Asunnottoman polku tukiasunnosta vuokralle on hidas

Vastuu asunnottomista on siirtynyt valtiolta kunnille. Hallitusohjelmassa tavoite on puolittaa asunnottomuus kuluvalla vaalikaudella. Keskeisten kaupunkiseutujen, palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa on aloitettu yhteistyöohjelma, kirjoittaa Yle.

Ympäristöministeriön entinen erityisasiantuntija Peter Fredriksson pitää tavoitetta oikeansuuntaisena, mutta toimeenpanoltaan epäuskottavana. Asunnottomuus on uusiutuva ilmiö, ja nykyisenlainen politiikka vaarantaa vuosien työn, jolla asunnottomuus on saatu laskemaan Suomessa. Valtiolta vaadittaisiin yhteistyötä eikä katsomossa istumista, Fredriksson sanoo.

Tällä hetkellä asunnottomia on Suomessa noin 5 000, joista 2 000 asuu Helsingissä. Euroopan maista Suomi on ainoa, jossa asunnottomien määrä on saatu laskuun. Ulkopuolisen arvioinnin mukaan asunnottomuus on saatu laskemaan aiempien asunnottomuusohjelmien ansiosta.

Rahapulan seuraukset

Nykyisen politiikan seurauksena asunnottomuus voi kääntyä uudelleen nousuun, Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo. Hän pitää perusongelmana kuntien rahapulaa. Tiivola myös muistuttaa, että asuntojen järjestäminen asunnottomille ei ole kunnille lakisääteistä, vaan laki velvoittaa vain tilapäisen hätämajoituksen tarjoamista.

Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randellin mukaan asunnottomuustyö on murroksessa. Tällä hetkellä tarvitaan palvelutyön kehittämistä rakennusinvestointien sijaan. Polut tukiasunnoista tavallisiin vuokra-asuntoihin ovat hitaita. Lisää resursseja tarvitaan asunnottomuuden sosiaalityön kehittämiseen, kuten talous- ja velkaneuvontaan sekä päihde- ja mielenterveystyöhön, Randell sanoo. Hänen mukaansa Helsingin asunnottomien auttamiseksi ei tarvita uutta erityistä asuntorakentamista, vaan heille järjestyy tilaa nykyisistä tukiasunnoista ja tavanomaisesta asuntokannasta. Tavanomaisen asuntorakentamisen ja erityisesti kohtuuhintaisen Ara-vuokratuotannon pitäminen korkealla tasolla hyödyttää myös asunnottomia, Randell lisää.

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.1.2022

Arvokkaat polkupyörät viedään jo pyörävarastoistakin – polkupyörärekisteri vaikeuttaisi varastetun pyörän myyntiä

LähiTapiola kertoo tiedotteessaan polkupyörävarkauksien määrän vähenneen tammi–heinäkuussa 2021 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Varastettujen pyörien suhteellinen arvo kuitenkin kasvoi ja polkupyörien varastamisesta on samalla tullut ammattimaisempaa. − Varastettujen polkupyörien yhteenlaskettu kokonaisarvo laski LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan noin 18 prosenttia, eli noin 50 % vähemmän kuin varastettujen pyörien lukumäärä.

15.5.2017

Polkupyörien säilytys ja pyörävaraston tyhjennys

Taloyhtiön pyörävarastoon kertyy helposti tavaraa ja ajoittain on syytä tehdä varaston tyhjennys, jotta asukkaiden pyörät ja muut tarpeelliset välineet saadaan sinne mahtumaan. Näillä sivuilla kerrotaan polkupyörien säilyttämisestä, pyörävaraston siivoukseen liittyvästä tiedottamisesta sekä toimivista menettelytavoista sen suhteen mitä merkitsemättömille polkupyörille taloyhtiössä voidaan tehdä. Askelmerkit hylättyjen pyörien poistamiseksi taloyhtiön pyörävarastosta sekä pihan pyörätelineistä: Taloyhtiön hallitus päättää asiasta […]

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

16.9.2015

Jyrkkälässä etsitään teollista mallia lähiöiden korjaamiseen

Turkulainen Kiinteistöosakeyhtiö Jyrkkälänpolku on Turussa pidettävien Isännöintipäivien tutustumiskohde. Jyrkkälä kiinnostaa isännöitsijöitä ympäri Suomea, koska yhtiössä etsitään teollista mallia lähiöiden korjaamiseen innovatiivisuuteen ja kustannustehokkuuteen tähtäävällä pilottihankkeella. Vuonna 2014 alkaneessa korjaushankkeessa saneerataan 17 asuinkerrostalon julkisivut, tekniikkaa sekä osa piha-alueista hyödyntäen laatua ja kustannustehokkuutta parantavaa yhteistoimintamallia, allianssia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti