Arabianranta valmistuu

Helsingin Arabianrannasta on tullut 8 000 asukkaan koti 15 vuoden rakentamisen jälkeen. Arabianranta on merellinen alue luonnon helmassa ja samalla osa kantakaupunkia. Se on toiminnoiltaan moninainen kaupunginosa: asuntoalue, kampus sekä työpaikkakeskittymä.

Helsingin kaupunki päätti laajentaa asuntotuotantoa rakentamattomille ranta-alueille 1980-luvun lopulla. Arabianrannan kaavoitus ja esirakentaminen käynnistyivät 1990-luvun alussa, rakentaminen alkoi vuonna 2000 ja viimeiset rakennukset valmistuvat vuonna 2015.

Arabianranta oli ensimmäinen Helsingin kantakaupungissa toteutettu aluerakentamisprojekti. Alueen tekee erityislaatuiseksi myös sen voimakas historiallinen kerroksellisuus. Arabianrannassa on muistumia sekä Helsingin perustamisen ajalta 1500-luvun puolivälistä, maanviljelysjaksosta, alueen huvilakaudesta sekä teollistumisen aikakaudelta.

– Arabianrannan rakentamisen myötä Helsinki on palannut syntysijoilleen. Samalla kaupunginosa on suunnannäyttäjä historiallisessa kaupunkirakenteen murroksessa, jossa merellisyys, omaleimainen design ja kestävä kehitys korostuvat, sanoo kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Edelläkävijyyttä ja kokeilevuutta

Helsinki tavoittelee aluerakentamisprojekteissaan suunnittelun ja rakentamisen edelläkävijyyttä Suomessa sekä uusia ratkaisuja ja toimintamalleja. Arabianrannan yksi omaleimainen piirre on kokeilevuus.

Asumisen laatua Arabianrannan alueella on alusta asti lisätty taiteen keinoin. Kaupunki on velvoittanut rakennuttajat käyttämään taiteeseen 1–2 prosenttia jokaisen kohteen rakennuskustannuksista. Periaate koskee myös pihojen sekä katu- ja viheralueiden rakentamista. Alueella on yhteensä 80 taideteosta 87 taiteilijalta.

Alueen erityislaatuun kuuluva yhteisöllisyys kumpuaa jo kaavoitukseen sisältyneestä yhteispihaideasta. Taloyhtiöillä ei ole aidattuja alueita, vaan koko korttelille on rakennettu yhteinen piha, joka on kaikkien käytössä. Kulkuyhteys yhteispihalta toiselle on avoin.

Arabianranta on myös tietoliikenneyhteyksien edelläkävijä. Se on ensimmäinen alue Suomessa, jossa kaupunki yhdessä palveluyhtiön kanssa rakennutti nykyaikaisen alueverkon kaikkiin asuintaloihin. Asuntotonttien rakentajat velvoitettiin liittymään mukaan myös tähän hankkeeseen.

Alueella on toiminut vuodesta 2002 lähtien oma yhtiö, Arabian Palvelu Oy, joka huolehtii tietoverkosta, yhteispihoista ja -kerhotiloista sekä asukaspysäköinnistä.

Uusien rakennusmenetelmien kehittämisalue

Arabianrannan eritysolosuhteet ja sinne toteutetut tavanomaisista ratkaisuista poikkeavat alueet ja rakenteet vaativat kehittämään uudenlaisia ratkaisuja ja myös uudenlaisia, perinteisistä osapuolten roolijaoista poikkeavia yhteistoimintamuotoja. Näitä oppeja on sittemmin sovellettu muilla kaupungin alueilla ja muualla Suomessa, jopa ulkomailla.

Arabianranta oli Suomen ensimmäisiä pilaantuneelle maalle rakennettuja kaupunginosia. Alueen rakentamisessa testattiin ja kehitettiin uusia maaperän kunnostusmenetelmiä, joilla oli vaikutuksia alan suomalaiseen normistoon.

Arabianrannassa on tutkittu ja sovellettu lukuisia erityisen vaikeisiin maaperäolosuhteisiin tarkoitettuja mittaus- ja tutkimusmenetelmiä, laskentamenetelmiä sekä pohjarakentamismenetelmiä kuten syvästabilointia eli pehmeän maaperän vahvistamista rakentamiskelpoiseksi maa-aineista poistamatta, kennomaista syvästabiloimalla toteutettua maan sisään tehtyä pitkää seinämärakennetta sekä erilaisia paalulaattoja. Näiden tekniikoiden kehittämiseen Arabianrannassa osallistuivat yhteistyössä Helsingin kaupunki, rakennusalan korkeakoulut, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä konsulttiyritykset.

Arabianranta kiinnostaa matkailijoitakin

Arabianranta on vakiinnuttanut paikkansa matkailijoita kiinnostavana merellisenä kaupunginosana. Alueen historia, luonto ja asuminen sekä design- ja taidetarjonta tekevät siitä vetovoimaisen tutustumiskohteen. Matkailuyrittäjät toteuttavat Arabianrannan alueella tilauksesta erilaisia taide- ja arkkitehtuurikierroksia.

Turistivirtojen vuoksi Helsingin kaupunki pilotoi alueella uudenlaisia, käyttäjälähtöisiä matkailijoita palvelevia tuotteita, kuten opasteita, kosketusnäytön, kävelykierrosreittejä ja erilaisia oppaita lukuisilla kielillä, jotka valmistuivat designpääkaupunkivuonna 2012.

 

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.11.2021

Kaupallinen yhteistyö

Rakennusfirma, joka saa asiakkailtaan kiitosta tarjousvaiheesta alkaen – ”Meille on tärkeää, että asiakas tietää mitä tilaa”

Priimatyö Oy on kiinteistöjen märkätiloihin erikoistunut rakennusalan yritys, joka toimii Oulun ja Tampereen seudulla. Priimatyö Oy toimittaa asiakkailleen läpinäkyvästi hinnoiteltuja ja laadukkaasti toteutettuja kylpyhuoneita, saunoja sekä muita märkätiloja. Asiakkaat kuvailevat palvelua sanoilla: laadukas, asiantunteva, tarkka, ahkera, ystävällinen ja rehellinen.

Priimatyö Oy

12.1.2022

Kaupallinen yhteistyö

30 kilometriä saumaa Jätkäsaaressa

Helsingin Jätkäsaareen rakentuu kolmen kerrostalon kokonaisuus, jossa saumattavaa riittää peräti 30 kilometrin verran. Rakennusten korkeus ja sijainti meren äärellä ovat tuoneet haasteensa urakkaan, mutta Saumalaakson kokeneita saumareita se ei ole hätkähdyttänyt. Nimellä Projektet Isabella kulkeva hanke valmistuu jouluna.

Saumalaakso

13.5.2022

Hypo: Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää. Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

As Oy Helmiäispolku 7

29.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Uutta pintaa As Oy Helmiäispolku 7:ään

As Oy Helmiäispolku 7 Helsingin Näkinpuistossa saa pintaansa uutta väriä. Saumalaakso uusi kohteen julkisivujen saumat pari vuotta sitten. Maalaustöiden ohessa tiilipinnat suojakäsitellään eli impregnoidaan.

Saumalaakso

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti