Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä

asunnottomuuden

Suomen hyvää asunnottomuuskehitystä uhkaa voimakas kustannusten nousu, arvioi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarjoava Y-Säätiö.

Myös tulevat hyvinvointialueet asettavat asunnottomuustyön aivan uuteen tilanteeseen. Haasteena on, että uudessa mallissa vastuu asunnottomuuden hoidosta jakautuu kuntien asumistoimen ja hyvinvointialueille siirtyvien sosiaali- ja terveyspalveluiden välille.

– Ilmassa on paljon riskejä. Elinkustannusten nousu kuormittaa voimakkaasti ihmisten arkea. Tulot ja menot eivät ole tasapainossa ja ihmiset velkaantuvat. Monen asuminen voi olla vaakalaudalla, Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski sanoo.

Suomi on ollut viime vuodet asunnottomuuden poistamisen mallimaa ja kyennyt yhtenä harvoista EU-maista vähentämään asunnottomuutta. Y-Säätiö vaatii, että tuleva hallitus asettaa kunnianhimoiseksi tavoitteeksi asunnottomuuden poistamisen.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaiselle ihmisille taataan oma asunto ja tukipalvelut kaikissa elämäntilanteissa.

Myös valtion tukema asuntotuotantojärjestelmä (ARA) on säätiön mielestä säilytettävä kilpailukykyisenä ja houkuttelevana, jotta se kannustaa kuntia ja yleishyödyllisiä toimijoita rakentamaan lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Tukemalla kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista turvataan erityisesti pienituloisten asuminen ja ehkäistään asunnottomuuden syntymistä.

Ilman asuntoa ihmistä on vaikea auttaa

Suomalaisen asunnottomuuden erityispiirre on, että se ei näy katukuvassa. Asunnottomuus on Suomessa kaverin tai sukulaisen nurkissa asumista tai päihdeongelmaisten tai vapautuvien vankien asunnottomuutta.

Asunto on kaiken ihmisarvoisen elämän perusta. Kun ihmisellä on oma koti, myös elämänhallinta, työnhaku ja terveysongelmat helpottuvat. Ilman asuntoa ihmistä on vaikea tukea ja auttaa.

– Asunnottomuus ei ole ihmisen ominaisuus tai oma valinta, vaan yhteiskunnallisesti ratkaistava ongelma. Asunnottomuuden poistaminen ja syrjäytymisen ehkäisy vapauttavat yhteiskunnan resursseja kaikkien suomalaisten hyvinvoinnin kasvattamiseen, Ojankoski sanoo.

Maanantaina 17. lokakuuta vietetään asunnottomien yötä jo 20. kertaa. Asunnottomien yönä kaupungeissa järjestetään erilaisia asunnottomille suunnattuja tapahtumia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.4.2023

Asuntosäätiö: Pula kohtuuhintaisista asunnoista pahenee

Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Tämä uhkaa kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa, varoittaa yleishyödyllinen Asuntosäätiö. Hiipumisen syynä on rakennuskustannusten ja korkojen nousu.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti