SAFA-palkinto Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosastolle

Suomen Arkkitehtiliiton SAFA-palkinto myönnetään tänä vuonna Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosastolle ansiokkaasta työstä ryhmä- ja muun omatoimisen rakennuttamisen edistämiseksi. Palkinnon vastaanottavat osastopäällikkö Sami Haapanen ja johtava tonttiasiamies Miia Pasuri SAFA 125 –juhlavuoden päätapahtuman, Arkkitehtipäivien, iltajuhlassa perjantaina 19.5.2017.

Kiinteistöviraston tonttiosasto on toiminnallaan elvyttänyt viime vuosisadan alussa suosittua ryhmärakennuttamista varaamalla tontteja ja järjestämällä tontinluovutuskilpailuja omatoimisille rakennuttajille Helsingissä. Tontteja on varattu useilla eri alueilla omakotitalotonteista kerrostalotontteihin.

– Ryhmärakennuttamiselle on selvä tilaus ja se soveltuu hyvin myös yhdeksi täydennysrakentamisen toteutusmuodoksi. Tästä on jo olemassa hyviä esimerkkejä Helsingissä. Palkintolautakunta toivoo, että ryhmärakennuttamista tukevat tarkennukset asunto-osakeyhtiöiden lainsäädännössä sekä Helsingin onnistunut esimerkki lisäävät ja kannustavat omatoimiseen rakennuttamiseen myös muualla Suomessa, SAFAn palkintolautakunnan puheenjohtaja Gunilla Lång-Kivilinna perustelee valintaa.

Tiedotusta ja palveluja paremmiksi

Tontin luovutuksissa ja vuokrauksessa kiinnitetään erityisesti huomiota luonnosuunnitelmien laatuun. Osassa alueita, joilla tontit ovat sijainneet, on asetettu myös muita valintakriteerjä kuten ekologisuus. Omatoimisen rakennuttamisen tukemiseksi Helsingin kaupunki on myös kehittänyt tiedotustaan ja palvelujaan hartiapankkirakentajille ja ryhmärakennuttamisen ryhmille yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

– Omatoiminen rakennuttaminen tarjoaa lisää vaihtoehtoja oman kodin hankintaan niille, jotka haluavat vaikuttaa alusta lähtien kotinsa rakentamiseen ja ratkaisuihin. Onnistuessaan se on myös taloudellisesti varteenotettava rakennuttamisen muoto. Arkkitehdit ja muut rakentamisen ammattilaiset ovat avainasemassa näiden hankkeiden onnistuneessa toteutuksessa, Lång-Kivilinna sanoo.

Ryhmärakennuttamista edistetään

Helsingin kaupunki on luovuttanut 2000-luvulla ryhmärakennuttamishankkeisiin tontteja yli 500 asunnon rakentamiseksi. Määrätietoisella tonttitarjonnalla Helsinki on halunnut edistää rakennusalan kilpailua, asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia asumisen ratkaisuihin ja kustannuksiin sekä ryhmärakennuttamisen vakiintumista toimintamallina.

– Ryhmärakennuttamisen edistäminen on ollut myös Helsingin kaupungille oppimisprosessi, joka jatkuu edelleen. Kaikki tontit ja rakennuttajat eivät ole samanlaisia, joten myös omatoimisen rakennuttamisen malleja on tavoitteena kehittää yhä monipuolisemmaksi, osastopäällikkö Sami Haapanen kiinteistövirastosta sanoo.

Vuodesta 1974 lähtien jaettu SAFA-palkinto on tunnustus yhteisölle tai yritykselle, joka on toiminnallaan merkittävällä tavalla edistänyt laadukkaan elinympäristön syntymistä. Palkinnon saajan valitsee Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Kuntaliiton ja ympäristöministeriön edustajista koostuva viisijäseninen lautakunta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköauto paloturvallisuus

27.11.2023

Kuukauden kasvo: Paloturvallisuutta sähköautojen lataukseen

Sähköautopalot voivat lisääntyä autokannan vanhetessa. Erityisen hankalasti sammutettavia palot ovat maanalaisissa pysäköintitiloissa. Siksi taloyhtiöiden parkkihallien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota.

tulipalo

30.11.2022

Kuukauden kasvo: Ei savua ilman tulta

Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti