70-luvun asunnoille on nyt ottajia

1970-luku nostaa osakkeitaan asuntomarkkinoilla. Asia selviää niin asiantuntijoiden kommenteista kuin Etuoven Iltalehdelle toimittamasta datasta: kiinnostus 1970-luvun asuntoihin on kasvanut.

Muutosta voi pitää merkittävänä, sillä pitkään 1970-luku oli asuntomarkkinoiden hyljeksityin vuosikymmen. Vuosikymmenen aikana kaupungistuminen otti harppauksia eteenpäin ja asuntoja nousi kuin sieniä sateella. Lähiörakentamisen huippuvuonna 1974 Suomeen rakennettiin yli 46 000 kerrostaloasuntoa. Vuosikymmenen loppupuolella päätään nosti puolestaan pientalorakentaminen.

Koska rakennustahti oli nopea, 1970-luvun rakentamiseen on yhdistetty pitkään huolimattomuus ja halpuus. Myös tasakattotrendi aiheutti ongelmia Suomen sääolosuhteissa ja aikakauden valesokkeleita pidetään niin ikään riskirakenteina. Yhteisvaikutuksena oli, että rakennukset ovat kaivanneet huoltoa oletettua aiemmin.

– Monta vuotta ne kierrettiin kaukaa. Niitä pidettiin ongelmallisina kohteina, kiteyttää Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä huonon maineen Iltalehdelle.

Nyt 1970-luvun asuntoja ei enää ylenkatsota, vaan niiden suosio on kasvamaan päin. Kyhälän mukaan syitä on kolme: hinta, kunto ja asuntojen koko.

Hinnat ovat edullisia

1970-luvun asunnot ovat jääneet hintakehityksessä montaa muuta vuosikymmentä jälkeen. Edullinen hinta houkuttelee ihmisiä asuntokaupoille aiempaa enemmän. Varsinkin kerrostaloasunnoissa 1970-luvun huoneistoon houkuttelee hinta, ei niinkään vuosikymmenen charmi.

Toisaalta vuosikymmenen talot ovat viime aikoina käyneet läpi kasvojenkohotuksen, sillä suurin osa 1970-luvun kerrostaloista on peruskorjattu. Samalla on kunnostettu saman aikakauden lähiöitä, joissa on aiempaa enemmän ja monipuolisemmin palveluita.

Halvan hinnan takia mahdollista remontointiakaan ei pelätä. Ihmiset ovat koronan myötä toivoneet asunnoltaan myös enemmän tilaa.

1970-luvun suosio näkyy myös hakukoneiden kävijämäärissä. Ne ovat nousseet vuodesta 2017 peräti 36 prosenttia.

– Ostajat eivät aktiivisesti hae 70-luvun asuntoja, mutta näitä kohteita kohtaan voidaan kuitenkin huomata kasvavaa kiinnostusta. Yli puolet tänä vuonna julkaistuista kohteista on poistunut alle kahdessa kuukaudessa Etuovesta, ja kohdesivuilla vierailee erityisesti julkaisuviikolla hyvin kävijöitä, Etuovelta kommentoidaan.

Lue Iltalehden juttu kokonaan tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.3.2021

Kaupallinen yhteistyö

24 Center onnistui nostamaan NPS-lukua huimasti

NPS-luku kertoo yritykselle sen, kuinka helposti asiakkaat suosittelevat sitä toisille. Se on yksinkertainen mittari, jolla pystytään selvittämään asiakastyytyväisyyttä. NPS-luvun keskiarvot vaihtelevat eri toimialoilla, ja etenkin rakennus- ja remontointialalla sen saaminen korkeaksi on haastavaa.

24 Center

20.10.2021

Nyt kiinnostavat 1970-luvun talot – myös tasakattoiset

Omakotitalojen kauppa on ollut muun asuntokaupan tavoin mukavassa myötätuulessa. Samalla potentiaalista ostajakuntaa löytyy myös vanhemmalle ja osin mittavaakin remontointia kaipaavalle rakennuskannalle. Vuosituhannen vaihteessa innostuttiin kompakteista rintamamiestaloista ja nyt katseet ovat alkaneet hiljalleen kohdistua 1970-luvun omakotitaloihin ja kerrostaloasuntoihin.

14.2.2022

Putkiremonttien kiivain vaihe on jo hellittämässä – nyt korjataan 1980-luvun rivitaloja

Tilastokeskuksen asiantuntijan, Eetu Toivasen, mukaan näyttää siltä, että putkiremonttibuumi saavutti huippunsa vuonna 2017. Vuonna 2020 putkiremontteihin käytettiin 790 miljoonaa euroa, kun niihin vuonna 2017 käytettiin 880 miljoonaa euroa. Väliin mahtuu kaksi vielä laihempaa vuotta Putkiremontteihin käytetystä rahamäärästä ei kuitenkaan voida suoraan päätellä putkiremonttien määrää.

5.2.2018

Tuore väitös: Kustannus- ja energiatehokas peruskorjaus saavutetaan lämpöpumppu- ja talotekniikkaratkaisuilla

Tuomo Niemelän väitöstutkimuksessa luotiin sisäympäristöolosuhteita parantavat peruskorjauskonseptit tyypillisille suomalaisille 1960-80 -luvun rakennuksille. Kustannus- ja energiatehokkuus ovat usein rakennusten peruskorjaushankkeissa keskenään ristiriitaisia tavoitteita, joista molemmat haluttaisiin saavuttaa. Olemassa olevaa rakennuskantaa pitäisi korjata hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja sisäilmasto-olosuhteiden parantaminen huomioiden – ja kustannustehokkaasti tietenkin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti