Yhä useampi taloyhtiö joutuu pohtimaan liikehuoneistojen yhtiövastikkeiden kohtuullistamista

Yhtiövastikkeen kohtuullistaminen vaatii taloyhtiön kaikkien osakkaiden kannatuksen. Kiinteistöliiton mielestä tässä olisi lakimuutoksen paikka, määräenemmistön tai kahdenkolmasosan päätöksen tulisi riittää.

Varkautelainen isännöitsijä Anne Hirsjärvi sai kokea pitkän isännöintiuransa ensimmäisen yhtiövastikkeen kohtuullistamisen, kun kaupungin keskustassa sijaitsevassa asunto-osakeyhtiössä liikehuoneistojen vastikkeet laskettiin asuinhuoneistojen tasolle.

– Tänä päivänä pienissä kaupungeissa ja kylissä harva tämän kaltaisista liikehuoneistoista kykenee tekemään nollatulosta saatikka sitten merkittävää voittoa. Taloyhtiölle on arvokkaampaa liiketoiminnan tulevaisuus ja jatkumo, jolloin on mahdollistettava järkevä vuokrataso.

Hirsjärven mukaan siinä vaiheessa, kun vastikkeet juoksevat, tuntuu kaukaiselta ajatus, että maksajia ei jonain päivänä enää olisikaan. Taloyhtiöiden tulisi pohtia riskejä sekä maksuvalmiutta ja herätä miettimään vaihtoehtoja.

– Kun päätöksiä tehdään, laaditaan vaihtoehtoiset talousarviot ja nähdään, kuinka kohtuullistaminen vaikuttaa muihin vastikkeisiin.

Vastikkeista eroon bulvaaneilla

Varkaudessakin on nähty tapauksia, joissa asuinhuoneistot vaihtavat omistajaa mahdollisesti juuri tätä toimintaa varten perustetuille varattomille osakeyhtiöille. Nämä jättävät maksut tahallisesti maksamatta ja osakeyhtiöt ajetaan lopulta konkurssiin. Laskut asuinhuoneistojen ja liikehuoneistojen kuluista kaatuvat lopulta asukkaiden vastuulle.

Varkautelainen kiinteistövälittäjä Anita Hakala toivoisi liikehuoneistojen vastikkeisiin kohtuullistamista monessa taloyhtiössä.

– Jos liiketila jää tyhjilleen, muiden vastike saattaa nousta usean euron neliöltä. Yksi vaihtoehto on remontoida liikehuoneistoista asuinhuoneistoja. Tämä vaatii yhtiöjärjestyksen muutoksen ja hyväksymisen patentti- ja rekisterihallituksessa.

– Isojen liikehuoneistojen remontointi on kuitenkin kallista. Huoneistot pitäisi pystyä pilkkomaan pienemmiksi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti