Asuntojen hinnat nousevat nopeinta vauhtia yli kymmeneen vuoteen

Asuntojen hinnat nousevat Suomessa nopeinta vauhtia yli kymmeneen vuoteen, sanoo asunto-rahoitukseen erikoistunut luottolaitos Hypo.

Hypo arvioi asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna pääkaupunkiseudulla 5,5 prosenttia ja koko maassa 3 prosenttia.

Pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan kuumana käyvän asuntomarkkinan myötä Suomessa ovat yleistyneet maailmalta tutut nousukauden ilmiöt, kuten pyyntihinnan ylittävät kaupat ja niin sanotut sokkotarjoukset.

− Ostajat maksavat haluamistaan asunnoista enemmän kuin myyjä pyytää tai he tekevät tarjouksia ilman, että käyvät katsomassa asuntoa tai taloa. Asuntorahoittajan ehdoton suositus on käydä katsomassa kohde rauhassa sekä tutustua tarkasti taloyhtiön papereihin ja osakasrakenteeseen. Hätäilty virhekauppa kalvaa kovemmin kuin yksi sormista karannut kohde, Juhana Brotherus varoittaa.

Vuokranantajille rakkauskirjeitä

Vuokramarkkinoilta jo aiemmin tutut rakkauskirjeet ovat tulleet myös omistusasuntokauppaan vilkkaimmilla alueilla. Välittäjät kehottavat ostajaehdokkaita kertomaan myyjille, miksi juuri he olisivat hyviä omistamaan tietyn asunnon tai kuinka pitkään he ovat tietyltä alueelta etsineet itselleen sopivaa asuntoa.

− On sattunut niin, että miellyttävän tarinan kertonut ostaja on saanut asunnon, vaikka joku toinen olisi tarjonnut jopa enemmän euroja. Täytyy sanoa, että tällainen hämmentää verkkaiseen ja viileään menoon tottuneita, Brotherus hymähtää.

Vuokramarkkinoilla nähdään kovempaa kilpailua, sillä lyhytaikainen Airbnb-vuokratoiminta toipuu vielä koronasta ja kasvukaupunkeihin valmistuu paljon uusia, pieniä asuntoja. Vuokrat ovat oikeastaan jääneet jälkeen hintakehityksestä vielä jonkin verran tilastoja enemmän.

Korkotason ei odoteta nousevan

Helsingin Sanomissa Brotherus sanoo lainamarkkinoilla elettävän erikoisia aikoja, kun asuntolainojen korot ja marginaalit ovat pudonneet pysyvämmin alle prosenttiin.

− Asuntolainojen reaalikorot ovat painuneet pakkaselle, eikä tilanteeseen odoteta muutosta lähivuosina. Kun 1970-luvulla inflaatio kuittasi opintovelat, niin 2020-luvulla inflaatio nakertaa asuntovelkoja, Brotherus arvioi.

HYPO:n mukaan asuntokauppaa käydään aiempaa tasaisemmin ympäri vuoden. Asunnon myyminen onnistuu nykyään myös joulu-tammikuussa. Hinnat eivät enää vaihtele vuodenaikojen mukaan eikä myyntiä harkitseva hyödy enää ajoittamalla kauppansa vilkkaimpaan sesonkiin.

Asuntomarkkinakatsauksen mukaan koronaviruspandemia ei ole muuttanut ostajien toiveita asunnon sijainnista, mutta nyt kodista halutaan aiempaa suurempi.

Hypon mukaan suurin kysyntä kohdistuu edelleen niin sanotun kasvukolmion kärkiin eli Helsingin, Turun ja Tampereen kantakaupunkeihin. Kaupunkien ytimiin haluaa myös yhä useampi perheellinen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

asuntojen nousevat

16.2.2023

PTT: Asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat

Talouden epävarmuus ja nousevat korot laskevat asuntojen hintoja myös tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Vuoden lopulla asuntomarkkinat alkavat taas toipua. Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa alueellisesti alkuvuonna.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti