä joka puolella maata.

2000-luvulla rakennettujen omakotitalojen suurta kysyntää selittää ainakin paikoin tonttitarjonnan vähyys. Omakotitalojen lisäksi ostajia kiinnostavat kautta maan rivitaloasunnot.

− Pienten asuntojen tarjonta on tällä hetkellä poikkeuksellisen hyvä. Se johtuu vuokramarkkinoiden alhaisemmasta kysynnästä ja sijoittajien liikehdinnästä, Mannerberg sanoo.

Vuokramarkkinoillekin ennustetaan melko tasaista kysyntää, mutta vuokratasojen ei ennusteta nousevan tulevana vuonna ainakaan pienemmissä asunnoissa. Perheasuntojen kysyntä vuokramarkkinoilla on sen sijaan pysynyt erittäin hyvänä.

Suurimmat hintojen nousupaineet Oulussa

Asuntojen hintojen nousupaine on välittäjien mukaan selvästi korkeinta Oulussa, jossa kysyntää riittää kaikille asumismuodoille.

Kerrostaloasuntojen hintojen uskotaan kasvavan seuraavan kolmen kuukauden aikana Oulun (1,9 %) lisäksi etenkin Tampereella (1,4 %) ja Turussa (1,0 %).

Omakoti- ja paritalojen hinnoissa nousupaineita nähdään olevan Oulun (4,1 %) lisäksi Hämeenlinnassa ja muualla Kanta-Hämeessä (2,9 %) sekä muualla Uudellamaalla (2,8 %).

Eniten välittäjät näkevät hinnoissa olevan laskuvaraa Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa, kerrostalojen osalta myös Pirkanmaalla Tamperetta lukuun ottamatta.

Mökkihuuma jatkuu

SKVL:n jäsenet odottavat myös vapaa-asuntojen kaupan jatkuvan virkeänä, vaikka kysyntä rauhoittui hieman vuoden 2021 jälkipuoliskolla.

Osaltaan mökkitarjontaa lisää ikääntyvien omistajien halu luopua vapaa-ajan asunnoistaan.

− Talvikausi on perinteisesti mökkikaupassa hiljaista lukuun ottamatta pohjoisinta Suomea, jossa kauppaa käydään vilkkaasti. Osassa hiihtokeskuksia on myös hitautta kaavoitusten etenemisessä, vaikka vahvaa kysyntää olisi myös uudistuotannolle, Mannerberg kommentoi.

Asuntomarkkinavuosi 2022 SKVL:n ennusteiden mukaan

1. Ostajien kysyntä pysyy vilkkaana, mutta hyvistä myytävistä asunnoista on pulaa.
2. Loiva hintojen nousu jatkuu kysynnän ansiosta.
3. Eniten kasvussa on uusien omakotitalojen kysyntä. Myös suuret kerrostaloasunnot kiinnostavat ostajia.
4. Mökkikauppa jatkuu hyvällä tasolla. Yksi syy on ikääntyvän väestön halu luopua vapaa-ajan asunnoista.
5. Vuokramarkkinoilla perheasuntojen kysyntä pysyy kovana. Vuokratason ei odoteta nousevan ainakaan pienten vuokra-asuntojen osalta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

16.4.2018

Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – asuntojen hinnat jatkavat tasaista nousuaan

Asuntokaupan volyymi on hidastunut viime vuoden lukuihin nähden. Maaliskuussa 2018 myytiin -13% vähemmän käytettyjä asuntoja, kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto maaliskuun asuntomarkkinatiedotteessaan. Yhteensä maaliskuussa 2018 myytiin 4748 käytettyä asuntoa.

12.8.2016

Asuntokauppa jatkoi kasvuaan tammi-heinäkuussa

Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-heinäkuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Heinäkuussa vanhojen asuntojen kaupassa vedettiin hieman henkeä toteutuneen vahvan toisen kauppakvartaalin jälkeen.  Uusien asuntojen kauppa oli heinäkuussakin edelleen vahvassa vedossa. Tammi-heinäkuussa 2016 vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli 1,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärän arvioidaan nousseen edellisvuoden tammi-heinäkuusta noin 18 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti