Asuntojen ja toimitilojen rakentaminen laskussa Helsingin seudulla

Asunto- ja toimitilarakentamisen arvioidaan hidastuvan pääkaupunkiseudulla vuonna 2023, selviää Helsingin seudun kauppakamarin toimialakatsauksesta.

Edellisvuoteen verrattuna rakennusalan liikevaihto oli heinä-syyskuussa 10 prosenttia korkeammalla tasolla. Rakennuskustannukset nousivat vuoden takaisesta 8 prosenttia. Asuinrakennusten aloitusten ja rakennuslupien volyymit ovat kääntyneet selvään laskuun vuonna 2022.

Valmistuneen kerrosalan määrä on pysynyt suunnilleen samalla tasolla vuodesta 2019 alkaen. Asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kerrosala kääntyi laskuun jo vuoden 2021 jälkipuolella. Myös toimitilarakentamisessa voidaan rakennushankkeiden aloitusten ja rakennuslupien perusteella ennakoida, että volyymi tulee laskemaan vuonna 2023.

– Rakennuskustannukset ovat kasvaneet rajusti viimeisen vuoden aikana, ja samaan aikaan korkotaso sekä asumisen energia- ja hoitokustannukset ovat nousseet, mikä näkyy monien kuluttajien ja sijoittajien varovaisuutena markkinassa, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti Skanskasta.

– Vaikka vuosi 2023 tulee olemaan haastava, uskomme markkinan kääntyvän positiiviseen suuntaan, mikäli korko- ja inflaatiotaso tasaantuvat ja työllisyys säilyy hyvänä. Riittävän asuntotuotannon varmistamisella helpotetaan työvoimapulasta kärsivien alojen työllisyyttä ja turvataan työllisyysaste rakennusalalla.

Helsingin seudulla valmistuneiden asuinrakennusten volyymi oli 1,5 miljoonaa kerrosneliömetriä eli lähes 18 000 uutta asuntoa. Toimitiloja valmistui 1,2 miljoonaa kerrosneliötä samalla ajanjaksolla. Asuntojen keskikoot ovat pienentyneet 2010-luvun alun 80 neliöstä viime vuosien alle 60 neliöön. Toimitilarakentamisesta 40 prosenttia oli logistiikkaan ja liikenteeseen liittyviä rakennuksia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

2.3.2022

Lähes 9 000 uutta asuntoa rakennettiin viime vuonna valtion tuella

Vuoden 2021 ARA-tuotanto koostui 8 889 uudesta asunnosta ja 3 994 vanhan asunnon perusparantamisesta. ARAn korkotukivaltuus vuodelle 2021 oli 1 800 miljoonaa euroa. Valtuutta käytettiin 1 748 miljoonaa euroa, mikä on 221 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin.

vuokra-asuntomarkkina

5.8.2022

Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

Vuokra-asuntomarkkinat ovat elpymässä pandemian jälkeen. Vuokrat ovat lähteneet nousuun, vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti