Asunnon remontti – kulu vai sijoitus?

Suunniteltu putki- tai julkisivuremontti on vihdoin nuijittu taloyhtiökokouksessa alkavaksi. Moni asuntoa myyvä miettii, kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai saako kodistaan lainaosuuden tai enemmänkin remontin valmistuttua. Maksaako remontti siis myyntihetkellä itsensä takaisin?

Taloyhtiön lähestyvä remontti asettaa koetukselle niin asujan kärsivällisyyden kuin osakkaiden kukkaronnyörit. Esimerkiksi LVIS -saneeraus perinteisellä menetelmällä kaikkine herkkuineen eli sähköineen, käyttövesineen ja kylpyhuoneremontteineen maksaa keskimäärin noin tuhat euroa neliöltä.

Hyvällä tuurilla asukas selviää suuresta remontista raivaamalla osan asunnosta remonttimiesten vapaaksi temmellyskentäksi, käyttämällä taloyhtiön yhteissuihkuja tai elämällä huputetussa kodissa vailla tietoa siitä onko yö vai päivä. Pahimmissa tapauksissa asukas joutuu etsimään väistökodin useaksi kuukaudeksi.

Aina remontin alta ei kuitenkaan kannata muuttaa pois.

– Remontin kustannukset on syytä kuitenkin laskea huolellisesti, toteaa SKV Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Timo Kaisla.

Jos taloyhtiön remontista selvitään pelkällä putkien pinnoituksella, kustannukset jäävät 600–800 euroon per neliö. Myös talon tai asunnon ikä, sijainti, koko ja runkomateriaalit, väliseinärakenteet sekä lämmitysjärjestelmä vaikuttavat esimerkiksi putkiremontin hintaan.

Remonteissa täytyy myös muistaa, että makuja on yhtä monta kuin asujia, ja perusteellisissa remonteissa on siksi aina riskinsä. Kaislan mukaan esimerkiksi keittiön remontoiminen on tällainen herkkä kohde.

Usein ei haluta tehdä tai teettää remonttia myytävään asuntoon. Jos remontti kuitenkin tehdään, se tulisi tehdä trendikkäästi ja hyvin. Kylpyhuone on mieltymysten suhteen riskittömämpi remontointikohde kuin keittiö.

– Kuitenkin ennen myyntiä tehdystä kevyestäkin remontista saa lähes poikkeuksetta omansa pois, ellei sitten tee sitä liian kalliilla materiaalivalinnoilla suhteessa asunnon muuhun arvoon, Kaisla sanoo.
Remontoitu on helpompi myydä
Asunnon ostaja punnitsee ostopäätöstä tehdessään asunnon hintaa suhteessa tehtyihin tai suunniteltuihin taloyhtiön remontteihin ja arvioi talon kuntoa vertaamalla jo tehtyjä remontteja saman ikäisten taloyhtiöiden remonttitilanteeseen.

– Kyselyiden mukaan ostajat arvostavat remontoitua taloyhtiötä, jossa remontit on tehty ajallaan ja tulevat remontointitarpeet on kirjattu täsmällisesti taloyhtiön PTS:ään eli pitkän tähtäimen suunnitelmaan, toimitusjohtaja Kaisla sanoo.

Ajantasaiseen, hyvään PTS:ään on kirjattu remonttien kustannukset, niihin liittyvät selvitykset ja se antaa parhaassa tapauksessa hyvän kuvan taloyhtiön kunnosta.

– Hyvä PTS helpottaa ostajan päätöksentekoa ja nostaa asunnon hintaa, Kaisla toteaa.

Putkiremontin lisäksi merkittävimpiä taloyhtiön remontteja ovat julkisivu-, katto- sekä ikkuna- ja parvekeremontit. Kustannusten lisäksi ostopäätökseen vaikuttaa mahdollinen remontista johtuva asuntohaitta, kun esimerkiksi perinteisellä tavalla toteutetuksi suunniteltu putkiremontti ajanee uuden asukkaan kuukausiksi evakkoon.

Mikäli yhtiöllä on paljon omaisuutta ja vastike on alhainen, se auttaa suurien remonttien rahoituksessa. Tällöin omaisuutta voidaan myydä remonttien rahoittamiseksi, ja lainaosuus jää pienemmäksi.

– Jos vaakakupissa ovat taloyhtiön hyvä tilanne ja yhtiön tehdyt remontit, ostajat arvostavat SKV Kiinteistönvälityksen kokemusten mukaan pääsääntöisesti enemmän remontoitua taloyhtiötä kuin sitä, että yhtiö on varakas, Kaisla kiteyttää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

kaukolämmön perusmaksu

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten pienentää taloyhtiön kaukolämmön perusmaksua

Säästöjä tavoitellessa kannattaa kaukolämmön kulutuksen vähentämisen lisäksi huomioida perusmaksuosuus. Kaukolämmön perusmaksua voi pienentää tasoittamalla kulutuspiikkejä ja parantamalla jäähtymää.

Wattinen

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

rahan hinta maaliskuussa

20.3.2023

Kiinteistölehden vertailu: Korot nousseet taloyhtiölainoissa

Uusien taloyhtiölainojen kokonaiskorot ovat nousseet, käy ilmi Suomen Kiinteistölehden lainavertailusta. Myös sijoitusasunnon omistajalle on tulossa arkisempi vuosi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti