
Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet
Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.
HSY:n kyselyyn vastanneista 92 % pitää jätteen energiahyödyntämistä joko erittäin hyvänä tai hyvänä asiana.
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaat suhtautuvat hyvin myönteisesti siihen, että sekajäte hyödynnetään Vantaan Energian jätevoimalassa. Tämä kävi ilmi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden TNS Gallupilla syksyllä 2014 teettämässä kyselyssä, johon vastasi 1004 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta.
Enemmistö kaikista vastaajista (67 prosenttia) pitää sekajätteen käyttöä energiantuotannossa erittäin hyvänä, ja neljännes vastaajista (25 prosenttia) hyvänä asiana. Vain alle prosentti vastaajista suhtautuu asiaan kielteisesti.
Myönteisimmin sekajätteen käsittelyn muutoksen näkevät ylioppilastutkinnon suorittaneet tai sitä korkeammin kouluttautuneet, johtavassa asemassa olevat ja eläkeläiset. Hieman muita kriittisimmin suhtautuvat 25–34-vuotiaat, sekä perus-, kansa- tai keskikoulun käyneet ja työttömät. Selvä enemmistö kokee asian kuitenkin erittäin hyvänä.
– Vantaalaiset, helsinkiläiset ja espoolaiset suhtautuvat yhtä positiivisesti sekajätteen energiahyödyntämiseen: 92 prosenttia pitää tätä hyvänä tai erittäin hyvänä ratkaisuna, toteaa ympäristöasiantuntija Minna Partti.
Jätevoimala korvaa kaatopaikan, mutta ei kierrätystä. Biojätteen, lasin, metallin, paperin ja kartongin lajittelu on edelleen tärkeää, jotta kierrätettävät materiaalit saadaan uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
Lasipullot ja -purkit sekä metalli kannattaa hyödyntää uusiomateriaaleina. Jätevoimalassa ne eivät pala vaan lisäävät jäljelle jäävän kuonan määrää.
HSY:n kyselyyn vastanneet asukkaat ovat samaa mieltä lajittelusta: 82 prosenttia pitää lajittelua edelleen tärkeänä ja noin 74 prosenttia ei ole aikeissa vähentää jätteiden lajittelua.
HSY kuljettaa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotitalouksien kierrätyskelvottoman sekajätteen Vantaan Energian jätevoimalaan. Jätevoimala otettiin käyttöön viime syksynä. Siellä sekajätteestä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä. Kotien sekajätettä ei enää viedä kaatopaikalle. Lähes kaikki kotitalouksien jäte hyödynnetään pääkaupunkiseudulla joko materiaalina tai energiantuotannossa.
Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.
Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.
Suomessa arvioidaan olevan jo yli tuhat maalämmöllä lämpiävää asuinkerrostaloa. Yksi näistä on Asunto Oy Espoon Aurinkokaari, jossa vuosittaiset lämmityskulut puolittuivat lämmitysmuodon vaihtamisen jälkeen.
Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään