Asuinkorttelista innovatiivinen uusiutuvan energian lähde

Asuntosäätiö, Fira Oy, VVO-konserni ja Helen Oy valmistelevat yhdessä Helsingin Kalasatamaan monimuotoisen asumisen korttelia, jossa tavoitteena on viedä asumisen laatu ja energiatehokkuus tulevaisuuden vaatimusten tasolle. Niin kutsutussa *)SunZEB-plusenergiamallissa käännetään nykyisessä rakentamistavassa ongelmaksi koettu, auringosta rakennuksille aiheutuva ylilämpökuorma mahdollisuudeksi, jossa rakennukset toimivatkin uusiutuvan energian lähteinä.  Ensimmäisten talojen rakentaminen käynnistyy vuonna 2018.

Uudessa konseptissa suuret ikkunapinnat tuovat auringon valon ja lämmön sisälle optimaalisesti kesällä ja talvella. Kesällä auringon energia ja muut hukkaenergiat kerätään talteen ja ylilämpö hyödynnetään kaukojäähdytysjärjestelmän avulla Helsingin kaukolämpöverkossa. Talviaikaan matalalta tuleva auringon säteily lämmittää tiloja ja tuo runsaasti luonnonvaloa asuntoihin myös vuoden harmaimpina päivinä. Ratkaisu tarjoaa mahdollisuuden hyvään asumiseen kaikkina vuodenaikoina.

Korttelista osa kaupunkitason energiaratkaisua

– Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä asumisen rooli on merkittävä. Talokohtaisista energiansäästöratkaisuista on päästävä pikaisesti alueellisiin, resurssiviisaisiin ja energiatehokkaampiin konsepteihin. Siksi koemme pilottihankkeen toteuttamisen korttelikokonaisuudessa erittäin tärkeäksi kehitysaskeleeksi, kehityspäällikkö Jouni Kivirinne Helen Oy:stä kertoo.

Helenin tarjoamassa SunZEB-mallissa energian käytön ja tuoton energiavirtoja tarkastellaan yksittäistä rakennusta laajemmalla tasolla. Alueellisesti primäärienergian käyttö ja CO2-päästöt jäävät merkittävästi alhaisemmiksi kuin ratkaisuissa, jossa lämpö- ja jäähdytysenergia tuotetaan ja käytetään vain kohdekohtaisesti. Näin paikallisen uusiutuvan energian käyttö lisääntyy ja päästöt vähenevät.

Kalasataman Sompasaaren korttelirakenne sopii luontevasti SunZEB-rakentamiseen. Teknisesti mallin soveltaminen ei automaattisesti edellytä alueellista kokonaisratkaisua vaan voidaan toteuttaa myös kohde ja talo kerrallaan.

Rakennuttajat Asuntosäätiö, Fira Oy ja VVO-konserni rakentavat jokainen oman kiinteistönsä samaan korttelikokonaisuuteen.

Aurinkoarkkitehtuurilla mukavuutta asumiseen

Asuntojen suunnittelussa SunZEB-malli mahdollistaa laajojen ikkunapintojen käytön tinkimättä miellyttävistä sisäolosuhteista. Korttelissa toteutuvalla aurinkoarkkitehtuurilla voidaan uudella tavalla hyödyntää rakennuspaikan hienot meri- ja puistonäköalat. Valoisuudesta ja maisemista nauttiminen tuovat iloa asumiseen.

*) SunZeb = Sun ZeroEnergyBuilding

Lue lisää Kalasataman kehittämisestä Helsingin kaupungin sivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiansäästö

20.9.2023

Kuukauden kasvo: Arjen energiateot on hyvä ottaa tavaksi

Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee taloyhtiöille energiatarkastusta. Sen avulla voi selvittää kiinteistön energiatehokkuuden. Myös yhtiön asukkaat pystyvät pienentämään taloyhtiön energiankulutusta arjen säästötoimilla.

lämmitystarveluku

17.3.2023

Lämmitystarveluku kertoo kuukausittaiset poikkeamat

Taloyhtiön lämmitysenergian kulutusta kannattaa seurata vähintäänkin kuukausitasolla. Tällöin kulutuksen poikkeamiin voidaan puuttua heti, jos jotakin kummallista ilmaantuu. Seurantaa helpottaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä lämmitystarveluku.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Anders Adlercreutz / RKP

RKP:n Anders Adlercreutzin vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

älykkäät ratkaisut

7.12.2023

Älykkäät ratkaisut vähentävät energiankulutusta

Älykkäät ratkaisut lisäävät energiatehokkuutta kiinteistössä valitsemalla kulloinkin taloudellisimman energiamuodon sekä hyödyntämällä sähkön edullisimpia tuntihintoja. Älykkyyttä kannattaa ensin lisätä taloyhtiön järjestelmiin ja vasta sen jälkeen huoneistoihin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti