Aika tarkistuttaa lämmitysjärjestelmä

Vaikka vielä nautimme syyskesän lämmöstä, on lämmityskausi alkamassa. Nyt on oikea aika varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii asianmukaisesti. Jos järjestelmä tarvitsee huoltoa, sen ehtii vielä hoitaa ilman katkoksia lämmityksessä.

Lämmitysjärjestelmästä kannattaa tarkistuttaa

  • Säätöautomatiikan toiminta

Automatiikka huolehtii siitä, että verkostoon lähtevän veden lämpötila on oikea suhteessa sen hetkiseen ulkolämpötilaan. Järjestelmässä on useita elektronisia osia, joiden vanheneminen on normaalia. Myös lämpötilatasot ja aikaohjelmien tarkoituksenmukaisuus kannattaa arvioida ja tarvittaessa muuttaa niitä.

  • Pumpun toiminta

Lämmitysverkostossa vettä kierrättävä pumppu on yleensä pysähdyksissä kesän ajan. Tänä aikana pumpun pesään saattaa laskeutua epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat häiriöitä pumpun toiminnassa. Rikkoontuva pumppu pysäyttää lämmitysjärjestelmän toiminnan kokonaan.

  • Termostaattiset patteriventtiilit

Niiden termostaattiosan tarkoitus on sulkea lämmitysveden virtaus patterissa, jos huoneeseen tulee runsaasti lämpöenergiaa ihmisistä tai sähkölaitteista. Termostaatin tulee olla ehjä ja oikein paikalleen kiinnitetty. Myös venttiilin karan liikkuminen kannattaa tarkistaa.

  • Järjestelmän perussäätö

Lämmitysjärjestelmän pitäisi oikein toimiakseen olla perussäädetty eli tasapainotettu. Tämä tarkoittaa sitä, että verkoston eri osiin virtaa juuri oikea määrä kuumaa vettä. Jos verkosto ei ole tasapainossa, osa rakennuksesta jää talvella liian kylmäksi, vaikka samaan aikaan toinen osa rakennuksesta on liian lämmin.

Toimiva lämmitysjärjestelmä pitää sisälämpötilan haluttuna ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta: se lisää asumisviihtyvyyttä ja pitää lämmityskustannukset hallinnassa. Sopiva huonelämpötila on 20 – 22 astetta. Huonelämpötilan nousu yhdellä asteella lisää lämmityskuluja jopa 5 prosenttia.

Lämmitysjärjestelmä kannattaa tarkistuttaa oman paikkakunnan LVI-liikkeen ammattilaisella. Varsinkin kerros- ja rivitaloissa perussäätötyöt ja säätölaitteiden viritykset kuuluvat ammattilaisille: ole siis yhteydessä huoltoyhtiöösi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

1.2.2023

Tarkista nämä asiat lämmitysjärjestelmästä pakkasilla

Pakkasilla kannattaa tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta säännöllisesti. Järjestelmän puutteellinen toiminta paljastuu helpoiten pakkasilla, kun sen pitäisi tuottaa eniten lämpöä. Aktiivisella seuraamisella ongelmat voidaan havaita ajoissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti