Airbnb majoitus koetaan luotettavana

Kolme supermajoittajaa kertoo, miksi kotimajoittaminen on antoisaa. Airbnb:n toiminta on heidän mielestään luotettavaa eikä isoja epäkohtia ole ilmennyt.

Kuten kiinteistönvälityksessäkin, kannattaa Airbnb:ssä satsata hyviin ja totuuden mukaisiin kuviin vuokrattavasta asunnosta. Lisäksi kannattaa kertoa, onko vuokrattavana koko asunto, vai esimerkiksi yksittäinen huone. Lisäksi on hyvä listata, mitä majoittuja saa maksamallaan hinnalla. Onko maksuton nettiyhteys, fööni tai vaikkapa aamupala.

Juttua varten haastatellut Airbnb-majoittajat kehottavat tähtäämään heti alusta alkaen supermajoittajaksi, jolloin pääsee paremmin esille hakutuloksissa. Sekä vieraat että majoittajat arvostelevat toisiaan, jolloin toiminta on avointa. Myös asunnon konseptointi kannattaa, mikäli alueella on paljon kilpailua. Majoittujat odottavat Airbnb:n olevan hyvällä tavalla persoonallisempi ja henkilökohtaisempi kuin kliininen hotellihuone. Konseptointi voi olla teema, sisustusidea tai rakentua alueen omiin vahvuuksiin.

Kotimajoittajalla on hyvät mahdollisuudet saada asunnostaan pitkäaikaisvuokrausta korkeampaa tuottoa, mutta tulo ei tule ilmaiseksi. Siivous yms. velvollisuudet vievät majoittajan aikaa ja yhteydenpito vieraiden kanssa voi välillä olla hyvinkin vilkasta. Vieraat voivat saapua myöhäänkin ja avaimet pitää luovuttaa jollain keinoin. Majoittaja voi olla toisella puolella maapalloa samalla, kun vieraat ovat hänen kodissaan majoittuneina, ongelmia ratkotaan paljon sähköisesti, mutta tarvittaessa olisi hyvä olla joku henkilö auttamassa, jos isompia ongelmia syntyy.

Airbnb-majoittaja toimiva kiinteistönvälittäjä ja asuntosijoittaja Jenni Witikkala, kertoo käyttävänsä tarvittaessa ystäviä apuna avainten luovutuksessa tai lähellä sijaitsevaa R-Kioskia, josta majoittuja voi noutaa avaimen. Witikkala vuokraa omaa asuntoaan Helsingissä sekä toista huoneistoa Kotkassa.

Digitaalista markkinointia ja someviestintää opiskelevalla tuotanto-AD Henna Mikkilällä on Turussa vuokrattavana huoneisto sekä asunto Tallinnassa, josta huolehtii paikallinen luottohenkilö. Turun asunnon vuokrauksesta huolehtii koko perhe.

Sijoitusvalmentaja ja toimitusjohtaja Unna Lehtipuun vuokraama Airbnb-huoneisto sijaitsee omakotitalon pihapiirissä Espoossa, jolloin avainten luovutus ja siivous sujuvat suhteellisen helposti. Perheen lapset osallistuvat vuokraustoimintaan esimerkiksi siivoamalla huoneistoa.

Toistaiseksi kukaan haastatelluista ei osta ulkopuolisia palveluita esimerkiksi siivoamiseen, sillä se söisi liikaa tuottoja. Witikkala muistuttaa, että R-kioskista ostettu avaintenluovutuspalvelu on verovähennyskelpoinen kulu.

Suuria epäkohtia ei ole ilmennyt

Otsikoihin on noussut muutamia tapauksia, jolloin vieras on rikkonut paikkoja tai arvoesineitä on kadonnut. Witikkala, Mikkilä eikä Lehtipuukaan ole tällaista kokenut. Mikkilää harmittaa, että media nostaa esiin palvelun negatiivisia puolia eikä juurikaan positiivisia asioita.

– Pieniä vahinkoja tietysti sattuu, mutta Airbnb:n järjestelmä antaa mahdollisuuden pyytä asukkaalta korvausta helposti. Olen saanut korvauksen rikkoontuneista laseista, suttaantuneista pyykeistä ja normaalia kovemmasta siivouksesta. Jos asukas ei suoraan suostuisi maksamaan, Airbnb:n asiakastuki tulee nopeasti apuun, Mikkilä kertoo kokemuksistaan.

Aina tavaroiden rikkoontuminen ei ole se suurin huolenaihe.

– Ainut pelkoni on, että vieraat toisivat lutikoita huoneistoihin, Witikkala kertoo.

– Meillä on ainoastaan yksi ikävä kokemus tullut vastaan. Huoneistoon jäi ikävä haju majoittujan jälkeen, joka ei normaalilla tuuletuksella lähtenyt.  Emme saaneet vuokralaiselta vastausta, mitä oikein oli tapahtunut, Lehtipuu toteaa.

Taloyhtiöiden kanssa ei ole ilmennyt ongelmia

Usein mietitään, aiheuttaako väliaikainen majoittuminen häiriöitä taloyhtiöissä.

– Omassa taloyhtiössä Airbnb-majoitus kävi ilmi, kun minua haastateltiin aiheesta uutisissa, Witikkala naurahtaa.

– Mitään ongelmia ei ole ilmennyt puolin eikä toisin, hän jatkaa.

Tallinnassa ei Suomen kaltaista asunto-osakeyhtiötä ole. Turun huoneiston osalta Mikkilä kertoo, että toimintaa aloittaessa ei tullut mieleen informoida taloyhtiötä kotimajoittajaksi ryhtymisestä, sillä asunto oli myös omassa käytössä ja vieraita tuli vain satunnaisesti.

– Minä tai joku perheenjäseneni tapaa jokaisen vieraan, esittelee asunnon ja kertoo, että kyseessä on rauhallinen ja viihtyisä taloyhtiö jonka haluan myös sellaisena säilyvän, tuntuukin siltä, että vieraat todella haluavat kunnioittaa tätä. Näin ainakin meidän tapauksessamme. Kun olen kysellyt seinänaapuriltamme, että onko asukkaista ollut haittaa, hän on sanonut ihmetelleensä, että asutaanko asunnossa ollenkaan! Toki suuren osan vuotta ei asutakaan, sillä asukkaita ei tietenkään riitä läheskään kaikiksi öiksi, mutta ilmeisesti haitta on ollut todella vähäinen. Päinvastoin tuntuu välillä kurjalta, kun esittelee asuntoa vieraille ja yläkerrasta kantautuu kovaäänistä musiikkia, Mikkilä sanoo.

– Tärkeintä on ehkä se, että muistaa sekä Airbnb-sivuston ilmoituksessa että vieraita kohdatessaan muistuttaa siitä, että kyseessä on tavallinen asuintalo, joten on tärkeää, että asunnosta, rappukäytävästä ja rivitalossa varmaankin myös pihamaalta, ei kantautuisi muiden asukkaiden elämää häiritsevää meteliä. Tämä on tärkeää, ettei Airbnb-toiminta alkaisi hiertämään taloyhtiössä. Kiukkuset naapurit eivät ole kiva asia myöskään vieraillesi, Mikkilä jatkaa.

Erilaisia kohtaamisia vieraiden kanssa

Majoittajat kohtaavat siis kasvotusten lähes jokaisen vieraan, Witikkala asuu välillä kodissaan yhtä aikaa majoittujien kanssa. Eli väkisinkin syntyy erilaisia kohtaamisia vieraiden kanssa. Kaikki vierailut eivät ole lyhytkestoisia, vieras voi viipyä pidempäänkin, jopa kuukauden.

Haastatellut kertovat, että kohtaamisista on syntynyt jopa ystävyyksiä. Uudenlainen jakamistalous muuttaa matkustamistapoja.

– Moni meillä majoittunut henkilö on sellainen, joka Suomeen ei olisi saapunut ilman Airbnb:tä, Lehtipuu huomauttaa.

Henna Mikkilä rakastaa Turkua ja Tallinnaa, ja haluaa jakaa muillekin vinkkejä kaupungeista ja Airbnb:stä omassa Sooloiluja.com-blogissaan.

– Haluan, että ihmiset saisivat mahdollisimman paljon näistä kaupungeista irti niissä vieraillessaan, Mikkilä toteaa.

Sekä majoittuja että majoittaja pääsevät myös oppimaan toisista kulttuureista.

– Eräs vieraani piti minulle oikeaoppisen japanilaisen teehetken, Witikkala kertoo.

Kaikki pohjautuu luottamukseen

Airbnb:ssä on kyse siitä, että toisilleen alun perin tuntematon majoittaja ja majoittuja ”ansaitsevat” toistensa luottamuksen. Majoittajan kannattaa tehdä profiili, jossa hyvän kuvan lisäksi hän kertoo mahdollisimman avoimesti, millainen tyyppi on. Luottamusta lisää majoittumisten jälkeen kertyvät arvostelut, joita vieraat ja isännät antavat toisilleen.

Myös asunnosta kannattaa kertoa mahdollisimman avoimesti.

– Meillä oli esimerkiksi viime vuonna taloyhtiössä käynnissä mittava linjasaneeraus samalla kun asunnossa vielä majoittui ihmisiä (ennen kuin remontti alkoi meidän asunnossamme), mutta en saanut yhtään ainoaa negatiivista arvostelua sen takia, sillä olin kertonut ennalta mahdollisista melu- ja muista haitoista. Saamistani arvosteluista voi lukea, mitkä muut asiat ovat olleet merkityksellisiä: puhtaus ja siisteys, hyvä sisäänkirjautumiskokemus, viestittelyn sujuvuus. Mukavalta tuntuu tietysti se, että myös isännän kohtaaminen on koettu tärkeäksi, ja omalla kohdallani olen saanut siitä ihanan positiivista palautetta, Mikkilä sanoo.

– Arvostelut antavat osviittaa siihen, miten toimia ja mitä parantaa jatkossa sekä lisäävät luotettavuutta, Witikkala toteaa.

Majoittajana toimiminen vaatii aikaa ja hermoja

Ennen kuin oman asunnon laittaa vuokralle, kannattaa miettiä, jaksaako siivota sekä pestä pyykkejä vieraiden jälkeen ja vastailla majoittujien kysymyksiin.

– Ennen majoittamisen aloittamista kannattaa miettiä myös se, miten saa pyykki- ja muun logistiikan toimimaan: mihin pystyy pysäköimään pyykkikasseja kuljettaessa, missä pesee pyykit jne, Mikkilä muistuttaa.

– Suosittelen kotimajoittajaksi ryhtymistä, mutta tietyin ehdoin. Suosittelen siksi, että sen avulla voi saada pääomatuloa asunnosta, jossa itse asuu tai jota itsekin käyttää. Tietyin ehdoin siksi, että ennen majoittajaksi ryhtymistä on ymmärrettävä, että majoittaminen on myös erittäin vastuullista työtä – lupaukset on pidettävä, tai huonot arvostelut pilaavat mahdollisuutesi jatkaa majoitustoimintaa, Mikkilä jatkaa.

Airbnb-majoittajan on hyvä olla luonteeltaan avoin ja ottaa vastaan myös kritiikkiä.

– Itse pidän avoimuutta kaikkein tärkeimpänä kotimajoittajan luonteenpiirteenä. Sitä, että uskallat olla touhussa mukana omalla persoonallasi, etkä pelkää avoimesti kommunikoida vieraiden ihmisten kanssa.  On myös eduksi, jos olet itse matkustanut ja ehkä myös käyttänyt Airbnb:tä, jotta tiedät mitkä asiat sinulle on tärkeitä matkustajana – näin osaat tarjota oikeita asioita myös vieraillesi. Minusta eduksi on myös se, että ei ole ns. turhan tarkka. Eli homma ei ehkä onnistu, jos joka majoittumisen kohdalla on sydän syrjällään vaikkapa laminaatin tai seinien naarmuuntumisen vuoksi.  Elämisen jälkiä tulee, mutta niin niitä tulee omassakin käytössä. Hyväksy myös se, että kaikkeen ei voi varautua. Älä ota kritiikkiä tai negatiivista palautetta henkilökohtaisesti, vaan ota se kiitollisena vastaan ja opi virheistäsi, Mikkilä listaa.

Airbnb:ssä on kyse siitä, että toisilleen alun perin tuntematon majoittaja ja majoittuja ”ansaitsevat” toistensa luottamuksen.

Majoitustulot pitää ilmoittaa verotuksessa

Täytyy muistaa, että Airbnb-majoittaminen on pääomatuloa. Siitä tulee maksaa veroa.

– Verotusta varten Airbnb antaa valmiin listan asiakkaista, vierailujen kestosta sekä maksuista, Jenni Witikkala kertoo.

–  Majoitustoiminnasta tulevat välittömät kulut saa vähentää tästä verotettavasta tulosta, Mikkilä muistuttaa.

Lisätietoa:

Lue lisää Airbnb:stä Kiinteistölehden nettisivuilta

Lue Unna Lehtipuun vinkit Airbnb-majoittajana toimimiseen Me Naisten -nettisivuilta.

Lue Jenni Witikkalan kokemuksista asuntosijoittajana ja Airbnb-majoittajana toimimisesta Sijoitusovi-sivustolta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.5.2019

Muistilista Airbnb-vuokrausta harkitsevalle

Kesän matkailukausi on käynnistymässä ja moni suomalainen saattaa pohtia oman matkakassansa kartuttamista laittamalla asuntonsa loman ajaksi tarjolle Airbnb:n tai muun vastaavan lyhytaikaista majoitusta tarjoavan alustan kautta. Suomen Vuokranantajien päälakimies Sanna Hughes kokosi vinkit Airbnb-majoittajalle siitä, mitä toiminnassa tulisi ottaa huomioon. Airbnb on kansainvälinen internetalusta, jossa kuka tahansa voi ilmoittaa huoneen tai koko asunnon vuokrattavaksi tai […]

31.5.2018

Kotimajoitukseen kaivataan kieltojen sijaan pelisääntöjä

Airbnb ja muu lyhytaikainen vuokraustoiminta on kasvattanut suosiotaan viime aikoina myös Suomessa. Helsingissä jo viidennes majoituspaikoista tarjotaan Airbnb:n kautta. Osa taloyhtiöistä ja majoitusalan toimijoista on esittänyt huolensa Airbnb-toiminnan aiheuttamista häiriöistä ja muista lieveilmiöistä sekä kilpailuneutraliteetista Ala ei kuitenkaan kaipaa kieltoja ja rajoituksia vaan reiluja ja yhdenmukaisia pelisääntöjä.

24.6.2019

Kiinteistöliitto esittää pelisääntöjä majoitustoimintaan taloyhtiöissä

Asunto-osakeyhtiöt odottavat nykyistä selkeämpiä pelisääntöjä ja ohjeita lyhytaikaisen vuokrauksen ja majoitustoiminnan sallittavuuteen. Nykytilanne aiheuttaa epäselvyyttä ja kiistoja, kun taloyhtiöissä ei tiedetä, millaisilla ehdoilla majoitustoiminta yhtiössä tulee sallia, ja millä edellytyksillä siihen voidaan puuttua. Kiinteistöliitto on esittänyt jakamistalouteen liittyvässä lausunnossaan, että lyhytaikaiseen vuokraukseen ja majoitustoimintaan liittyvä ongelma ratkaistaisiin muuttamalla asunto-osakeyhtiölakia.

20.6.2018

Minustako kotimajoittaja? – Mitä kannattaa ottaa huomioon asuntoa vuokratessaan?

Kesällä moni pohtii asuntonsa laittamista vuokralle Airbnb:n tai muiden vastaavien palveluiden kautta lomien ajaksi. Vaikka vuokraaminen on nykyään helppoa, kannattaa muutama asia ottaa huomioon ennen kuin laittaa asuntonsa vuokralle. Lyhytaikainen vuokraustoiminta on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti