Yleistyvät sään ääri-ilmiöt pakottavat taloyhtiöt varautumaan

Rakennus- ja kiinteistöalalla tarvitaan lisää tutkimusta ja koulutusta yleistyviin sään ääri-ilmiöihin, kuten rankkasateisiin, varautumiseksi. Tarvitaan myös rahaa, hyvää suunnittelua ja yhteistyötä, kirjoittaa Rakennustaito.

Asiantuntijoiden vastaukset muuttuvaan ilmastoon ja äärisäihin varautumiseksi ovat samansuuntaiset. Koulutuksen, tutkimuksen ja suunnittelun lisäksi vastuu toimepiteistä kuuluu koko yhteiskunnalle lähtien lainsäädännöstä ja kaavoituksesta ja päätyen kiinteistöjen omistajiin ja käyttäjiin.

Rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisten lisäksi myös maallikot pitäisi saada sitoutumaan säähaittojen ehkäisyyn. Esimerkiksi taloyhtiöiden on otettava sääriskit tosissaan, eikä kiinteistönhuollosta ja ajallaan tehdyistä korjauksista kannata tinkiä, Rakennuslehti kirjoittaa.

Rakennusten kunnossapidon ja remontoimisen vaatimukset tulevat jatkossa kasvamaan, kun Suomen talvet muuttuvat kosteammiksi ja lämpötila vaihtelee tiuhaan. Rakennusteollisuus RT:n ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen pohtii, lyhenevätkö kiinteistöjen huoltovälit tulevaisuudessa, ja miten raha eri alueilla riittää kasvaviin kustannuksiin.

Vireillä olevassa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksessa on otettu huomioon ilmastonmuutos ja siihen varautuminen, esimerkiksi rakennusmateriaalien ja kaavoituksen suunnittelussa. Ympäristöministeriön ylijohtaja Helena Säteri arvioi uudistuksen olevan lausuntokierroksella vuoden 2021 alkupuolella.

Lue lisää Rakennustaidosta

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

26.11.2021

Näin vältät mokat sisäilman ylläpidossa

Aren IV- ja rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa vinkit sisäilmaolosuhteiden seurantaan ja valvontaan. Kotikonstein ei kaikkea pysty tekemään, mutta alla olevien vinkkien pohjalta selviävät yleisimmät ongelmien aiheuttajat. 1.

10.1.2022

Taloyhtiöt tyytyväisiä suunnittelu- ja valvontapalveluiden laatuun

Taloyhtiöt käyttävät ulkopuolista suunnittelua ja valvontaa sitä todennäköisemmin, mitä kalliimmasta korjaushankkeesta on kysymys. Alle 50 000 euron hankkeista lähes puolet tehtiin ilman suunnittelua, kun taas yli 500 000 euron korjaushankkeista suunnittelijaa käytettiin lähes kaikissa. Ulkopuolista valvontaa käytettiin alle 50 000 euron hankkeista lähes 60 prosentissa ja yli 500 000 euron hankkeista miltei jokaisessa.

25.4.2022

Asuntojen kuumuus kesähelteillä pahenee, ellei ongelmaan reagoida

Poikkeuksellisen kuumat kesät ovat kirvoittaneet monet kerrostaloasukkaat vaatimaan viilennystä asuntoihinsa. Ilmastonmuutoksen edetessä myös sään ääri-ilmiöt voimistuvat, joten pitkät hellekesät todennäköisesti yleistyvät entisestään. Asiaan pitäisi alkaa varautua jo ennalta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti