Asunnottoman polku tukiasunnosta vuokralle on hidas

Vastuu asunnottomista on siirtynyt valtiolta kunnille. Hallitusohjelmassa tavoite on puolittaa asunnottomuus kuluvalla vaalikaudella. Keskeisten kaupunkiseutujen, palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa on aloitettu yhteistyöohjelma, kirjoittaa Yle.

Ympäristöministeriön entinen erityisasiantuntija Peter Fredriksson pitää tavoitetta oikeansuuntaisena, mutta toimeenpanoltaan epäuskottavana. Asunnottomuus on uusiutuva ilmiö, ja nykyisenlainen politiikka vaarantaa vuosien työn, jolla asunnottomuus on saatu laskemaan Suomessa. Valtiolta vaadittaisiin yhteistyötä eikä katsomossa istumista, Fredriksson sanoo.

Tällä hetkellä asunnottomia on Suomessa noin 5 000, joista 2 000 asuu Helsingissä. Euroopan maista Suomi on ainoa, jossa asunnottomien määrä on saatu laskuun. Ulkopuolisen arvioinnin mukaan asunnottomuus on saatu laskemaan aiempien asunnottomuusohjelmien ansiosta.

Rahapulan seuraukset

Nykyisen politiikan seurauksena asunnottomuus voi kääntyä uudelleen nousuun, Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo. Hän pitää perusongelmana kuntien rahapulaa. Tiivola myös muistuttaa, että asuntojen järjestäminen asunnottomille ei ole kunnille lakisääteistä, vaan laki velvoittaa vain tilapäisen hätämajoituksen tarjoamista.

Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikkö Mari Randellin mukaan asunnottomuustyö on murroksessa. Tällä hetkellä tarvitaan palvelutyön kehittämistä rakennusinvestointien sijaan. Polut tukiasunnoista tavallisiin vuokra-asuntoihin ovat hitaita. Lisää resursseja tarvitaan asunnottomuuden sosiaalityön kehittämiseen, kuten talous- ja velkaneuvontaan sekä päihde- ja mielenterveystyöhön, Randell sanoo. Hänen mukaansa Helsingin asunnottomien auttamiseksi ei tarvita uutta erityistä asuntorakentamista, vaan heille järjestyy tilaa nykyisistä tukiasunnoista ja tavanomaisesta asuntokannasta. Tavanomaisen asuntorakentamisen ja erityisesti kohtuuhintaisen Ara-vuokratuotannon pitäminen korkealla tasolla hyödyttää myös asunnottomia, Randell lisää.

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.1.2022

Arvokkaat polkupyörät viedään jo pyörävarastoistakin – polkupyörärekisteri vaikeuttaisi varastetun pyörän myyntiä

LähiTapiola kertoo tiedotteessaan polkupyörävarkauksien määrän vähenneen tammi–heinäkuussa 2021 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Varastettujen pyörien suhteellinen arvo kuitenkin kasvoi ja polkupyörien varastamisesta on samalla tullut ammattimaisempaa. − Varastettujen polkupyörien yhteenlaskettu kokonaisarvo laski LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan noin 18 prosenttia, eli noin 50 % vähemmän kuin varastettujen pyörien lukumäärä.

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

7.2.2022

Sähköauton latauslaitteen teho on usein liian pieni

Sähköautojen latauslaitteita myytiin viime vuonna 32 121 kappaletta. Niissä oli yhteensä 43 365 latauspistettä. Varsin tasaisena jatkunut myynti kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 21 prosenttia edellisestä neljänneksestä latauspisteiden määrällä mitattuna.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti