Yhtiövastikkeen kohtuullistaminen vaatii taloyhtiön kaikkien osakkaiden kannatuksen. Kiinteistöliiton mielestä tässä olisi lakimuutoksen paikka, määräenemmistön tai kahdenkolmasosan päätöksen tulisi riittää.
Varkautelainen isännöitsijä Anne Hirsjärvi sai kokea pitkän isännöintiuransa ensimmäisen yhtiövastikkeen kohtuullistamisen, kun kaupungin keskustassa sijaitsevassa asunto-osakeyhtiössä liikehuoneistojen vastikkeet laskettiin asuinhuoneistojen tasolle.
– Tänä päivänä pienissä kaupungeissa ja kylissä harva tämän kaltaisista liikehuoneistoista kykenee tekemään nollatulosta saatikka sitten merkittävää voittoa. Taloyhtiölle on arvokkaampaa liiketoiminnan tulevaisuus ja jatkumo, jolloin on mahdollistettava järkevä vuokrataso.
Hirsjärven mukaan siinä vaiheessa, kun vastikkeet juoksevat, tuntuu kaukaiselta ajatus, että maksajia ei jonain päivänä enää olisikaan. Taloyhtiöiden tulisi pohtia riskejä sekä maksuvalmiutta ja herätä miettimään vaihtoehtoja.
– Kun päätöksiä tehdään, laaditaan vaihtoehtoiset talousarviot ja nähdään, kuinka kohtuullistaminen vaikuttaa muihin vastikkeisiin.
Vastikkeista eroon bulvaaneilla
Varkaudessakin on nähty tapauksia, joissa asuinhuoneistot vaihtavat omistajaa mahdollisesti juuri tätä toimintaa varten perustetuille varattomille osakeyhtiöille. Nämä jättävät maksut tahallisesti maksamatta ja osakeyhtiöt ajetaan lopulta konkurssiin. Laskut asuinhuoneistojen ja liikehuoneistojen kuluista kaatuvat lopulta asukkaiden vastuulle.
Varkautelainen kiinteistövälittäjä Anita Hakala toivoisi liikehuoneistojen vastikkeisiin kohtuullistamista monessa taloyhtiössä.
– Jos liiketila jää tyhjilleen, muiden vastike saattaa nousta usean euron neliöltä. Yksi vaihtoehto on remontoida liikehuoneistoista asuinhuoneistoja. Tämä vaatii yhtiöjärjestyksen muutoksen ja hyväksymisen patentti- ja rekisterihallituksessa.
– Isojen liikehuoneistojen remontointi on kuitenkin kallista. Huoneistot pitäisi pystyä pilkkomaan pienemmiksi.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään