Asunnonostajan on tärkeä varautua hyvinäkin aikoina pahan päivän varalle

Suomen talouden elpyminen on alkanut vihdoinkin näkyä kunnolla myös asuntomarkkinoillamme. Käytettyjen asuntojen kauppa on vilkastunut alkusyksyn aikana selvästi vuoden takaisesta. Sp-Kodissa uskotaan asuntomarkkinoiden ja asuntojen hintatason vahvistuvan lähitulevaisuudessa entisestään. Olemattoman koronkin aikana ison asuntolainan ottajan on syytä muistaa huolehtia maksukykynsä turvaamisesta elämän ikävien yllätysten varalta.

– Myös noususuhdanteessa ja historiallisen matalan koron aikana on jokaisen uuden asunnon ostajan ja asuntolainan ottajan tärkeää turvata maksukykynsä pahan päivän varalta, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Ajan ilmiönä on, että yhä nuoremmat ostavat oman asunnon lisäksi myös sijoitusasunnon käyttäen velkavipua. Helposti unohtuu, että omasta maksukyvystä kannattaa huolehtia varautumalla riskeihin etukäteen. Matalan koron aika ei tule kestämään ikuisesti. Jo yhden prosentin ohjauskoron nosto merkitsee isossa lainassa paljon, sanoo Rantanen.

– Sitäkään ei kannata sivuuttaa, että elämme yleismaailmallisesti poikkeuksellisen epävarmoja aikoja ja muutokset taloudessa voivat olla erittäin nopeita.

– Aina pitäisi pyrkiä katsomaan omaa taloutta pidemmälle kuin vuosi tai kaksi eteenpäin, Rantanen muistuttaa.

– Vakava sairastuminen, työttömyys tai avioero voivat heilauttaa talouden päälaelleen hetkessä. Oma tai perheen talous ei saisi olla yhden kortin varassa. Siksi asunnonostajan ja asuntolainan ottajan kannattaa kuunnella asiantuntijaa ja punnita vaihtoehtoja maksukykynsä turvaamiseen. Vaihtoehtoja on useita. Yksi hyvä tapa on sitoa ainakin osa asuntolainasta pitkiin korkoihin, toinen on säästäminen ja kolmas ottaa lainaan pankista tai vakuutusyhtiöstä takaisinmaksuturva.

Noususuhdanne ei näy lainaturvatuotteiden suosiossa

– Itse ainakin nukun yöni paremmin, kun tiedän, että maksukykyni on turvattu kaiken varalta, toteaa Rantanen. – Kenenkään talouden ei pitäisi kaatua takaisinmaksuturvan kuukausittaisiin kustannuksiin, tai sitten talouden rakenne on väärä.

– Luoton takaisinmaksuturvien suhteellinen kysyntä on yllättävän tasaista riippumatta suhdannevaihteluista. Suomalaiset ovat riskienhallinnan näkökulmasta alivakuutettuja yllättävien henkilöriskien varalta. Meillä luotetaan siihen, että valtio pitää huolta omistaan ja työttömyysturva ja sairauspäiväraha riittävät myös asuntolainojen hoitamiseen, jos jotain ikävää omalle kohdalle sattuu. Usein näin ei kuitenkaan ole, kertoo  Sp-Henkivakuutuksen toimitusjohtaja Ville Raunio.

– Niitä tilanteita, jotka voivat vaarantaa luotontakaisinmaksun, kannattaa miettiä etukäteen lainaa ottaessa.

– Vanha neuvo, että jokaisella tulisi olla vähintäänkin muutaman kuukauden nettopalkan suuruinen vararahasto pahan päivän varalle, on toimiva edelleenkin. Odottamattomia tilanteita sattuu ja kriisin hetkellä ei usein ehdi enää reagoida. Silloin jos koskaan on tärkeää, ettei tarvitse stressata vielä siitäkin, että koti lähtee kohta alta. Luoton takaisinmaksuturva on kokonaisvaltaisesti paras keino varautua yllättäviin riskeihin, Raunio toteaa.

– Lanseeraamme syksyn aikana täysin uudenlaisen tuotteen pitkäaikaissäästämisessä aktiivisessa elämänvaiheessa eläville 18–45-vuotiaille. Eri elämänvaiheisiin erilaista turvaa tuova Säästöpankki Elämänvara yhdistää pitkäaikaissäästämisen ja vakavan sairauden turvan yhdellä kuukausittain perittävällä vakuutusmaksulla ja soveltuu erinomaisesti myös asuntolainaa ottaneille lisäturvaksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

21.2.2023

Yhtiökokoukseen osallistuminen tärkeää epävarmoina aikoina

Taloyhtiöt saattavat tänä keväänä joutua tekemään vaikeita päätöksiä yhtiökokouksissa esimerkiksi vastikkeiden noususta. Osakkaiden on nyt erityisen tärkeää osallistua yhtiökokoukseen, jotta he pysyvät perillä taloyhtiön taloustilanteesta.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloudellinen ahdinko

26.10.2023

Taloudellinen ahdinko estetään huolellisuudella ja avoimuudella

Asunto-osakeyhtiön konkurssia on pidetty pitkään lähinnä teoreettisena mahdollisuutena. Viime aikoina talousvaikeudet ovat kuitenkin lisääntyneet taloyhtiöissäkin. Niistä voidaan selvitä huolellisella taloudenpidolla ja avoimuudella.

sähköautonlataushanke

10.3.2023

Sähköautonlataushanke sai vauhtia avustuksesta

Helsingissä 29 taloyhtiötä hankki viiden autohallin yhteensä 845 autopaikkaan sähköautojen latausmahdollisuudet. ARAn avustus auttoi kustannusten kattamisessa. Nyt latauslaitteita on jo 200 autopaikassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti