Asunto kesän tyhjänä? Ennakoi ja vältä ikävät yllätykset

Moni lähtee kesällä pidemmälle lomamatkalle tai muuttaa kesäkuukausiksi mökille luonnon helmaan. Oma koti jää tällöin usein tyhjäksi. Olipa sitten omistaja-asuja tai vuokralainen, muutama asia on syytä tarkistaa ennen aurinkotuoliin istahtamista.

Lain mukaan vuokralaisen tulee ilmoittaa vuokranantajalle, jos huoneisto jätetään käyttämättä pitkäksi aikaa. Tällaisena voidaan pitää normaalia selvästi pidempää poissaoloa, esimerkiksi yli kuukauden mittaista kesälomareissua. Jos poissaolon pituus yhtään mietityttää, ilmoitus on parempi tehdä kuin jättää tekemättä.

Poissaolosta ilmoittaminen ei poista vuokralaisen vastuuta asunnosta. Siitä on kuitenkin hyötyä, jos vuokranantaja on esimerkiksi aikeissa tehdä huoneistossa kunnossapitotöitä tai jos taloyhtiössä on meneillään jokin korjaushanke, joka edellyttää töiden tekemistä huoneistoissa.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Saara Penttilä

Kirjoittaja on OTM ja lakimies Suomen Vuokranantajilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.