70-luvun asunnoille on nyt ottajia

1970-luku nostaa osakkeitaan asuntomarkkinoilla. Asia selviää niin asiantuntijoiden kommenteista kuin Etuoven Iltalehdelle toimittamasta datasta: kiinnostus 1970-luvun asuntoihin on kasvanut.

Muutosta voi pitää merkittävänä, sillä pitkään 1970-luku oli asuntomarkkinoiden hyljeksityin vuosikymmen. Vuosikymmenen aikana kaupungistuminen otti harppauksia eteenpäin ja asuntoja nousi kuin sieniä sateella. Lähiörakentamisen huippuvuonna 1974 Suomeen rakennettiin yli 46 000 kerrostaloasuntoa. Vuosikymmenen loppupuolella päätään nosti puolestaan pientalorakentaminen.

Koska rakennustahti oli nopea, 1970-luvun rakentamiseen on yhdistetty pitkään huolimattomuus ja halpuus. Myös tasakattotrendi aiheutti ongelmia Suomen sääolosuhteissa ja aikakauden valesokkeleita pidetään niin ikään riskirakenteina. Yhteisvaikutuksena oli, että rakennukset ovat kaivanneet huoltoa oletettua aiemmin.

– Monta vuotta ne kierrettiin kaukaa. Niitä pidettiin ongelmallisina kohteina, kiteyttää Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä huonon maineen Iltalehdelle.

Nyt 1970-luvun asuntoja ei enää ylenkatsota, vaan niiden suosio on kasvamaan päin. Kyhälän mukaan syitä on kolme: hinta, kunto ja asuntojen koko.

Hinnat ovat edullisia

1970-luvun asunnot ovat jääneet hintakehityksessä montaa muuta vuosikymmentä jälkeen. Edullinen hinta houkuttelee ihmisiä asuntokaupoille aiempaa enemmän. Varsinkin kerrostaloasunnoissa 1970-luvun huoneistoon houkuttelee hinta, ei niinkään vuosikymmenen charmi.

Toisaalta vuosikymmenen talot ovat viime aikoina käyneet läpi kasvojenkohotuksen, sillä suurin osa 1970-luvun kerrostaloista on peruskorjattu. Samalla on kunnostettu saman aikakauden lähiöitä, joissa on aiempaa enemmän ja monipuolisemmin palveluita.

Halvan hinnan takia mahdollista remontointiakaan ei pelätä. Ihmiset ovat koronan myötä toivoneet asunnoltaan myös enemmän tilaa.

1970-luvun suosio näkyy myös hakukoneiden kävijämäärissä. Ne ovat nousseet vuodesta 2017 peräti 36 prosenttia.

– Ostajat eivät aktiivisesti hae 70-luvun asuntoja, mutta näitä kohteita kohtaan voidaan kuitenkin huomata kasvavaa kiinnostusta. Yli puolet tänä vuonna julkaistuista kohteista on poistunut alle kahdessa kuukaudessa Etuovesta, ja kohdesivuilla vierailee erityisesti julkaisuviikolla hyvin kävijöitä, Etuovelta kommentoidaan.

Lue Iltalehden juttu kokonaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

23.3.2022

Vain harva taloyhtiö on suojannut lainansa korkojen nousun varalle

OP Ryhmä kertoo, että sen korkosuojattujen uusien asuntolainojen euromääräinen osuus oli helmikuussa 55 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Korkokatto suojaa asuntolainaa korkojen nousulta ja pitää lainan kustannukset kohtuullisina myös nykyistä korkeammassa korkoympäristössä. Korkokattoja otetaan nyt erityisesti uusiin asuntolainoihin ja pitkälle laina-ajalle: uusista korkokattosopimuksista 83 prosentissa suojaus on mitoitettu 10 vuodelle tai sitä pidemmälle ajalle.

asiakasvaikuttaja-tiimin

5.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Tule kehittämään tulevaisuuden energiapalveluita kanssamme!

Vantaan energia haluaa kutsua asiakkaansa mukaan kehittämään energiapalveluita. Asiakasvaikuttaja-tiimin jäsenenä pääsee ideoimaan uudenlaisia ilmastoystävällisiä palveluita.

Vantaan Energia

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti