Asunto-osakeyhtiö, vältä nämä virheet veroilmoituksessa

Veroilmoitus kannattaa antaa sähköisesti, koska virheitä tulee vähemmän ja homman saa pakettiin nopeammin. Lue silti vinkit yleisimpien virheiden välttämiseen.

Jos asunto-osakeyhtiön tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön tilikausi päättyi joulukuussa, sillä on vapun hujakoilla edessä veroilmoituksen antaminen.

Ensimmäiseltä tilikaudelta veroilmoitusta 4 käyttävän yhtiön on aina annettava veroilmoitus. Seuraavina vuosina sitä ei välttämättä tarvitse tehdä. Lue lisää edellytyksistä, joiden on täytyttävä, jotta veroilmoitusta ei jatkossa tarvitse antaa.

Vältä nämä virheet veroilmoituksessa

Virheet veroilmoituksessa hidastavat verotuspäätöksen syntymistä ja lisäävät niin asiakkaan kuin Verohallinnonkin työtä. Alla olevat vinkit kannattaa huomioida, kun täyttää veroilmoitusta 4.

  • Ilmoita tuloslaskelman tuotot ja kulut kirjanpidon mukaisina. Pelkkä tuloslaskelman jäljennöksen liittäminen veroilmoitukseen ei riitä. Muista myös siirtää tilikauden tulos laskelmaan verotettavasta tulosta: tässä osiossa on tärkeä myös täyttää joko kohta ”Tulos” tai ”Vahvistettava tappio”.
  • Ilmoita lisäykset ja vähennykset kohdassa ”Laskelma verotettavasta tulosta”. Lisäyksiä ovat kulut, jotka ovat verotuksessa vähennyskelvottomia. Näitä ovat esimerkiksi tuloslaskelmaan kuluksi kirjatut tuloverot. Vähennyksiä taas ovat verovapaat tulot, kuten osinkotulojen verovapaa osuus.
  • Ilmoita kohdassa ”Laskelma verotettavasta tulosta” verovuoden tulos tai verovuodelta vahvistettava tappio. Aikaisempien vuosien vahvistettuja tappioita ei pidä ilmoittaa, koska Verohallinto vähentää ne verotuksessa automaattisesti.Jos yhtiönne tilanne on muuttunut niin, että aiemmasta poiketen teidän täytyykin antaa veroilmoitus, voit saattaa tietoomme vanhat tappionne niiltä tilikausilta, jolloin yhtiöllä ei ole ollut velvollisuutta antaa veroilmoitusta. Tällaisessa tilanteessa voimme hyväksi lukea vanhat tappiot. Anna silloin veroilmoituksen liitteenä tilinpäätökset näiltä tilikausilta sekä laskelma siitä, miten mahdollisia tappioita on vähennetty.
  • Liitä tilinpäätösasiakirjoista veroilmoitukseen pelkkä tase, muita tilinpäätösasiakirjoja ei tarvitse liittää.
  • Jos yhtiöllä on omaisuutta, sen pitää veroilmoituksen lisäksi eritellä varaukset, arvonmuutokset ja kuluvan käyttöomaisuuden poistot. Jos annat veroilmoituksen sähköisesti Yhteisöjen veroilmoituspalvelussa, nämä tiedot syötetään suoraan palveluun. Jos annat veroilmoituksen paperisena, käytä liitelomaketta 62.
  • Jos ilmoitat, että yhtiönne jakaa osinkoa, muista täyttää myös varallisuuslaskelma.

Sähköinen veroilmoitus helpottaa työtäsi

Veroilmoitus kannattaa antaa sähköisesti, koska työn määrä ja virheet vähenevät paperilla annettavaan ilmoitukseen verrattuna.

Yhteisöjen veroilmoituspalvelussa osa asiakkaan tiedoista on valmiina, ja palvelu ohjaa tietojen antamista. Palvelussa voi myös jättää liitteitä tai vastaavat tiedot kuin paperisissa liitelomakkeissa. Sähköisen veroilmoituksen voi myös lähettää taloushallinto-ohjelman muodostamana tiedostona Ilmoitin.fi-palvelussa tai käyttämällä kaupallisia Tyvi-palveluja.

Sähköistä asiointia varten tarvitaan Katso-tunniste.

Lisätietoa:

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asunto-osakeyhtiölaki

10.10.2023

Asunto-osakeyhtiöt tarvitsevat edelleen oman lain

Asunto-osakeyhtiölaki on nimenomaan taloyhtiöitä varten säädetty laki. Ennen ensimmäistä asunto-osakeyhtiölakia myös taloyhtiöiden toimintaa ohjasi osakeyhtiölaki. Aikaa myöten kävi kuitenkin selväksi, että taloyhtiöt tarvitsevat oman lainsäädännön.

Tilaajille

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

11.9.2023

Millä perusteella isännöitsijän voi vaihtaa?

Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti