Airbnb-kysynnän lasku voi helpottaa opiskelijoiden asumista

Koronakriisin vaikutus näkyy vuokra-asuntomarkkinoilla. Tilanteessa voi olla hyviäkin puolia opiskelijoille, jotka etsivät vuokrakotia, kirjoittaa Talouselämä.

Opiskelijavalintojen aikaistuminen ja hajaantuminen helpottavat tilannetta. Muutama vuosi sitten heinäkuun puolivälin opiskelijoiden asuntoryntäystä nimitettiin ”tsunamiksi”, sanoo Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola. Etulyöntiasemassa voivat kuitenkin olla ne opiskelijat, joilla on enemmän aikaa. Toisaalta he voivat kohdata tilanteen, jossa tarvitsevat asunnon syksyksi ja nyt pitäisi katsoa, mutta vuokranantajat toivovat sellaista henkilöä, joka ottaa asunnon heti, Metsola pohtii.

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että opinnot jatkuvat mahdollisesti etänä, jolloin opiskelupaikkakunnan asuntomarkkinoiden kysyntä vähenee. Myös koronakevään vaikea taloudellinen tilanne voi rajoittaa opiskelijoiden asumisvaihtoehtoja.

Vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt koronan takia, kun airbnb-asuntoja siirtyy vapaarahoitteisille vuokramarkkinoille. Osittain se voi helpottaa opiskelijoiden asunnon löytämistä. Hyvällä sijainnilla olevien, pienten asuntojen tarjonnan kasvu näkyy Brotheruksen mukaan erityisesti pk-seudulla ja Rovaniemellä.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

22.8.2022

Hypo: Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun koko maassa, ennustaa Hypo-pankki. Syynä on inflaatio ja kuluttajien heikko ostovoima. Koko vuoden hintakehitys jää kuitenkin plussan puolelle hyvän alkuvuoden ansiosta.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti