Yksi askel eteen, kaksi taakse – Suomen taaperrus jatkuu

Suomen talous vajoaa juoksuhiekkaan kolmatta vuotta. Kuluvana vuonna talous pinnistää vaivoin plussalle rohkeampien kuluttajien ansiosta. Ensi vuonna investoinnit ja elpyvä vienti ottavat vastuun noususta, mutta kasvu jää heiveröiseksi.

-Suomen taloutta rokottaa rajusti Venäjän talouden horjuminen, mutta vastatuuli puhaltaa myös lännestä. Vienti nousee alkuvuoden kompuroinnin jäljiltä hitaasti hiipien. Kuluvan vuoden kasvu nojaa yllättäen rohkeampiin kuluttajiin, joskin loppukevät osoitti tilanteen haurauden. Halpuuttaminen ja lyhennysvapaat ovat tukeneet kotitalouksia, mutta varoja on valunut Turkin matkoihin ja sukanvarteen, ekonomisti Juhana Brotherus arvioi.

Työmarkkinat murtuvat ja muuttuvat

Työttömyysaste kohoaa uhkaavasti kohti 10:tä prosenttia. Vastaavia lukuja Suomessa on viimeksi nähty Ahtisaaren presidenttikaudella.

-Työmarkkinoilla jatkuu raju myllerrys. Tulevaisuuden työpaikat poikkeavat savupiipputeollisuuden kulta-ajasta ja vaativat aiempaa tiiviimpiä osaamiskeskittymiä. Samaan aikaan työttömien, piilotyöttömien ja alityöllisten määrä on noussut yli puolen miljoonan. Umpisolmun avaamista vaikeuttaa pirullinen pulma: Suomi painii samaan aikaan suhdanne- ja rakenneongelmien kanssa, toteaa Brotherus.

-Kaupungistuminen johtaa pääkaupunkiseudun vetovoiman kasvuun. Toisaalta Vaasa-Seinäjoki-alue osoittaa, että verkostomaiset kaupunkiseudut voivat myös menestyä kilpailussa. Kovimmat ja kipeimmät haasteet ovat edessä alueilla, jotka kärsivät työikäisen väestön kaikkoamisesta, Brotherus varoittaa.

Sipilän hallitus paljastaa karvansa

-Uusi hallitus hakee yhä suuntaansa ja vasta syksyn budjettiesitys paljastaa Sipilän johtaman kolmikon todelliset karvat. Julkisen talouden rakenneuudistukset ovat välttämättömiä vahvemman kasvun ja julkisen talouden kestävyyden kannalta. Lähivuosina hallituksen leikkaukset kuitenkin rajoittavat kasvulukuja, Brotherus summaa.

Kreikka horjuu, asuntovelallisen ei tule huolestua

-Äänivyöry Kreikan kansanäänestyksessä vahvistaa pääministeri Tsipraksen asemaa hallituksessa ja puolueessa, mutta ei takaa parempaa tulosta velkojien kanssa. Kreikan talous häilyy veitsenterällä. Maa pysyy euroalueessa ohuella langalla, mutta hetki jolloin EKP katkaisee viimeisen säikeen, lähestyy. Seuraavaksi Kreikka ottaa käyttöön rinnakkaisvaluutan palkkojen ja eläkkeiden maksuun – valtion kassa kumisee tyhjyyttään, eivätkä muut euromaat ole halukkaita rahoittamaan epäluotettavana pitämäänsä kumppania.

-Kreikan euroero lähestyy, mutta on yhä kaukana varmasta. Irrottautumisen heijastevaikutukset jäävät rajallisiksi EKP:n palomuurien ansiosta. Pitkittynyt epävarmuus takaa kevyen rahapolitiikan ja matalat korot ainakin vuoteen 2017 asti. Asuntovelalliset voivat nukkua yönsä rauhassa, Brotherus tyynnyttelee.

Hypon näkemys

 1. Talous vain vaivoin plussalle 2015
 2. Vienti horjuu itä- ja länsirintamalla
 3. Työmarkkinoilla synkät ajat – 500 000 suomalaista vaikeuksissa
 4. Rakenneuudistukset raivaavat tietä kasvulle, mutta leikkaukset jarruttavat nousua nyt
 5. Korot pysyvät matalina kotitalouksille, yrityksille ja valtiolle

Mahdollisuudet

 • Kaupungistuminen matalalla roikkuva kasvun hedelmä
 • Työnteon lisääntyminen helpottaa nousun esteitä ja parantaa julkista taloutta
 • Uusi teknologia ja robotisaatio mahdollistavat kasvuloikan
 • Kilpailun lisääminen ja sääntelyn purkaminen vauhdittavat innovaatiokehitystä
 • Euroopan patoutunut investointikysyntä ryöpsähtää

Riskit

 • Rakenneuudistukset jämähtävät eturyhmien vastustukseen
 • Julkisen talouden heikosti ajoitetut tai ylimitoitetut leikkaukset syventävät taantumaa
 • Aluepolitiikka jyrää alleen kasvun siemenet
 • Kreikan kriisi levittää epävarmuutta ja tukkii vientikanavat
 • EKP horjuu tukitoimissaan

Hypon Talouskatsaus on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa www.hypo.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola

Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti