Asukkaat toivovat taloyhtiöiltä monipuolisempia palveluita

Realia Isännöinti kysyi avoimessa verkkokyselyssä, millaisia palveluita ihmiset toivoisivat taloyhtiön tarjoavan. Toivotuimmiksi palveluiksi nousivat pienremonttiapu, yhteiskäyttöiset autot ja pyörät sekä siivouspalvelut. Kynnyksen erilaisten palveluiden käyttöön koettiin madaltuvan, jos ne tilattaisiin keskitetysti taloyhtiön kautta.

Realia Isännöinnin toteuttaman kyselyn mukaan asukkaat toivovat taloyhtiöiltä entistä monipuolisempia palveluita. Yhteisesti tilattavien palveluiden uskottiin myös olevan asukkaille edullisempia kuin asukkaiden erikseen tilaamien palveluiden.

”Yksittäisen pikkutyön teettäminen ammattilaisella tulee yllättävän kalliiksi, ja jää siksi helposti kokonaan tekemättä”, kertoo eräs vastaajista.

”Vuokralla asujien keskuudessa asuminen nähdään entistä enemmän palveluna, ja myös arjen haasteisiin ollaan entistä valmiimpia ostamaan palveluita. Palveluiden ostamisen yhtenä rajaavana tekijänä ovat kustannukset. Omistusasumisen puolella on osittain vielä itse tekemisen kulttuuria, mutta myös siellä kiinnostus arkea helpottavien palveluiden ostamiseen on kasvussa”, kertoo Realia Isännöinnin liiketoimintajohtaja Timo Aarvala.

Apuja taloyhtiöltä pienremontteihin, liikkumiseen sekä siivoukseen  

Toivotuimmaksi taloyhtiön järjestämäksi palveluksi nousi pienremonttiapu, kuten lamppujen ja kodinkoneiden asentaminen. Tätä toivoi kaksi viidestä vastaajasta.

”Asennus- ja korjausapu pienremonttiavun lisäksi tulisi tarpeeseen, itseltäni kun puuttuvat paitsi tarvittavat työkalut myös taidot”, kertoo eräs vastaaja. Myös lainausmahdollisuutta harvoin käytettäviin työkaluihin ja kodinkoneisiin toivottiin.

Kysyttyjä olivat myös yhteiskäyttöiset autot ja pyörät.  Taloyhtiön omassa käytössä olevat autot olivat toivottu lisä erityisesti niille, joilla tarve autolla liikkumiseen ei ole säännöllinen. Oman auton hankkimista kaupunkien keskustassa rajoittaa myös parkkipaikkojen huono saatavuus. Lähes kaksi viidestä vastaajasta toivoi taloyhtiön käyttöön lainattavia liikennevälineitä. Jotkut vuokranantajat ovatkin kokeilleet esimerkiksi sähköauton hankkimista taloyhtiön asukkaiden yhteiseen käyttöön.

Siivouspalveluiden käyttäjiä Suomessa on ollut jo kauan, mutta vastaavaa palvelua toivottiin järjestettävän taloyhtiön puolelta keskitetysti. Näitä palveluita toivoi noin joka kolmas vastaajista. Hiukan vajaa kolmannes vastaajista toivoi myös taloustarvikkeiden (kuten pesuaineiden ja wc- tai talouspaperin) yhteistilauksia. Ruuan ja ruokaostosten kotiinkuljetuspalveluita toivoi noin joka viides vastaajista. Ruuan kotiinkuljetuspalvelut ovatkin yleistyneet viime vuosina erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. 

Verkkokyselyyn vastasi yhteensä 772 henkilöä. Vastaajista 80 prosentti asui kerrostalossa. Vastaajista 73 prosenttia ilmoitti asuvansa vuokralla ja 20 prosenttia omistusasunnossa. 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

12.12.2018

Digitalisaatio muuttaa kerrostaloasumista – Kerrostaloasukas voi säätää huoneiden lämpötilaa ja ostaa arkeen palveluita

Kerrostaloasukkaat voivat tulevaisuudessa vaikuttaa asumismukavuuteensa kodin älyratkaisujen ja erilaisten palveluiden avulla. Kaikki eivät halua tehdä säätöjä itse, siksi automatisointi on tarpeen.   Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatio etenee vauhdilla. Tulevaisuudessa yksittäinen kerrostaloasukas voi vaikuttaa asumismukavuuteensa esimerkiksi säätämällä oman asuntonsa lämpötilaa ja ilmankosteutta huone kerrallaan. – Digitalisaatio antaa asukkaalle vallan tehdä itselleen sopivia valintoja, jolloin rakennuksen omistaja ei sanele asunnon olosuhteita.

taloyhtiö palvelut kiinteistöala

27.5.2022

Mitä taloyhtiön kannattaa muistaa palveluita ostaessa?

Taloyhtiöt tarvitsevat monia ulkopuolisten tuottamia palveluita muun muassa kiinteistön ylläpitoon ja korjaushankkeisiin. Siksi ne ovat merkittävä kiinteistöalan työllistäjä. Mutta mitä palveluita ostaessa on hyvä muistaa?

15.12.2021

Vanhuusajan asuminen vaatii ennakointia. Palvelutalo vai hoivakoti? Kunnallinen tai yksityinen?

Monet ikäihmiset ovat pysyneet virkeinä esimerkiksi omakotitalon ylläpitämisen vaatimien askareiden ansiosta, mutta vanhana lumenluonti, ruohonleikkuu ja muut pikkutyöt alkavat tuntua rasitteilta. Tilaakin on todennäköisesti enemmän kuin tarpeeksi. Mutta mikä olisi sopiva asumisratkaisu juuri itselle?

3.1.2022

Kerrostalo muuttui yllättäen päihdekuntoutujien asuntolaksi

Sininauhan toimitusjohtaja Kimmo Karvonen kertoo Turun Sanomille yrityksen välivuokraavan päihde- ja mielenterveyskuntoutujille asuntoja Kanslerintien taloyhtiössä. Hän sanoo, että yksittäisestä taloyhtiöstä vuokrattavien asuntojen määrän tulee olla kohtuullinen. – Asumisen valmius on parempi niillä asukkaillamme, jotka asuvat taloyhtiöissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti