Ympäristömerkitty rakentaminen kasvussa – laatuongelmat kuriin

Kaksi vuotta sitten Suomessa ei ollut yhtään Joutsenmerkittyä taloa tai päiväkotia. Nyt on ja lisää rakennetaan kiihtyvällä vauhdilla. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki julkistaa loppuvuodesta myös kriteerit korjausrakentamiselle. Tavoitteena on laadukas uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen.

ROTI-raportin 2017* mukaan rakennetun omaisuuden tila on Suomessa valtaosin tyydyttävä. Rakentamisprosessin ja sen lopputuotteen laadussa on kuitenkin edelleen puutteita. Julkisuudessa esillä ovat olleet varsinkin kosteus- ja homevauriot sekä sisäilman sisältämät muut epäpuhtaudet, jotka synnyttävät sisäympäristöongelmia ja terveyshaittoja. Arvioiden mukaan jopa viidennes julkisista palvelurakennuksista on vaurioitunut merkittävästi. Näissä tiloissa oleskelee päivittäin jopa puoli miljoonaa lasta, vanhusta ja työikäistä aikuista.

-Joutsenmerkitty rakennus täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset. Rakennus on energiatehokas, sen sisäilma on hyvä, se ei sisällä vaarallisia kemikaaleja, rakennusmateriaalit ovat turvallisia, puutavara tulee kestävästi hoidetuista metsistä ja rakennusprosessi on laadukas, luettelee Joutsenmerkin kriteeripäällikkö Karin Bergbom Joutsenmerkityn rakentamisen etuja.

Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu-  ja päiväkotirakennuksille, kesämökeille tai vapaa-ajan asunnoille sekä asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille.

Lukuisia hankkeita viritteillä

Ruotsissa Joutsenmerkitty rakentaminen on hurjassa kasvussa, Suomi seuraa nyt perässä.

Järvenpäästä löytyy Suomen ensimmäinen, Järvenpään Mestariasuntojen rakentama Joutsenmerkitty kerrostalo. Hyvinkäälle valmistui elokuussa Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti, jonka rakensi Teijo-Talot.

NCC Buildingilla ja VAV Asunnoilla on käynnissä suuri, reilun 120 vuokra-asunnon hanke Vantaan Hakunilassa. Uuden, ympäristöystävällisen kerrostalon on määrä valmistua keväällä 2018.

Teijo-Talot rakentaa Merikratokselle Kaarinaan Joutsenmerkkiä tavoittelevaa pienryhmäkotia, joka valmistuu loppuvuodesta 2017. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen pienryhmäkoti, jossa Joutsenmerkitty asuinympäristö tukee traumataustaisten lasten ja nuorten kuntoutusta.

Lisäksi Kaarinaan ja Tampereelle nousee HEVI kivitalojen rakentamat omakotitalot ja Lokalahdelle rakennetaan vapaa-ajanasuntoa. Lukuisia muita hankkeita on viritteillä.

*Rakennetun omaisuuden tila ROTI -raportti on joka toinen vuosi tehtävä asiantuntija-arvio rakennetun omaisuuden tilasta. Se tarjoaa puolueetonta tietoa ja näkemyksiä niin asiantuntijoille, päätöksentekijöille kuin kansalaisillekin. Vuonna 2017 julkaistu ROTI-raportti on järjestyksessään kuudes. Se perustuu liki 160 asiantuntijan näkemyksiin rakennetun ympäristön nykytilasta ja lähitulevaisuudesta. Lisäksi lähteinä ja taustamateriaalina raportissa on käytetty yli 70 selvitystä, tutkimusta, raporttia ja tilastoa. Tutustu raporttiin: roti.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.11.2014

Vanhojen kerrostalojen lisäkerrosrakentaminen kasvussa

Puurakenteisiin suurelementteihin perustuva vanhojen kerrostalojen lisäkerrosrakentaminen yleistyy taloyhtiöiden peruskorjausten rahoitustarpeen myötä. Lisäkerrosrakentamisella rahoitetaan yhä useammin taloyhtiön linjasaneerauksen tai julkisivu- ja energiatehokkuuskorjauksen kustannuksia. Kaupungit suhtautuvat lisäkerrosten rakentamiseen lähtökohtaisesti myönteisesti, koska samalla ne lisäävät asuntotarjontaa ja tiivistävät kaupunkirakennetta.

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

16.2.2016

Rakentamisen suhdannetilanne kohenee

Rakentaminen on supistunut yhtäjaksoisesti neljä vuotta. Tänä vuonna rakentaminen kääntyy vihdoin 2,5 prosentin kasvuun, ennakoi Rakennusteollisuus RT helmikuisessa suhdanteiden välitarkistuksessaan. Rakentamisen näkymät ovat tällä hetkellä kaikista toimialoista valoisimmat, vaikka rakennusyritysten tilauskannat ovat edelleen alle normaalitason.

9.11.2018

Kiinteistö- ja rakentamismarkkinat painottuvat yhä selkeämmin pääkaupunkiseudulle

Pääkaupunkiseudun väestönkasvu on omaa luokkaansa Suomessa ja edellyttää aktiivisen rakentamisen jatkumista. Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla kasvaakin edelleen ensi vuonna, vaikka Suomen tasolla määrän odotetaan pysähtyvän tai kääntyvän laskuun. Pääkaupunkiseudun asuntoaloitusten määrä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden kesän lopulle saakka, mutta rakennuslupien reipas lasku ennakoi käänteen tapahtuvan loppuvuonna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti