Älystä tulee uusi normaali – kodista sen jo näkee

On oletettavaa, että äly-liite tulee häviämään laitteiden nimistä (älypuhelin, älytietokone, älykoti), sillä älystä tulee uusi normaali. Huonekalujätit ovat jo kehittäneet omia älyvalaisinjärjestelmiään ja käsi ylös kaikki, kenen auton lämmityksen saa päälle puhelimen sovelluksella?

Puhutaan nyt kuitenkin vielä hetki näistä älylaitteista. Porin SuomiAreenassa olemme jo parina vuonna esitelleet älyjääkaapin ja -valaistuksen lisäksi mm. älyilmastointia, joka huolehtii niin kodin lämpötilasta kuin ilmanlaadusta. Näihin puhtia on tuonut alueelle rakennettu 5G-verkko. 5G takaa hengästyttävän nopean tiedonsiirron puhelimissa ja muissa laitteissa, jolloin Youtube-videot tai Facetime-puhelut eivät pätki ja tieto siirtyy todellakin reaaliajassa.

Fiksut laitteet lisäävät asumismukavuutta ja turvallisuutta

Älykäs teknologia tuo asumiseen lisämukavuutta esimerkiksi sammuttamalla kaikki tarpeettomat sähkölaitteet, kun lähdet aamulla kotoa, ja energiaakin säästyy kodin lämpötilaa laskemalla. Kun kodin anturit ovat tarpeeksi kauan tarkkailleet asukkaiden elämää ja keränneet tiedot talteen, voidaan sitä tietoa myös hyödyntää.

Kodn virtuaalihengetär voi oppia, että isäntäväki herää arkisin klo 7.00, joten aamukahvi pärähtää tippumaan varttia aiemmin ja sälekaihtimet säätyvät auringonvalon voimakkuuden mukaan. Asukkaat saapuvat totutusti kotiin klo 16 jälkeen, joten kuumana kesäpäivänä on hyvä aloittaa asunnon viilentäminen puolta tuntia aiemmin ja vastaavasti talvella koti ehtii lämmetä mukavaksi.

Vanhusten ja muistisairaiden haasteellista arkea voi helpottaa ja tukea hälytysrannekkeilla, liiketunnistimilla ja etäyhteyksillä. Ääniaktivoitavan kaiuttimen voi pyytää soittamaan apua, jos henkilö kaatuu kotona eikä pääse liikkumaan puhelimen ääreen.

Turvallisuus paranee myös, kun kodin lisäksi kesämökkiä voi vahtia etänä ja älyovikellon avulla on mahdollista avata ovi esimerkiksi pakettikuskille tai avaimensa unohtaneelle koululaiselle. Kun kodin itseoppiva järjestelmä on halutulla tasolla, voi hallintaa jatkaa mobiililaitteella.

Modeemilla on väliä, kun on kyse kodin älylaitteiden tietoturvasta. Modeemia on päivitettävä ja sen on hyvä olla mahdollisimman uusi. Tämä takaa sen, että siihen löytyy ajan tasalla olevia päivityksiä ja suorituskyky on mahdollisimman hyvä.

Etänä hallittaviin mittauslaitteisiin, kuten pakkasvahteihin, pistorasioihin, hälytyslaitteisiin, termostaatteihin, ilmalämpöpumppuihin ja etäluettaviin lämpö- ja kosteusmittareihin saa edullisen DNA Laitenetin ja riistakameroihin taas sopii nopeammat 4G-liittymät.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

11.9.2023

Millä perusteella isännöitsijän voi vaihtaa?

Isännöitsijän valitsee taloyhtiön hallitus ja valinta tehdään enemmistöpäätöksenä. Joskus isännöitsijä halutaan kuitenkin syystä tai toisesta vaihtaa. Tällöin on hyvä ottaa huomioon irtisanomisaika ja sopimusehdot.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti