Antennitelevisioverkon taajuus- ja antennimuutoksia tulossa

Vuosina 2015 – 2016 Digitan UHF -alueen antennitelevisioverkossa tehdään lähetystaajuusmuutoksia, jotka edellyttävät muutoksia yhteisantennikiinteistöjen antennijärjestelmiin. Vuodesta 2017 alkaen siirrytään laajemmin uuteen lähetystekniikkaan ja osa nykyisin tv-käytössä olevista taajuuksista siirretään langattomalle laajakaistalle.

Television antenniverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Siirto perustuu valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi antennitelevision taajuusalueen kaventumisen vuoksi, on tehokkaamman DVB-T2-lähetystekniikan käyttöönoton lisäksi järjesteltävä TV-verkkojen lähetystaajuuksia uudelleen. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Yhteisantennikiinteistöissä vaadittavat toimenpiteet

Taloyhtiöissä sekä julkisissa kiinteistöissä tulee varautua ajoissa taajuusmuutosten aiheuttamiin toimenpiteisiin, koska taajuusmuutosten vuoksi kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on kanavoitava uudelleen. Joissain tapauksissa päävahvistin voidaan joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi. Muutostöistä on syytä sopia hyvissä ajoin paikallisen antenniurakoitsijan kanssa. Samalla kannattaa tarkistuttaa, että antennijärjestelmä on kunnossa ja vastaa nykyisiä vaatimuksia. Taajuusmuutosten jälkeen taloyhtiön asukkaiden on tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen.

Taajuusmuutokset toteutetaan alueittain. Työt aloitetaan Pohjois-Suomesta kesällä 2015 ja saatetaan päätökseen koko Suomen osalta ennen vuoden 2016 loppua. Muutosalueista ja alueittaisesta aikataulusta tiedotetaan tarkemmin järjestyksen vahvistuttua.

Lähetystekniikan muutos

VHF-alueen kanavanipuissa uudempi DVB-T2-tekniikka on jo käytössä. Vuoden 2016 jälkeen sen käyttö lisääntyy vaiheittain myös UHF-alueella ja samalla nykyisellä DVB-T-tekniikalla lähetettävien ohjelmistojen määrä vähenee. Yleisradion ja ns. yleisen edun kanavat lähetetään rinnakkain sekä nykyisellä että uudella tekniikalla useita vuosia. Mikäli siirtovelvoitteen alaiset Yleisradion HD-ohjelmistot ovat vastaanotettavissa alueella, tulee taloyhtiöiden kuitenkin huolehtia, että taloyhtiön antennijärjestelmä mahdollistaa asukkaille niiden vastaanoton.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.9.2015

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset jatkuvat

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset laajenevat Pohjois-Suomessa 15.9.2015 alkaen Rukan, Rovaniemen, Vuokatin, Oulun ja Posion lähetysasemille. Myös Joensuun Kiihtelysvaaran lähetysaseman muutostyöt tehdään tänä syksynä. Koko maan kattavat taajuusmuutokset alkoivat Lapin pienillä lähetinasemilla heinäkuun lopussa.

4.9.2015

Viestintäviraston neuvontapalvelu auttaa kuluttajia television kanavahaussa taajuusmuutosten aikana

Viestintävirasto avasi 1.9.2015 neuvontapalvelun, joka antaa kuluttajille ohjeita television kanavahaun tekemisessä UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoon toteutettavien taajuusmuutosten aikana. Neuvontapalvelun puhelinnumero on 0295 390 280, ja se on avoinna arkisin klo 14.00 – 19.00. Television kanavahaku on tehtävä uudelleen omalla alueella tehtyjen taajuusmuutosten jälkeen.

6.6.2016

Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella syyskuussa

Espoon ja Fiskarsin päälähetysasemilla tehdään antennitelevisioverkon taajuusmuutoksia 5.9.2016 alkavalla viikolla (viikko 36). Samanaikaisesti tehdään muutostöitä myös osalla alueen täytelähetinasemia. Muutosten yhteydessä tv-lähetyksissä esiintyy kahden – kolmen päivän aikana muutaman tunnin katkoksia.

24.5.2016

Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat Lahden alueella heinäkuussa

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset alkavat Lahden alueella sijaitsevilla lähetinasemilla 11.7.2016 alkavalla viikolla. Muutokset koskevat Lahden päälähetysaseman lisäksi alueen täytelähettimiä. Lahden päälähetysasemalla muutokset tehdään 26.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti