Yksiöiden suosio moninkertaistui – Hoas vastaa rakentamalla enemmän kuin koskaan

Opiskelija-asuntoja haetaan Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasilta nyt enemmän kuin koskaan. Viime vuonna heinäkuun lopussa hakemuksia oli jätetty noin 5 600, nyt luku lähentelee jo 10 000 hakemusta. Halutuimpia asuntoja opiskelijoiden keskuudessa ovat yksiöt.

– Yksiöt ovat ehdottomasti suosituin asuntokokomme. Olemme viimeisen vuoden aikana lieventäneet rajoituksia, jotka koskivat yksiöiden haku- ja asumisehtoja. Uskomme, että sen seurauksena hakutilanne vastaa nyt todellista tarvetta, kertoo Hoasin asiakkuus- ja viestintäjohtaja Liina Länsiluoto.

Aiemmin yksiöitä sai hakea vasta asuttuaan jaetussa asunnossa puoli vuotta. Yksiöt myös varattiin opintojen loppuvaiheessa opiskeleville opiskelijoille, eivätkä uudet opiskelijat voineet lainkaan hakea niitä. Muutosten johdosta yksiöiden suosio on huima: hakemusmäärät ovat moninkertaistuneet vuoden takaiseen verrattuna.

– Kiinnostus on siirtynyt soluasumisesta omaan soppeen. Tällä hetkellä yksiötä hakee 3 700 opiskelijaa, kun vuosi sitten yksiöhakemuksia oli alle 200, kuvailee Länsiluoto.

Yksiöitä ei kuitenkaan vapaudu kaikille hakijoille, vaan uusille opiskelijoille Hoas tarjoaa useimmiten yhteisöllistä asumista: huonetta jaetussa asunnossa, perhe- tai kaveriasuntoa.

– Jaetussa asunnossa saa kodin lisäksi kämppikset ja parhaimmillaan elinikäisiä ystäviä. Vuokrakin jää alhaisemmaksi jaetussa asunnossa.

Lisärakentamisella helpotusta opiskelijoiden asuntotilanteeseen

Opiskelijoiden asuntotilanne pääkaupunkiseudulla on jatkuva haaste. Helsingissä opiskelija-asuntoja ei tällä hetkellä riitä kaikille, ja ne ovat erittäin kysyttyjä. Vain 26 % helsinkiläisistä korkeakouluopiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa. Helsingin kaupunginhallitus päättikin kesäkuussa nostaa vuosittaista opiskelija-asuntojen rakentamistavoitetta 300 asuntoon.

Hoas on tarttunut jo toimeen. Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio lupaa, että säätiö rakennuttaa tulevana vuonna pääkaupunkiseudulle enemmän uusia asuntoja kuin koskaan.

– Jos kaikki suunnitelmat toteutuvat, aloitamme 2016–2017 yli 600 uuden opiskelija-asunnon rakentamisen. Opiskelijat tarvitsevat asuntoja ympäri pääkaupunkiseutua. Rakennamme uusia kohteita niin keskusta-alueelle kuin kampusten yhteyteen esimerkiksi Kumpulaan. Myös huoneistokoot vastaavat asukkaiden toiveita. Pieniä asuntoja tulee entistä enemmän.

Hoas haluaa tarjota opiskelijoille hyvät puitteet keskittyä olennaiseen eli opiskeluun.

– Hoasin asunnot ovat jopa 30 prosenttia vapaita markkinoita edullisempia, ne sijaitsevat opiskelijoiden kannalta keskeisillä paikoilla ja panostamme viihtyvyyteen niin remonttien, huollon kuin palveluidenkin osalta. Myös asukkaiden yhteistoimintaa on enemmän kuin aiemmin. Haluamme olla opiskelijan ykkösvaihtoehto, helppo, mukava ja edullinen ensimmäinen koti, julistaa Tarhio.

Lähivuosina rakennettavia kohteita:

  • Atlantinkatu, Jätkäsaari, 103 asuntoa
  • Gadolininkatu, Kumpula, 170 asuntoa
  • Etelätuulentie, Tapiola, 115 asuntoa
  • Näätätie, Herttoniemi, 100 asuntoa
  • Talonpojantie, Viikki, 60 asuntoa
  • Aalto Village, Otaniemi, 90 asuntoa
  • Raappavuorentie, Myyrmäki, 105 asuntoa

Hoas on yleishyödyllinen säätiö, joka vuokraa, rakennuttaa ja ylläpitää asuntoja pääkaupunkiseudulla peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, tutkintoaan päätoimisesti suorittaville opiskelijoille. Asuntoja Hoasilla on tällä hetkellä yli 9 200 kpl ja asukkaita noin 18 000. www.hoas.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2022

Taloyhtiöiden hallitukset: Väestönsuojat hyvässä kunnossa

Turvallisuusasiat ovat nostaneet merkitystään taloyhtiöiden toiminnassa viime vuosina. Tuoreen kyselyn mukaan taloyhtiöiden väestönsuojista enemmistö on joko varsin tai erittäin hyvässä kunnossa.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti