Asukkaat toivovat taloyhtiöiltä monipuolisempia palveluita

Realia Isännöinti kysyi avoimessa verkkokyselyssä, millaisia palveluita ihmiset toivoisivat taloyhtiön tarjoavan. Toivotuimmiksi palveluiksi nousivat pienremonttiapu, yhteiskäyttöiset autot ja pyörät sekä siivouspalvelut. Kynnyksen erilaisten palveluiden käyttöön koettiin madaltuvan, jos ne tilattaisiin keskitetysti taloyhtiön kautta.

Realia Isännöinnin toteuttaman kyselyn mukaan asukkaat toivovat taloyhtiöiltä entistä monipuolisempia palveluita. Yhteisesti tilattavien palveluiden uskottiin myös olevan asukkaille edullisempia kuin asukkaiden erikseen tilaamien palveluiden.

”Yksittäisen pikkutyön teettäminen ammattilaisella tulee yllättävän kalliiksi, ja jää siksi helposti kokonaan tekemättä”, kertoo eräs vastaajista.

”Vuokralla asujien keskuudessa asuminen nähdään entistä enemmän palveluna, ja myös arjen haasteisiin ollaan entistä valmiimpia ostamaan palveluita. Palveluiden ostamisen yhtenä rajaavana tekijänä ovat kustannukset. Omistusasumisen puolella on osittain vielä itse tekemisen kulttuuria, mutta myös siellä kiinnostus arkea helpottavien palveluiden ostamiseen on kasvussa”, kertoo Realia Isännöinnin liiketoimintajohtaja Timo Aarvala.

Apuja taloyhtiöltä pienremontteihin, liikkumiseen sekä siivoukseen  

Toivotuimmaksi taloyhtiön järjestämäksi palveluksi nousi pienremonttiapu, kuten lamppujen ja kodinkoneiden asentaminen. Tätä toivoi kaksi viidestä vastaajasta.

”Asennus- ja korjausapu pienremonttiavun lisäksi tulisi tarpeeseen, itseltäni kun puuttuvat paitsi tarvittavat työkalut myös taidot”, kertoo eräs vastaaja. Myös lainausmahdollisuutta harvoin käytettäviin työkaluihin ja kodinkoneisiin toivottiin.

Kysyttyjä olivat myös yhteiskäyttöiset autot ja pyörät.  Taloyhtiön omassa käytössä olevat autot olivat toivottu lisä erityisesti niille, joilla tarve autolla liikkumiseen ei ole säännöllinen. Oman auton hankkimista kaupunkien keskustassa rajoittaa myös parkkipaikkojen huono saatavuus. Lähes kaksi viidestä vastaajasta toivoi taloyhtiön käyttöön lainattavia liikennevälineitä. Jotkut vuokranantajat ovatkin kokeilleet esimerkiksi sähköauton hankkimista taloyhtiön asukkaiden yhteiseen käyttöön.

Siivouspalveluiden käyttäjiä Suomessa on ollut jo kauan, mutta vastaavaa palvelua toivottiin järjestettävän taloyhtiön puolelta keskitetysti. Näitä palveluita toivoi noin joka kolmas vastaajista. Hiukan vajaa kolmannes vastaajista toivoi myös taloustarvikkeiden (kuten pesuaineiden ja wc- tai talouspaperin) yhteistilauksia. Ruuan ja ruokaostosten kotiinkuljetuspalveluita toivoi noin joka viides vastaajista. Ruuan kotiinkuljetuspalvelut ovatkin yleistyneet viime vuosina erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. 

Verkkokyselyyn vastasi yhteensä 772 henkilöä. Vastaajista 80 prosentti asui kerrostalossa. Vastaajista 73 prosenttia ilmoitti asuvansa vuokralla ja 20 prosenttia omistusasunnossa. 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

pyörien hävittäminen

17.11.2023

Taloyhtiöille ohjeet hylättyjen pyörien hävittämiseen

Käyttämättömät polkupyörät ovat riesa monen taloyhtiön pyöräkellarissa. Pyöräliitto on julkaissut taloyhtiöille oppaan pyörävarastojen siivoamiseen ja hylättyjen pyörien hävittämiseen. Asukkaat eivät saa hylkypyöriä hävittää, vaan päätös pyörävaraston siivoamisesta on hallituksella.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti