Älä polta jätteitä tulisijassasi

puunpoltto

Puunpoltosta muodostuvia haitallisia päästöjä voi vähentää oikeaoppisilla puunpolttotavoilla, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Pienhiukkaset ovat haitallisia terveydelle. Pääkaupunkiseudulla polttoperäisistä pienhiukkaspäästöistä noin kolmannes tulee tulisijojen käytöstä. Tämä on enemmän kuin pääkaupunkiseudun autoliikenteessä syntyvät pienhiukkaspäästöt.

Noin 80 prosentissa pääkaupunkiseudun pientaloista poltetaan puuta. Tiiviillä pientaloalueilla puunpoltto voi aiheuttaa suuria ilmansaasteiden pitoisuuksia hengitysilmassa.

Heikkotuulisina päivinä ja pakkassäällä savu jää leijumaan pihapiiriin ja pääsee kulkeutumaan asuntoihin ilmanvaihdon kautta. Savulle altistutaan myös tulisijaa käyttävissä asunnoissa, erityisesti jos puuta ei polteta oikeaoppisesti.

Puunpolton päästöjen yleisimpiä haittoja ovat ärsytysoireet kuten kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa ja pahentaa kroonisia sairauksia sekä lisätä ennenaikaisia kuolemia.

– Puuta voi polttaa, mutta tärkeintä on tehdä se oikein ja näin minimoida päästöhaitat. Haluamme myös muistuttaa, että kaikki mikä palaa, ei sovi poltettavaksi tulisijassa. Jätehuolto- ja ympäristönsuojelumääräyksissä kielletään jätteiden ja roskien poltto tulisijoissa tai avotulella, sanoo ympäristöasiantuntija Suvi Haaparanta.

Vinkit oikeaoppiseen puun polttamiseen

Puunpoltosta aiheutuvia päästöhaittoja voi vähentää monella tapaa. Päästöihin vaikuttavat muun muassa tulisijan kunto, puun laatu ja säilytys sekä sytytys- ja polttotavat.

– Puulajilla ei ole suurta merkitystä – pääasia on, että poltettava puu on kuivaa ja puhdasta, huomauttaa ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Tulisijaa käyttäessä on hyvä muistaa muutama perussääntö. Kostean puun polttaminen tuottaa runsaasti päästöjä ja käy myös kukkarolle, sillä kostea puu tuottaa vähemmän lämpöä. Puuvaja on paras paikka säilyttää puut, eikä puita paloturvallisuussyistä saa säilyttää sisällä tai pinota rakennuksien seinustoille.

Viisi vinkkiä vähäpäästöiseen polttoon:

  • Käytä vain kuivaa ja puhdasta puuta. Älä polta roskia.
  • Noudata oman tulisijan käyttöohjeita.
  • Täytä tulipesästä korkeintaan puolet.
  • Varmista, että palaminen saa tarpeeksi ilmaa.
  • Savupiipun lähes väritön savu kertoo, että poltto sujuu hyvin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti