Asumistukimenojen kasvusta ei voi syyttää yksin vuokranantajia

Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen osoitti syyttävällä sormella yksityisiä vuokranantajia asumistukimenojen kasvusta. Suomen Vuokranantajien näkökulmasta tällainen retoriikka väheksyy yksityisten vuokranantajien merkitystä asuntomarkkinoilla.

Suomen Vuokranantajat on huolissaan hallituksen retoriikasta, jolla asumistukimenojen kasvu sysätään yksityisten vuokranantajien syyksi.

Asumistukimenojen kasvuun vaikuttaa vuokrien nousua enemmän työttömyyden kasvu: ”Panostamalla työttömyyden vähentämiseen sekä asuntorakentamiseen saadaan muutosta aikaan – ei syyllistämällä vuokranantajia”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva korostaa.

Koro-Kanerva korostaa, että vuokratasoon vaikuttavat asuntojen hinnat ja ylläpitoon liittyvät kustannukset, mutta eniten markkinatilanne: jos asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan, vuokrat kohoavat.

”Paras lääke vuokrien laskemiseen on lisätä asuntotarjontaa. Asuntorakentaminen onkin ennätysvauhdissa, mikä varmasti vaikuttaa vuokria laskevasti pitkällä aikavälillä”, Mia Koro-Kanerva sanoo.

”Hallitus näyttää unohtaneen yksityisten toimijoiden tärkeän roolin vuokramarkkinoilla. Suomessa noin 200 000 yksityistä vuokranantajaa tarjoavat noin 300 000 kotia suomalaisille. Ilman yksityisten vuokranantajien panosta moni suomalainen olisi ilman kotia.”

Asumisen tukijärjestelmä kaipaa kokonaisremonttia

Suomen Vuokranantajien mielestä keskustelussa pitäisi nostaa voimakkaammin esiin se, toimiiko asumisen tukijärjestelmä kokonaisuudessaan tehokkaasti.

”Asumistukien on tarkoitus mennä sellaiselle asukkaalle, joka sitä eniten tarvitsee mahdollisimman tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti. Asumisen tukemisessa tulisi siirtyä asteittain tuotantotuista kohti kysyntätukia. Tällä hetkellä Suomessa on myös noin 200 kuntaa, joissa ARA-vuokrat ovat korkeampia kuin vapaarahoitteiset vuokrat. Tukijärjestelmä ei toimi kovin hyvin, jos markkinat hinnoittelevat vuokrat omakustannusvuokria matalammalle tasolle”, Koro-Kanerva lataa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

kulunvalvonta

16.11.2023

Kulunvalvonta rauhoitti ongelmayhtiön

As Oy Jyväskylän Helokantalot kärsi viitisen vuotta sitten pahasta huumeongelmasta. Yhtiössä oli toistuvia häiriöitä, kuten töhrimistä ja murtoja. Ongelmat ratkaistiin uusimalla lukitus ja ottamalla käyttöön kameravalvonta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti