Yhä useampi taloyhtiö joutuu pohtimaan liikehuoneistojen yhtiövastikkeiden kohtuullistamista

Yhtiövastikkeen kohtuullistaminen vaatii taloyhtiön kaikkien osakkaiden kannatuksen. Kiinteistöliiton mielestä tässä olisi lakimuutoksen paikka, määräenemmistön tai kahdenkolmasosan päätöksen tulisi riittää.

Varkautelainen isännöitsijä Anne Hirsjärvi sai kokea pitkän isännöintiuransa ensimmäisen yhtiövastikkeen kohtuullistamisen, kun kaupungin keskustassa sijaitsevassa asunto-osakeyhtiössä liikehuoneistojen vastikkeet laskettiin asuinhuoneistojen tasolle.

– Tänä päivänä pienissä kaupungeissa ja kylissä harva tämän kaltaisista liikehuoneistoista kykenee tekemään nollatulosta saatikka sitten merkittävää voittoa. Taloyhtiölle on arvokkaampaa liiketoiminnan tulevaisuus ja jatkumo, jolloin on mahdollistettava järkevä vuokrataso.

Hirsjärven mukaan siinä vaiheessa, kun vastikkeet juoksevat, tuntuu kaukaiselta ajatus, että maksajia ei jonain päivänä enää olisikaan. Taloyhtiöiden tulisi pohtia riskejä sekä maksuvalmiutta ja herätä miettimään vaihtoehtoja.

– Kun päätöksiä tehdään, laaditaan vaihtoehtoiset talousarviot ja nähdään, kuinka kohtuullistaminen vaikuttaa muihin vastikkeisiin.

Vastikkeista eroon bulvaaneilla

Varkaudessakin on nähty tapauksia, joissa asuinhuoneistot vaihtavat omistajaa mahdollisesti juuri tätä toimintaa varten perustetuille varattomille osakeyhtiöille. Nämä jättävät maksut tahallisesti maksamatta ja osakeyhtiöt ajetaan lopulta konkurssiin. Laskut asuinhuoneistojen ja liikehuoneistojen kuluista kaatuvat lopulta asukkaiden vastuulle.

Varkautelainen kiinteistövälittäjä Anita Hakala toivoisi liikehuoneistojen vastikkeisiin kohtuullistamista monessa taloyhtiössä.

– Jos liiketila jää tyhjilleen, muiden vastike saattaa nousta usean euron neliöltä. Yksi vaihtoehto on remontoida liikehuoneistoista asuinhuoneistoja. Tämä vaatii yhtiöjärjestyksen muutoksen ja hyväksymisen patentti- ja rekisterihallituksessa.

– Isojen liikehuoneistojen remontointi on kuitenkin kallista. Huoneistot pitäisi pystyä pilkkomaan pienemmiksi.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti