Yksityisten vuokranantajien vuokrat laskeneet

Yksityiset vuokranantajat joustavat vuokrissa yrityksiä enemmän. Markkinatilanne on tiukentunut kuluvan vuoden aikana etenkin pääkaupunkiseudulla, koska vuokra-asuntomarkkinoille on tullut paljon uutta vapaarahoitteista tarjontaa.

-Yksityiset ovat valmiimpia joustamaan vuokratasossa alaspäin, jotta saavat asunnon varmasti vuokrattua. Hyvä vuokralainen on tärkeämpi kuin huippuunsa hilattu vuokra, kommentoi Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Pääkaupunkiseudulla kehitys näkyy vahvasti. Vuokraovi.com -sivuston yksiöiden vuokrailmoituksia vertailtaessa havaitaan selvä ero vuosien 2015 ja 2016 tammi-kesäkuun välillä. Vuokraovi.comin yksityisilmoittajien vuokrapyynnit ovat laskeneet vuoden takaisesta pääkaupunkiseudulla peräti 5,4 prosenttia, kun yritysilmoittajien vuokratasot ovat samalla aikavälillä nousseet 0,7 prosenttia. Yritysilmoittajien suuremmasta määrästä johtuen koko pääkaupunkiseudun yksiöiden vuokrat ovat kuitenkin 0,3 prosentin nousussa.

Alma Median konserniin kuuluva Vuokraovi.com on kerännyt aineistoa, josta on vertailtu vuokrapyyntöjen muutoksia aiempaan. Vertailu on tehty ensimmäistä kertaa Suomen Vuokranantajien kanssa. Vuokraovi.com on Suomen suurin ja kattavin vuokra-asuntojen markkinapaikka.

-Olemme koko kuluneen vuoden ajan nähneet, että vuokria on jouduttu jopa laskemaan vuokralaisen saamiseksi. Tämä näyttää Vuokraovi.comin aineiston perusteella nyt konkretisoituvan pääkaupunkiseudulla, vaikka tilastot eivät sitä aiemmin ole osoittaneetkaan, Koro-Kanerva analysoi. Näyttää siltä, että varsinkin yksiöiden vuokrissa on tullut pääkaupunkiseudulla katto vastaan. Tämän pitäisi näkyä myös Tilastokeskuksen ensi viikolla julkaistavissa luvuissa, Koro-Kanerva jatkaa.

Kausivaihtelu tasoittunut pääkaupunkiseudulla

Kesä on perinteisesti vuokra-asuntomarkkinoilla sesonkiaikaa. Uudet opiskelijat muuttavat opiskelukaupunkiin, jolloin vuokra-asunnon hakijoita on markkinoilla normaalia enemmän. Suuren kysynnän takia vuokrat ovat olleet tänä kuumana aikana korkeammalla tasolla, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

-Vuokraovi.comin aineiston perusteella näyttäisi, että varsinkin Helsingissä kausivaihtelut ovat tasoittuneet ja loppukesällä ei enää nähdäkään niin selkeää piikkiä vuokratasoissa. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että varsinkin Helsingin keskustassa ja sen liepeillä vuokrat ovat aika tapissa. Asuntoa haetaankin nyt hyvien yhteyksien varrelta kauempaa keskustasta matalammalla vuokralla, näkee Koro-Kanerva. Osittain syynä tähän on myös heikko talouskasvu. Ihmisten tulot eivät ole viime vuosina kasvaneet samalla tahdilla asumismenojen kanssa. Asumismenot suhteessa ihmisten tuloihin eivät toistaiseksi ole Suomessa nousseet mahdottoman korkeiksi, mutta vuokrat eivät voi nousta loputtomiin, jos tulotaso junnaa paikallaan, Koro-Kanerva painottaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.4.2022

Historiallinen käänne: Pääkaupunkiseudun vuokrat ovat laskeneet jo kesästä lähtien

Asuntojen tarjonta on pääkaupunkiseudulla kasvanut selvästi, mikä on kääntänyt vuokrat laskuun. Loka–joulukuuhun verrattuna vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia. Vuokrien lasku kiihtyi alkuvuonna, sillä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä pudotus oli molemmilla alueilla 0,1 prosenttia.

Vuokrat nousivat

19.1.2023

Vuokrat nousivat loppuvuonna erityisesti Tampereella ja Vantaalla

Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla hitaampaa kuin muualla Suomessa, mutta vauhdittui loppuvuodesta erityisesti Vantaalla. Eniten vuokrat nousivat vuodessa Rovaniemellä, Tampereella sekä Turussa.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

vuokra-asuntomarkkina

5.8.2022

Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

Vuokra-asuntomarkkinat ovat elpymässä pandemian jälkeen. Vuokrat ovat lähteneet nousuun, vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti