Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisterveys ja esteettömyys vaikuttavat keskeisesti yleiseen asumisviihtyvyyteen. Asumisterveys edellyttää ennen kaikkea laadukasta sisäilmaa, mutta myös esimerkiksi asumiseen soveltuvaa ääniympäristöä ja lämpötiloja. Esteettömällä rakentamisella pyritään puolestaan luomaan rakennuksen käyttäjille toimiva ja turvallinen ympäristö, jolla huomioidaan muun muassa liikuntarajoitteiset henkilöt.

Lainsäädännössä asumisviihtyvyyttä säännellään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Lisäksi asumisviihtyvyyttä turvataan erinäisin asetuksin ja määräyksin. Sääntelyn tarkoituksena on luoda edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä asettaa perusvaatimukset rakennuksen turvallisuudelle ja terveellisyydelle. Viihtyisyyden ja tarkoituksenmukaisuuden vaatimukset on otettava huomioon jo maankäytön suunnitteluvaiheessa huomioimalla eri väestöryhmien, kuten lasten ja liikuntarajoitteisten, erityistarpeet.

Rakennuksen esteettömyys

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Frans Bergman

Kirjoittaja on asianajaja ja kiinteistöjuridiikan asiantuntija Lexia Asianajotoimistossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

asentaa remontti

17.5.2022

Osakas voi tehdä oman remontin yhtiön hankkeen yhteydessä

Kun taloyhtiössä valmistellaan suurta korjaushanketta, joka ulottuu myös osakkaiden huoneistoihin, osakkaat saattavat haluta tehdä samalla omiakin remonttejaan. Asunto-osakeyhtiölain puolesta tämä on mahdollista.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

liikunnallisten apuvälineiden

11.1.2023

Missä sähkömopoa voi säilyttää?

Yhdenvertaisuuslain mukaan taloyhtiön tulisi tarjota mahdollisuus liikunnallisten apuvälineiden säilytykseen ja lataukseen yhtiön varastotiloissa. Mikäli säilytystila on määritelty paloturvallisuuden kannalta turvattomaksi, taloyhtiö ei voi sallia apuvälineiden latausta.